Până în 2025, Moldova va avea două centrale termoelectrice de cogenerare. A fost lansată licitația pentru proiectarea și construcția centralelor electrice de cogenerare, anunță ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.
Potrivit lui, noile centrale vor fi bazate pe tehnologia flexibilă – motoare cu ardere internă și vor avea o capacitate de 55 MW energie electrică și 43 Gcalh. Acestea vor înlocui fosta CET-1, care a fost dată în exploatare încă în anul 1951.
„Procedurile de achiziție a serviciilor de proiectare, furnizare, instalare și punere în funcțiune a centralelor au fost lansate de către Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii. Noile centrale eficiente vor avea și instalații fotovoltaice cu o capacitate de 100 kW, contribuind astfel la dezvoltarea surselor de energie regenerabilă din țară”, spune Spînu.
Construcția celor două centrale vine să susțină independența energetică a Republicii Moldova și sunt construite cu sprijinul financiar al World Bank Moldova.
În prezent, cele două centrale termoenergetice CET-1 și CET-2 asigură circa 20% din necesarul de energie al Republicii Moldova. Cele mai mari cantități de energie sunt produse în perioada sezonului de încălzire. Prețul energiei livrate este de 225 de euro pentru MW/h.