Un gigant petrolier din România aniversează 20 de ani în Republica Moldova 

02 Dec. 2022, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Dec. 2022, 05:45 // Actual //  bani.md

Rompetrol Moldova, parte a Grupului KMG International, aniversează 20 de ani de la înființare, perioadă în care și-a consolidat prezența și a devenit cel mai important furnizor de carburanți, la nivel național, potrivit unui comunicat al companiei.

În prezent, compania numără peste 1.000 de angajați, având o contribuție totală la bugetul de stat al Republicii Moldova de peste 733 de milioane de dolari în cei 20 de activitate.

Înființată în 2002, compania Rompetrol Moldova a livrat și comercializat în cei 20 de ani un volum de peste 2,8 milioane de tone carburanți, din care aproximativ 1,2 milioane doar în ultimii 5 ani de activitate. Această evoluție a fost susținută și de amplul program de extindere și modernizare a rafinăriei Petromidia Năvodari – cea mai unitate de profil din România și una dintre cele mai complexe din regiunea Mării Negre, de la 3,5 milioane la peste 5 milioane tone.

O direcție strategică în dezvoltarea Rompetrol a vizat și extinderea rețelei de distribuție în Republica Moldova, de la 7 unități în 2007, la 78 în 2017, respectiv 96 de stații de carburanți cu 84 de magazine în prezent. Până la finele anului, compania și-a propus să deschidă o nouă benzinărie Rompetrol în zona capitalei Chișinău, unde operează peste jumătate dintre stațiile sale.

Concomitent cu dezvoltarea continuă a propriei rețele de distribuție carburanți, compania s-a concentrat și in extinderea activităților de wholesale și de aprovizionare cu carburanți a partenerilor locali din diverse domenii de activitate (agricultură, transporturi, constructii, etc).

Prin cele două depozite de carburanți din Chișinau și Giurgiulești (unde este operat și unicul port din Republica Moldova cu capabilitate de încărcare/descărcare a navelor maritime), subsidiara Grupului KMG International a devenit cel mai mare furnizor de produse petroliere din Moldova, cu o cotă de piață de circa 40% pe segmentul de wholesale și peste 25% în retail.

„Succesul Rompetrol în Republica Moldova a fost susținut și de introducerea de noi modalități de plată (cardul Rompetrol în 2008), de lansarea gamei de carburanți Efix (2008 în Rep. Moldova), dar și de alinierea la noul concept al stațiilor, dezvoltat și implementat de Grup începând cu 2013 în România și transferat din 2015 și în Rep. Moldova”, arată comunicatul.

„Rompetrol a devenit un factor de stabilitate în cei 20 de ani de prezență în regiune și în Republica Moldova, atât prin investițiile, locurile de muncă, contribuțiile la bugetele locale, relațiile comerciale, cât și prin asigurarea de produse petroliere la cele mai înalte standarde de calitate. La acestea se adaugă respectarea angajamentelor față de clienți, autorități și partenerii de afaceri, o continuă dezvoltare a produselor și serviciilor oferite, implementarea de noi concepte pentru stațiile Rompetrol și o aliniere constantă la trendurile tehnologice, aspecte care au poziționat Rompetrol drept cel mai mare și important furnizor de carburanti în plan local” declară Valeriy Yugay, director general al Rompetrol Moldova

 

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău