Un gigant energetic din Rusia începe să se prăbușească: Putin l-a dus la cel mai scăzut nivel din 2008

03 Aug. 2022, 09:14
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Aug. 2022, 09:14 // Actual //  bani.md

După ce Vladimir Putin a invadat Ucraina, iar Statele Unite și Occidentul au instituit peste 11.000 de sancțiuni împotriva Rusiei, efectele acestora încep să se facă simțite în economia Moscovei. Astfel, gigantul energetic Gazprom și-a redus producția semnificativ în luna iulie 2022, ajungând la cel mai scăzut nivel din 2008 și până acum.

Valoarea producției Gazprom a fost în iulie de doar 774 de milioane de metri cubi pe zi, cu o scădere de 14% față de luna precedentă, potrivit Business Insider.

Scăderea producției giganticului energetic de stat din Rusia a survenit pe măsură ce Moscova a încetinit fluxurile de gaze naturale către Europa, invocând provocările generate de sancțiunile impuse din cauza războiului din Ucraina.

Producția de gaze a companiei Gazprom a ajuns în iulie la cifra de 774 de milioane de metri cubi pe zi, cu 14% mai mică față de iunie, cel mai mic nivel din 2008, conform calculelor Bloomberg. Producția din acest an este cu 12% mai scăzută decât în aceeași perioadă din 2021.

În general, exporturile Gazprom din iulie către țări din afara fostei Uniuni Sovietice au scăzut cu aproximativ un sfert față de iunie, chiar dacă aprovizionarea către China a crescut în mod constant.

Europa depinde de Rusia cu aproximativ 40% din necesarul său de gaze naturale. Trebuie menționat faptul că în prezent fluxurile de gaze rusești spre Europa prin Nord Stream 1 sunt de doar 20% din capacitate.

De când a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022, veniturile Rusiei din exporturile de petrol și gaze către Europa au fost mai mult decât duble, față de media din ultimii ani, a anunțat Agenția Internațională pentru energie.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău