ULTIMĂ ORĂ! Termoelectrica S.A. are un nou director general interimar. Cine îi ia locul lui Veaceslav Eni

02 Dec. 2021, 12:27
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
02 Dec. 2021, 12:27 // Actual //  MD Bani

Societatea pe acțiuni Termoelectrica va fi condusă de astăzi de un nou director general interimar. Este vorba despre Vasile Leu, doctor în științe tehnice cu o experiență de aproape 25 de ani de activitate. Acesta îi ia locul lui Veaceslav Eni, fostul director interimar al Termoelectrica.

Noua conducere a fost prezentată echipei de către directorul general al Agenției Proprietății Publice, Eugeniu Cozonac, dar și de președintele Consiliului Societății pe Acțiuni Termoelectrica, Sergiu Chicu.

Șeful APP a urat succes directorului general interimar și l-a încurajat să promoveze transparența, eficiența și obiectivitatea.

„Sper ca noul director interimar să producă schimbări care să mărească eficiența instituției, dar și a colectivului. Prioritatea pe care trebuie să se pună accent este eliminarea fenomenului de corupție la toate nivele. Vă încurajez să adoptați principii de transparență, să promovați valori noi și un management corporativ exemplar. Probabil că voi, echipa care lucrați aici, constituiți împreună secole întregi de muncă și experiență profesională. Sunteți cei care creați atmosfera caldă și plăcută din casele cetățenilor. Iată de ce e important să atragem atenție acestui sector atât de strategic pentru țara noastră”, a subliniat Eugeniu COZONAC.

Vasile Leu a declarat că va pune accent pe câteva idei de bază, cum ar fi: funcționalitatea și solvabilitatea întreprinderii, conlucrarea cu autoritățile centrale și locale, dar și gestionarea eficientă a datoriilor acumulate pentru consumul de gaze naturale.

Licențiat în urbanism și arhitectură, doctor în științe tehnice, Vasile Leu are o experiență de circa 25 de ani în domeniul energetic. Acesta a activat anterior ca inginer coordonator al Laboratorului Dirijarea Proceselor Termice prin metode electrice, apoi a fost șef adjunct al Direcției principale Termoenergetică din cadrul Ministerului Energeticii. În perioada 2003-2014 a deținut funcția de Director Tehnic în cadrul Societății pe Acțiuni „Termocom”, iar din 2014 și până în prezent a deținut funcția de Șef al secției investiții energie termică și cogenerare a Departamentului gaze naturale și energie termică din cadrul ANRE.

Amintim că, Veaceslav Eni, fostul director al instituției, și-a dat demisia luni, 29 noiembrie. Anunțul a fost făcut de către reprezentanții de la Termoelectrica într-un comunicat de presă. De asemenea, acesta este bănuit de îmbogățire ilicită.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău