Criza inflaționistă și-a arătat colții în Republica Moldova! Măsurile dure luate de BNM

18 Iun. 2023, 08:35
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
18 Iun. 2023, 08:35 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Riscurile și incertitudinile macroeconomice manifestate pe parcursul anului 2022 au determinat cea mai severă înăsprire a standardelor de creditare aplicate de bănci companiilor din 2018 până în prezent,  depășind maxima înregistrată în anul 2021, spune Banca Națională a Moldovei.

Persoanele fizice au tras creditarea în jos

Ritmul de creștere anuală a volumului creditelor noi acordate s-a redus din contul scăderii creditării populației, fiind afectată atât de înăsprirea severă a standardelor de creditare, cât și de reducerea cererii din partea persoanelor fizice. Concomitent, companiile au manifestat o cerere de finanțare în creștere pe parcursul anului 2022, ceea ce a rezultat în majorarea volumului de creditare bancară a agenților economici față de anii precedenți.

La finele trimestrului IV 2022, valoarea împrumuturilor acordate persoanelor fizice de către sectorul financiar a constituit 35 174,2 mil. MDL (+ 5,0 la sută față de anul precedent). Dintre acestea, circa 66,1 la sută au fost acordate de sectorul bancar (23 251,3 mil. MDL, +1,8 la sută față de anul precedent).

Temperarea creditării populației din anul 2022 a fost condiționată, în mare parte, de scăderea cererii agregate din partea populației pe fundalul înăspririi condițiilor de creditare. În particular, pe parcursul anului de raportare, cererea pentru credite din partea populației s-a redus considerabil, determinată, în principal, de necesitățile de finanțare reduse din partea populației. În particular, nivelul general al ratelor de dobândă și perspectivele pieței locuințelor, inclusiv evoluția anticipată a prețurilor, dar și criteriile regulatorii au fost principalii factori ce au contribuit la reducerea cererii.

La nivelul sistemului financiar, ponderea creditelor persoanelor fizice în PIB a înregistrat o creștere similară, constituind la finele anului de raportare 13,3 la sută. Creditarea bancară a persoanelor fizice raportată la PIB a scăzut cu 0,7 p.p comparativ cu finele anului 2021, fiind la nivelul de 8,8 la sută la sfârșitul anului 2022. În comparație cu alte state din regiune, precum și cu media europeană, creditarea persoanelor fizice din Republica Moldova înregistrează valoare inferioară, urmând tendința descrescătoare similar majorității cazurilor observate.

Băncile, principalul creditor al companiilor

Creditarea sectorului companiilor nefinanciare în anul 2022 a fost dominată în continuare de sectorul bancar, concomitent cu temperarea ritmului de creștere a volumului creditelor acordate de către sectorul de creditare nebancară.

La finele anului 2022, soldul creditelor acordate de entitățile din sistemul financiar companiilor nefinanciare a atins valoarea de 37 721,7 mil. MDL, fiind în creștere cu 13,6 la sută față de finele anului 2021.

Băncile dețin ponderea majoritară în comparație cu sectorul de creditare nebancară (93,3 la sută din soldul total al creditelor acordate de sectorul financiar revin sectorului bancar). Astfel, soldul creditelor acordate de bănci companiilor nefinanciare a constituit 35 193 mil. MDL, fiind în creștere cu 13,5 la sută.

Conform datelor sondajului de creditare bancară, standardele de creditare bancară pentru companii pe parcursul anului 2022 au avut o tendință de înăsprire semnificativă, fiind peste nivelul anticipat de către respondenți pe parcursul întregului an.

Principalii factori evidențiați de către respondenți în legătură cu înăsprirea standardelor de creditare au fost percepția riscurilor și incertitudinilor pe fundalul tensionării situației regionale și al presiunii nflaționiste, precum și toleranța mai scăzută la riscurile asumate, ceea ce semnalează o abordare mai prudentă. O influență negativă, dar comparativ mai redusă au avut-o și costurile de finanțare mai ridicate.

În circumstanțele descrise, cererea pentru credite din partea companiilor a înregistrat creșteri modeste pe parcursul primelor trei trimestre ale anului 2022, cu o scădere semnificativă către finele anului.

Pentru trimestrul I 2023, respondenții au indicat o menținere a cererii de creditare. Nivelul de intermediere financiară al Republicii Moldova, pe segmentul companiilor nefinanciare, a rămas foarte scăzut, comparativ cu alte state din regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

21 Mai 2024, 16:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Mai 2024, 16:14 // Actual //  Lupu Eduard

Țările UE au aprobat transferul veniturilor din activele rusești înghețate către Ucraina, a declarat ministrul ceh de externe Jan Lipavsky.

Potrivit acestuia, doar anul acesta Kievul poate primi 3 miliarde de euro. „90% din încasări vor merge către sprijinul militar. Rusia trebuie să plătească pentru daunele cauzate de războiul său agresiv”, a scris Lipavsky pe rețeaua de socializare X.

Se așteaptă ca activele rusești să genereze un profit de aproximativ 5 miliarde de euro anual. Ucraina va primi aceste fonduri de două ori pe an, a scris anterior Bloomberg. Conform planurilor UE, Ucraina va primi venit net din activele primite din 15 februarie 2024. Totodată, profitul care s-a acumulat înainte de această dată va fi rezervat pentru acoperirea eventualelor riscuri – de exemplu, în cazul pretențiilor din partea Rusiei.

După ce armata rusă a invadat Ucraina în februarie 2022, Uniunea Europeană și țările G7 au înghețat aproximativ 280 de miliarde de dolari ale Băncii Centrale a Rusiei sub formă de numerar și titluri de valoare. Ministerul rus de Finanțe a estimat volumul activelor blocate la aproximativ 300 de miliarde de dolari. Majoritatea acestora se află în depozitul belgian Euroclear.

Conform rezultatelor de anul trecut, Euroclear a primit venituri din activele rusești în valoare de 4,4 miliarde de euro, iar de la începutul acestui an – alte 1,6 miliarde Potrivit surselor Financial Times, profiturile totale până în 2027 ar putea ajunge la 20 de miliarde de euro.

În cadrul discuției privind modul de utilizare a activelor înghețate, Statele Unite s-au oferit să ofere Kievului un împrumut garantat cu veniturile viitoare din acestea. Astfel, Ucraina va putea primi ajutor de 50 de miliarde de dolari în această vară, pe care se bazează Washingtonul. Acest plan a fost susținut de Germania, care ar putea fi un „pas decisiv” pentru implementarea sa, au spus surse Bloomberg.

Kremlinul a numit înghețarea activelor rusești „furt” și o încălcare a dreptului internațional. Posibila lor confiscare ar fi „un cui solid în viitorul sicriu al întregului sistem de economic occidentale”, precum și „subiectul procedurilor judiciare”, a subliniat Kremlinul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău