BNM a publicat „lista rușinii”! Cine sunt cei mai mari datornici la bănci

18 Iun. 2023, 08:52
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
18 Iun. 2023, 08:52 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Calitatea creditelor s-a deteriorat ușor în anul 2022, atât a celor acordate companiilor, cât și a celor acordate populației, cele mai nefavorabile dinamici au înregistrat creditele acordate industriei productive, agriculturii, alte credite, dar și creditele de consum, constată Banca Națională a Moldovei.

Cea mai negativă tendință a avut portofoliul de credite acordat companiilor din industria productivă, care în 2022 au înregistrat o creșterea a ratei NPL cu 7,7 p.p., astfel 16,9 la sută din creditele acordate acestui sector, fiind clasificate de către bănci în categorii neperformante. În același timp, dinamici negative au consemnat ratele NPL ale creditelor acordate agriculturii (+4,9 p.p.), alte credite (+5,0), dar și a creditelor de consum (+1,5 p.p.).

Aceste patru categorii însumează 19 605,8 mil. MDL sau 31,8 la sută din portofoliul bancar de credite. Creditele acordate ÎMM, care reprezintă aproape 1/3 din portofoliul total de credite bancare, de asemenea, au înregistrat o deteriorare a calității, având o performanță inferioară mediei pe sectorul companiilor. Totodată, cea mai favorabilă dinamică a manifestat portofoliul acordat industriei energetice, care în 2022 a înregistrat o scădere a ratei NPL cu 12,9 p.p. până la nivelul de 1,8 la sută. O tendință similară au înregistrat creditele acordate către IFN, a căror rată de neperformanță s-a îmbunătățit pe parcursul anului 2022 până la 1,6 la sută, fiind cel mai performant subportofoliu de credite neguvernamentale.

Rata creditelor neperformante în sectorul bancar autohton s-a situat la un nivel mai ridicat în raport cu ratele țărilor din regiune, cu excepția Muntenegrului și a Ucrainei, cea din urmă înregistrând un nivel de 33,6 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

21 Mai 2024, 10:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Mai 2024, 10:59 // Actual //  Lupu Eduard

Primarul orașului Leova, Alexandru Bujoreanu, a lansat acuzații grave privind construcția drumului Leova-Bumbăta, sugerând că acesta ar putea deveni „primul muzeu al corupției în aer liber” din Republica Moldova. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul N4.

Bujoreanu a cerut ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu, și președintelui Maia Sandu să facă publice contractele de execuție, inclusiv devizele de cheltuieli, pentru a clarifica situația. „Spînu a făcut publice documentele, însă ce vreți este acolo numai nu devizele de cheltuieli,” a spus primarul.

Primarul a adăugat că Centrul Național Anticorupție (CNA) a realizat o expertiză a contractelor, dezvăluind costuri supraestimate cuprinse între 3 și 4 milioane de euro. Bujoreanu a solicitat încă o dată ministrului Spînu să publice devizele de cheltuieli pentru a clarifica aceste discrepanțe.

„Dacă este adevărat că există o expertiză, aceasta ar fi stat la baza pornirii urmăririi penale împotriva șefului Administrației de Stat a Drumurilor. Crede cineva că un șef de întreprindere semnează un contract de 262 milioane de lei fără să cunoască ministrul? Nu este așa. Mai mult, lucrările au început în iulie, dar contractul a fost semnat în septembrie. Ce companie începe lucrările în avans fără să aibă certitudinea că va fi selectată? Ulterior, în luna februarie, Spînu pleacă la președinție. Aici sunt foarte multe semne de întrebare. Eu sunt martor în acel dosar,” a punctat Bujoreanu.

Costul lucrărilor de construcție a drumului de acces – 3,6 km – și a infrastructurii punctului de frontieră Leova – Bumbăta se ridică la suma de 252,23 milioane de lei, iar finalizarea lucrărilor era planificată pentru luna noiembrie a acestui an. Iinițial, pentru construcția drumului erau prevăzuți 260 de milioane de lei.

Un calcul elementar arată că fiecare kilometru de drum a costat circa 3,5 milioane de euro, fiind cel mai scump drum construit vreodată în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău