Republica Moldova urmează să achite 22,5 milioane de euro pentru condamnările din 2022 pronunțate de CEDO. Din anul 1997 au fost pronunțate 575 de hotărâri.
Cel mai multe condamnări – 30% se referă la violarea unui proces echitabil.
Alte violări țin de încălcarea dreptului la protecția proprietății și, potrivit CRJM, chiar dacă acestea nu sunt în număr foarte mare, ele sunt extrem de costisitoare. O altă încălcare se referă la dreptul la libertate și siguranță și aceste cazuri denotă modul în care judecătorii din Moldova aplică arestul. „Curtea Europeană spune că frecvent aceste proceduri, adică arestările, sunt prost motivate. Iar regula generală este că dacă nu sunt motive, persoana trebuie să fie lăsată în libertate”, a menționat directorul interimar al CRJM, Vladislav Gribincea.
Pe parcursul anului 2022, cetățenii moldoveni au depus la Curtea Europeană a Drepturilor Omului 642 de cereri, cu 12 plângeri mai mult decât în anul 2021. După numărul de adresări pe cap de locuitor, Republica Moldova se află pe locul 4 din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei – înregistrând un anti-record.
Justiția din Republica Moldova este acuzată de corupție și decizii în favoarea unor grupuri de interese, în condițiile în care hoții care au delapidat Republica Moldova sunt la libertate. Este vorba de persoane conectate la furtul miliardului și delapidarea mai multor companii de stat care au fost conectate la diferite scheme din off shore.