OPEC, discuții importante cu aliații în privința extracției de petrol în 2024. Cotația ajunge la 80 de dolari pe baril

28 Nov. 2023, 16:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Nov. 2023, 16:35 // Actual //  Lupu Eduard

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) va găzdui joi, la ora 10:00 GMT, o întâlnire online înaintea reuniunii OPEC+, ce urmează să aibă loc în aceeași zi. Surse anonime au dezvăluit pentru Reuters că această primă întâlnire va fi mai mult dedicată chestiunilor interne decât analizei pieței petrolului.

Reuniunea, inițial planificată pentru 26 noiembrie, în Viena, a fost reprogramată pentru 30 noiembrie, fără a se oferi un motiv explicit pentru această modificare, conform anunțului făcut de OPEC. În cadrul acestei întâlniri, cele 13 state membre OPEC, conduse de Arabia Saudită, alături de cele zece țări partenere, conduse de Rusia, vor dezbate ajustări la un acord deja existent, care a restricționat producția mondială de petrol.

Marți, prețul barilului de petrol a crescut, în urma reducerii producției din Kazahstan, cauzată de o furtună puternică. În jurul orei 11:30 GMT, prețul barilului de țiței Brent era în creștere cu 0,70 dolari sau 1%, atingând 80,77 dolari pe baril, în timp ce cotațiile futures pentru barilul de țiței West Texas Intermediate (WTI) înregistrau o creștere cu 0,76 dolari sau 1%, ajungând la 75,62 dolari.

Deși prețurile petrolului au avut o tendință descendentă în ultima perioadă din cauza îngrijorărilor legate de cerere și o posibilă încetinire economică, OPEC și aliații săi vor trebui să ia măsuri pentru a menține susținerea prețurilor. John Evans, broker la PVM, a remarcat că extinderea și continuarea reducerilor de producție sunt vitale pentru a susține prețurile.

Cu toate acestea, chiar și cu posibila prelungire a reducerilor de producție, se estimează că piața petrolului mondial va consemna un ușor surplus în 2024, conform directorului diviziei de piețe petroliere din cadrul Agenției Internaționale a Energiei. Acest aspect subliniază importanța discuțiilor și deciziilor ce urmează a fi luate în cadrul reuniunii OPEC+ pentru a gestiona echilibrul ofertei și cererii în industria petrolului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Mart. 2024, 09:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2024, 09:34 // Actual //  Lupu Eduard

Directorul Executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari a anunțat oficial că nu va mai candida pentru funcția sa în cadrul organizației, în cadrul unei ședințe a Consiliului desfășurată vineri. Decizia a fost așteptată, având în vedere că fermierii erau deja informați despre intențiile sale încă din luna ianuarie.

Motivul principal al retragerii sale din cursa pentru această funcție a fost incapacitatea de a dialoga cu reprezentanții guvernului, din cauza inacțiunilor acestora care au contribuit la deteriorarea condițiilor fermierilor din Moldova. Directorul Executiv a exprimat dezamăgirea față de lipsa de reacție a autorităților în fața crizei în agricultură și a criticat politica de indiferență și aroganță a acestora față de nevoile fermierilor.

În timpul mandatului său, directorul executiv a făcut numeroase propuneri și a organizat proteste pentru a atrage atenția asupra problemelor fermierilor mici și mijlocii, dar fără rezultat. El a evidențiat discrepanța de abordare între Moldova și alte țări europene în gestionarea crizelor din sectorul agricol.

În ciuda eforturilor depuse, criza financiară a fermierilor a culminat în februarie 2024, când sute de agricultori au fost afectați de executări și blocări ale conturilor. Chiar și acum, după proteste și amenzi dure, autoritățile au venit doar cu măsuri de creditare garantată, care ar fi fost necesare mai devreme pentru a preveni pierderi ireparabile.

Directorul executiv a subliniat că actualul ministru al Agriculturii ar trebui să își asume responsabilitatea pentru criza din sectorul agricol și să demisioneze. El a menționat că lipsa de acțiune și politica favorabilă holdingurilor transnaționale a afectat grav fermierii locali.

În ciuda retragerii sale din funcția de director executiv, acesta a afirmat că va continua să susțină asociația și fermierii, fiind disponibil să ofere asistență în proiecte importante.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău