(VIDEO) Brazi hand-made și torbe eco. La Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” s-a organizat un târg ecologic

06 Dec. 2022, 17:02
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
06 Dec. 2022, 17:02 // Actual //  MD Bani

Clasa Viitorului a găzduit Târgul ecologic de iarnă, parte a proiectului Green Light. În cadrul evenimentului a fost expus și un vernisaj de brazi, realizați în totalitate din materiale reciclabile. Pe lângă faptul că au putut achiziționa creațiile expuse, vizitatorii au avut ocazia să confecționeze propriile lor produse ecologice.

„Împreună cu studenții ne-am gândit să implementăm un proiect de ecologizare instituțională. Prima dată am pornit cu proiectul Mini-parcul universitar, în 2021, în cadrul proiectului Buget Civil. Fiind motivați de deficitul energetic din țară, am mers pe ideea ecologică de a implementa niște panouri solare în incinta universității, ca să ne bucurăm de o lumină mult mai prielnică mediului înconjurător”, a menționat Uliana Culea, președintele Asociației Studenților și Absolvenților UPS „Ion Creangă”.

Potrivit organizatoarei, Târgul ecologic de iarnă face parte din același proiect, care se axează pe trei direcții strategice și anume: direcția educativă, cea de promovare a practicilor de reciclare și eficientizarea energetică.

„Pentru că este un eveniment de sensibilizare ecologică, am invitat și comunitatea. Vrem să facem schimb de experiență, să mergem fiecare în localitățile noastre și să ne aducem contribuția la acest proces”.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

La eveniment au participat instituții publice de învățământ din municipiul Chișinău, precum și 15 instituții din raionul Strășeni.

„Târgul a fost gândit să se desfășoare în patru zone diferite. Una este strict de târg – de vânzare/cumpărare a produselor ecololgice. O altă zonă a fost de creație a produselor ecologice. Avem ateliere în care copiii și maturii își pictează torbele ecologice, cu imaginea care le place lor. Unii copii au confecționat surprize pentru părinți, din materiale reciclabile, în timp ce alții au optat pentru brazi. O altă zonă este pentru prezentarea produselor ecologice, iar a patra zonă este concursul brazilor”, a spus Uliana Culea.

De la mic la mare, participanții care și-au comercializat creațiile au fost îndemnați să folosească banii câștigați la târg pentru organizarea evenimentelor ecologice în propriile lor instituții.

Proiect finanțat și implementat de Primăria municipiului Chișinău, prin intermediul Programului Buget Civil Chișinău, ediția 2022.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO