Un aeroport din Grecia, inclus în topul celor mai periculoase din lume. Avioanele zboară deasupra capetelor oamenilor

19 Iun. 2023, 04:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Iun. 2023, 04:35 // Actual //  bani.md

Una dintre cele mai populare insule din Grecia are un aeroport cel puțin atipic, cu o pistă foarte scurtă, ce nu lasă loc de erori. Mai mult, avioanele zboară chiar pe deasupra capetelor oamenilor la decolare și aterizare, la o distanță incredibil de mică.

Este vorba despre Aeroportul Alexandros Papadiamantis (JSI), de pe insula elenă Skiathos. Terenul insulei este denivelat, drept urmare a fost dificil pentru autorități să construiască un aeroport. Au reușit recuperând pământ de la mare între Skiathos și o altă insulă mai mică numită Lazareta. Drept urmare, cele două insule au fost unite într-o singură insulă mai mare, iar guvernul a reușit să construiască aeroportul. Cu toate acestea, pista aeroportului este extrem de scurtă și îngustă, în ciuda capacității de a găzdui un Boeing 757-200. Acestea fiind spuse, nu este de mirare că JSI a fost inclus într-un top al celor mai periculoase aeroporturi din lume, publicat de documentarytube.com.

Pista are doar 1.628 de metri lungime, iar aeronavele comerciale trebuie să opereze cu greutate redusă. Multe nici nu pleacă cu suficient combustibil pentru zboruri directe către țări îndepărtate din Europa, așa că fac o escală pentru alimentare. Companiile aeriene europene chiar le cer piloților să urmeze o pregătire suplimentară înainte de a putea folosi aeroportul. În plus, toate aterizările sunt efectuate numai de căpitan, mai arată sursa citată.

Aterizarea și decolarea avioanelor este o atracție turistică în sine pe insula și oamenii se strâng adesea să privească acest spectacol deoarece aeronavele zboară foarte aproape de sol, pe deasupra capetelor oamenilor. Există numeroase videoclipuri virale care arată întreg spectacolul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:08 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul anchetei penale „INTERPOL”, Procuratura Anticorupție, cu sprijinul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), a ridicat două automobile cu o valoare totală de aproximativ 1,2 milioane MDL. Aceste bunuri reprezintă o parte din mita plătită în schema de corupție pentru blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL, fiind considerate bunuri infracționale. În total, au fost aplicate măsuri de sechestru în valoare de peste 11,7 milioane MDL pe teritoriul Republicii Moldova.

Investigația face parte dintr-o colaborare internațională între Republica Moldova și Franța, demarată în aprilie 2024, vizând o presupusă schemă de corupție prin care funcționari publici din mai multe țări primeau mită pentru a facilita blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL în cazul infractorilor internaționali aflați în căutare. La nivel național, ancheta a fost sprijinită de ofițerii și procurorii francezi, precum și de Biroul Federal de Investigații al SUA.

În cadrul investigațiilor din iunie 2024, au avut loc percheziții multiple în Republica Moldova, iar procurorii au analizat documente și materiale ridicate cu sprijinul Centrului Național Anticorupție și al Inspectoratului Național de Investigații. Au fost audiate zeci de persoane, unele dintre ele fiind reținute și arestate preventiv.

Potrivit probelor adunate până în prezent, un grup criminal organizat ar fi pus la cale o schemă de corupție în care avocați și foști funcționari publici moldoveni, cu implicarea unei companii din Emiratele Arabe Unite, depuneau cereri false la INTERPOL, solicitând blocarea Notificărilor Roșii pe motiv că persoanele în cauză aveau statut de solicitanți de azil în Republica Moldova. Aceștia au obținut astfel o favoare ilegală, iar funcționari publici din cadrul Inspectoratului General pentru Migrație (IGM) au inițiat procedura de azil în mod ilegal, fără ca persoanele implicate să fie fizic prezente în țară.

În paralel, Procuratura Anticorupție a desfășurat investigații financiare prin Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, identificând fluxuri financiare suspecte și bunuri infracționale care urmează a fi confiscate. Printre bunurile sechestrate se numără proprietăți imobiliare și vehicule de lux, dar și conturi bancare și mijloace bănești.

Printre bunurile confiscate se numără:

  • Casă de locuit și teren pentru construcții în Chișinău, în valoare de aproximativ 3,45 milioane MDL
  • Cota-parte din apartamente și case în Chișinău și Vadul lui Vodă, cu valori de aproximativ 2,04 milioane și 3,26 milioane MDL
  • Mașini de lux, inclusiv Toyota Camry, Range Rover, și Mercedes GLC
  • Conturi bancare și mijloace bănești în valoare de aproximativ 41.449 EUR și 600 USD

Ancheta continuă, iar Procuratura Anticorupție colaborează cu autoritățile din diverse jurisdicții pentru a descuraja activitățile infracționale care afectează investigațiile internaționale. De asemenea, în urma acestei anchete, INTERPOL a deblocat Notificările Roșii pentru persoanele implicate în această schemă, oprind astfel utilizarea acesteia de către fugarii internaționali.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău