Orice încercare de a renegocia contractul cu Gazprom nu va da niciun rezultat. E inutil să deschizi acest capitol acuma. Contractul pe care îl avem este așa cum este. Indiferent cine ar fi fost la guvernare documentul ar fi fost la fel. Situația este dramatică pe plan regional, este de părere fostul vicepremier pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski.
„Nu cred că cineva poate schimba contactatul. Eu tare sper să nu fie reziliat. Președinția cu guvernul au făcut corect că au negociat contractul pentru energia electrică pentru patru luni la prețul de 59,9 USD MW/h. Cu gazul nu putem fi siguri”, susține Kulminski.
Potrivit lui, guvernul trebuie să caute să facă rezerve de gaze, ca să poată vorbi cu toți partenerii. „Nu au timp de pierdut. Orice nu s-ar întâmpla oamenii vor blama guvernul dacă vom avea probleme cu livrarea gazelor naturale”.
Contractul din luna octombrie 2021 între Moldovagaz şi Gazprom a fost semnat pe fondul continuării discuţiilor cu privire la datoria istorică a Republicii Moldova pentru livrările anterioare de gaze naturale, datorie estimată de partea rusă la 709 milioane de dolari. Oficialii moldoveni au declarat în toamna anului trecut că Guvernul de la Chişinău şi Gazprom au convenit să efectueze un audit cu privire la datoria istorică în 2022 şi să negocieze un calendar de rambursare a datoriei. Însă, procedura de audit a fost îngheţată, după ce Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie. Auditul urma să fie făcut până la data de 31 mai, însă așa și nu a fost făcut. Or, Gazprom poate rezilia contractul cu Moldovagaz, potrivit clauzelor contractuale.
Autoritățile moldovene și-au exprimat speranța că vor putea renegocia formula de calcul a prețui la gaz, care vara este stabilit 70% conform prețurilor de la bursă și 30% prețul la petrol, în timp ce pe timp de iarnă e invers.
Pentru luna iulie Republica Moldova achită pentru mia de metri cubi 980 USD.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!