Ultimatumul fermierilor! Slusari: Joi pornim tractoarele, dacă nu ne sunt îndeplinite revendicările

28 Nov. 2023, 23:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Nov. 2023, 23:00 // Actual //  Lupu Eduard

O discuție tensionată între fermieri și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, s-a încheiat cu promisiuni, iar acum fermierii avertizează că vor ieși în stradă cu tractoarele dacă revendicările lor nu sunt rezolvate până joi.

Ministrul Bolea susține că un document privind suspendarea penalităților și executarea silită pentru fermierii în prag de faliment ar putea fi aprobat de Comisia pentru Situații Excepționale până la sfârșitul săptămânii. Cu toate acestea, fermierii se declară dezamăgiți de rezultatul discuțiilor care au durat peste două ore și spun că promisiunile se repetă.

Directorul Executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari, subliniază că fermierii au nevoie de măsuri concrete și că documentul trebuie să ofere clarificări suplimentare. El anunță că propunerile vor fi expediate către Ministerul Agriculturii, evidențiind nevoia de un document mai calitativ.

În cadrul discuțiilor au fost implicați reprezentanți ai Ministerului Justiției, Inspectoratului Fiscal, Ministerului Finanțelor, dar și reprezentanți ai băncilor și companiilor importatoare de îngrășăminte. Ministrul Bolea menționează că pe lângă documentul ce urmează a fi aprobat, s-a discutat și despre problemele pe termen lung ale fermierilor.

Vladimir Bolea subliniază necesitatea unui program amplu de restabilire a agenților economici, implicând băncile, microfinanțarea și companiile importatoare. Acesta va discuta cu Banca Națională pentru a găsi soluții acceptate de toți actorii implicați.

În ceea ce privește compensațiile la hectar, ministrul agriculturii afirmă că se caută resurse financiare și promite un răspuns până joi. Directorul Executiv al Asociației Forța Fermierilor, Slusari, anunță că joi, la ora 11:00, așteaptă informații despre compensații și aprobarea dispoziției CSE privind moratoriul. În caz contrar, fermierii amenință cu un marș al tractoarelor în PMAN.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Mart. 2024, 09:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2024, 09:34 // Actual //  Lupu Eduard

Directorul Executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari a anunțat oficial că nu va mai candida pentru funcția sa în cadrul organizației, în cadrul unei ședințe a Consiliului desfășurată vineri. Decizia a fost așteptată, având în vedere că fermierii erau deja informați despre intențiile sale încă din luna ianuarie.

Motivul principal al retragerii sale din cursa pentru această funcție a fost incapacitatea de a dialoga cu reprezentanții guvernului, din cauza inacțiunilor acestora care au contribuit la deteriorarea condițiilor fermierilor din Moldova. Directorul Executiv a exprimat dezamăgirea față de lipsa de reacție a autorităților în fața crizei în agricultură și a criticat politica de indiferență și aroganță a acestora față de nevoile fermierilor.

În timpul mandatului său, directorul executiv a făcut numeroase propuneri și a organizat proteste pentru a atrage atenția asupra problemelor fermierilor mici și mijlocii, dar fără rezultat. El a evidențiat discrepanța de abordare între Moldova și alte țări europene în gestionarea crizelor din sectorul agricol.

În ciuda eforturilor depuse, criza financiară a fermierilor a culminat în februarie 2024, când sute de agricultori au fost afectați de executări și blocări ale conturilor. Chiar și acum, după proteste și amenzi dure, autoritățile au venit doar cu măsuri de creditare garantată, care ar fi fost necesare mai devreme pentru a preveni pierderi ireparabile.

Directorul executiv a subliniat că actualul ministru al Agriculturii ar trebui să își asume responsabilitatea pentru criza din sectorul agricol și să demisioneze. El a menționat că lipsa de acțiune și politica favorabilă holdingurilor transnaționale a afectat grav fermierii locali.

În ciuda retragerii sale din funcția de director executiv, acesta a afirmat că va continua să susțină asociația și fermierii, fiind disponibil să ofere asistență în proiecte importante.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău