Ultima zvâcnire! Armand Goșu: Putin se va prăbuși. Gata, se termină!

01 Mart. 2022, 15:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Mart. 2022, 15:56 // Actual //  bani.md

Criza din Ucraina va grăbi prăbușirea regimului Putin. Nu în câteva zile, dar se va prăbuși. Natural ar fi ca elita din jurul lui Putin să vrea să se salveze. Nu îl mai văd pe Putin controlând situația. Perioada de sărăcie dramatică din anii ’80 din URSS ar putea să fie parfum față de ceea ce urmează acum în Rusia, afirmă istoricul român, al spaţiului ex-sovietic, Armand Goșu.

Într-un interviu acordat SpotMedia.ro, Armand Goșu explică de ce Vladimir Putin a ratat planul pentru Ucraina: „a crezut ce i-au spus serviciile secrete. Asta se întâmplă când serviciile sunt militarizate, deprofesionalizate, s-au specializat în represiune, fac mai mult politică, în loc să obțină și să analizeze onest informații. FSB se aștepta că 40% din armată va dezerta”.

În opinia lui Armand Goșu, „rușii sunt vinovați pentru situația de acum. Pasivitatea lor e de vină. Un sfert din populația Moscovei are bunici, străbunici, rude în Ucraina. Înțeleg că îi sună și le cer iertare pentru ce face Putin. În loc să ceri iertare, de ce nu protestezi?”

„În funcție de cum va evolua criza, nu exclud ca Ucraina să primească un pachet special care să presupună și o negociere rapidă. În UE ar deveni un jucător important. Uniunii i-ar conveni să se extindă cu o țară de dimensiunea și cu poziția Ucrainei, însă elita din România n-ar fi entuziasmată”.

Potrivit lui Goșu, Rusia se îndreaptă spre un război lung, spre pierderi foarte mari, costuri politice mari, costurile economice sunt deja imense. SWIFT, blocarea rezervelor Băncii Centrale. Așa ceva nu s-a mai întâmplat în istorie.

„Se prăbușește rubla, începe panica economică. Luni a fost la Kremlin ședință cu șefa Băncii Centrale a Rusiei, o doamnă foarte elegantă. Întotdeauna gravitatea mesajelor ei era judecată după broșele pe care le purta la conferințele de presă. Luni nu a avut nicio broșă și a venit îmbrăcată în negru. A fost clar că e dezastru”, a punctat istoricul.

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 16:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 16:29 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Mai multe companii-fanion ale Europei – între care constructorul auto Mercedes-Benz și grupul de lux LVMH – conduc o campanie corporativă menită să îmblânzească răspunsul Bruxelles-ului la noile amenințări comerciale lansate de Donald Trump, scrie Bloomberg. Executivi ai unor grupuri din industria auto, bunuri de lux și băuturi spirtoase au avut întâlniri neoficiale cu oficiali americani și au presat capitalele europene să ajungă rapid la un acord pentru a evita o escaladare tarifară.

Potrivit surselor citate, lobby-ul include solicitarea de a scoate produse-simbol ale Statelor Unite – precum bourbonul – de pe lista de exporturi vizate de represaliile Uniunii Europene, în speranța că Washingtonul va renunța la taxele anunțate de până la 50 % pe automobile și metale. Miza este deadline-ul din 9 iulie, dată la care Casa Albă ar putea oficializa noile tarife.

Comisia Europeană a pregătit o listă de contramăsuri ce ar putea taxa exporturi americane în valoare de circa 95 miliarde EUR, însă presiunile unor state membre și ale marilor grupuri industriale ar putea reduce pachetul de răspuns cu până la 70 miliarde EUR, spun sursele Bloomberg.

Industria europeană, îngrijorată de pierderile de piață și marjele tot mai subțiri pe piața americană, militează deschis – dar și pe canale diplomatice discrete – pentru un compromis rapid care să evite un nou război comercial transatlantic. Dacă negocierile eșuează, Bruxelles-ul ar putea activa setul de tarife de represalii chiar din luna august, lovind exporturi americane de agricultură, băuturi spirtoase și produse industriale.

De partea cealaltă, Trump susține că noile taxe sunt menite să „echilibreze” relațiile comerciale și să stimuleze producția în SUA, însă analiștii avertizează că un ciclu de tarife și contra-tarife ar afecta lanțuri de aprovizionare de miliarde și ar pune presiune pe creșterea economică de ambele părți ale Atlanticului.

Decizia finală a UE va depinde de rezultatul negocierilor de ultim moment, dar lobby-ul corporativ arată cât de mult cântărește sectorul privat în conturarea politicilor comerciale europene, atunci când locurile de muncă și profitabilitatea sunt puse în joc.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO