Arma care-l face pe Putin să tremure. Pentagonul a dezvăluit cu ce i-ar veni de hac oricui

02 Dec. 2022, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Dec. 2022, 05:00 // Actual //  Lupu Eduard

Northrop Grumman va prezenta, vineri, în premieră, mult-așteptatul bombardier strategic, prima aeronavă de generația a șasea capabilă să transporte arme nucleare și convenționale.

China are cel puțin 200 de avioane de luptă J-20 de generația a cincea, potrivit mai multor mass-media militare care folosesc ca sursă urmărirea expertului Andreas Rupprecht, care urmărește imagini din surse deschise ale puternicului dragon chinezesc. Această informație evidențiază puterea impresionantă de dezvoltare tehnologică militară a gigantului asiatic și, dacă este adevărată, înseamnă că a depășit deja producția avionului de vânătoare american F-22 Raptor.

În timp ce China face pași uriași pentru a încerca să ajungă din urmă forța aeriană a marelui său rival, Statele Unite se pregătesc pentru prezentarea noului bombardier B-21 Raider, care va fi prezentat vinerea aceasta la Air Force Plant 42 din Palmdale, California. Așteptările sunt mari, deoarece până acum nu au fost publicate fotografii reale ale aeronavei, ci doar reconstituiri pe calculator. Lansarea aeronavei reprezintă o piatră de hotar în industria militară, deși primul zbor va avea loc abia anul viitor, în timp ce intrarea în serviciu în cadrul US Air Force se crede că va fi finalizată în 2025.

Cel mai avansat avion al Forțelor Aeriene ale SUA

Se așteaptă ca noul bombardier – destinat să înlocuiască B-1 și B-2 – să fie cel mai avansat avion al Forțelor Aeriene ale SUA. Experții care urmăresc îndeaproape B-21 Raider spun că acesta are un sistem invizibil mai avansat decât F-35 și F-22. Această capacitate îi va oferi posibilitatea de a penetra rețelele de apărare aeriană inamice și de a pătrunde în teritoriul ostil pentru a lansa un atac cu bombe și rachete nucleare și convenționale. De fapt, capacitățile stealth ale B-21 vor fi cu două generații mai avansate decât cele ale B-2.

B-21 este conceput pentru a rezista în fața avioanelor de vânătoare chinezești, precum J-20, și pentru a se sustrage rachetelor cu rază lungă de acțiune, anti-aterizare și anti-navă, pe care Armata Populară Chineză de Eliberare le-a dezvoltat pentru a descuraja forțele aeriene navale americane. Pe lângă loviturile strategice cu rază lungă de acțiune, va desfășura activități de informații, supraveghere și recunoaștere, precum și atacuri electronice.

Primul bombardier nou al Forțelor Aeriene ale SUA în peste 30 de ani

Dacă atacul este împotriva Chinei, bombardierul va trebui să se ferească de mai multe scuturi. Experții de la EurasianTimes susțin că Beijingul are un avantaj în Marea Chinei de Sud, în zona strategică, cu rachete care le depășesc pe cele din inventarul SUA. Se menționează racheta de croazieră anti-navă YJ-18 (cu o rază de acțiune de 540 de kilometri) și racheta aer-aer PL-15 Beyond Visual Range (300 de kilometri), care are o rază de acțiune mai mare decât rachetele Harpoons de 240 de kilometri și AIM 190D de 161 de kilometri.

Proiectanții B-21 Raider susțin că tehnologiile folosite în timpul dezvoltării aeronavei vor face din ea „primul sistem din generația a șasea”. Printre acestea se numără utilizarea de către B-21 a sistemelor de arhitectură deschisă, progresele în ceea ce privește capacitățile stealth și integrarea sistemelor compatibile cu sistemele de comandă și control în toate domeniile (JADC2), care vor permite bombardierului să se conecteze cu senzori și trăgători din toate domeniile, a declarat Emma Helfrich pentru TheWarZone.

Tom Jones, președintele unității de sisteme aeronautice a Northrop Grumman, a lăudat designul a ceea ce va fi primul bombardier nou al Forțelor Aeriene ale SUA în peste 30 de ani. Într-un interviu acordat Defense News, Jones a declarat că Northrop Grumman a acordat prioritate testării în zbor a unui bombardier reprezentativ de producție în detrimentul unui model experimental, potrivit La Razon.

 

Realitatea Live

05 Feb. 2023, 05:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Feb. 2023, 05:47 // Actual //  Lupu Eduard

Vestea despre un presupus balon spion chinez care plutește deasupra SUA i-a făcut pe mulți să se întrebe de ce Beijingul ar dori să folosească un instrument relativ nesofisticat pentru supravegherea continentului american.

China a spus că balonul, observat deasupra statului Montana, este doar o „navă civilă” care a deviat de la ruta planificată, dar SUA suspectează că este un dispozitiv de „supraveghere la înaltă altitudine”. Oricare ar fi capacitățile acestui balon, SUA au considerat amenințarea suficient de serioasă pentru a amâna vizita secretarului de stat Antony Blinken în China, care urma să aibă loc pe 5 și 6 februarie.

Baloanele sunt una dintre cele mai vechi forme de tehnologie de supraveghere. Armata japoneză le-a folosit pentru a lansa bombe incendiare în SUA în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, au fost utilizate pe scară largă de SUA și Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece. Mai recent, SUA s-ar fi gândit să adauge baloane de mare altitudine la rețeaua de supraveghere a Pentagonului.

Aceste dispozitive aeriene zboară în general la o altitudine de peste 20 de kilometri, aceasta fiind de două ori mai mare decât altitudinea de croazieră a aeronavelor comerciale și dincolo de limita suveranității aeronautice a statelor. Aceste baloane arată ca niște dirijabile și sunt alimentate de baterii de lungă durată sau panouri solare. Acestea sunt capabile să poarte o sarcină utilă între 50 și 250 de kg.

Baloanele sunt încă o modalitate ieftină de a obține informații

„În viitor, vom avea baloane deasupra capului timp de mai multe luni, ceea ce ar putea duce la un cost mai mic decât în spațiu”, spune generalul Frédéric Parisot, adjunctul șefului forțelor aeriene franceze.

Experții militari spun că utilizarea baloanelor de mare altitudine reprezintă o modalitate de spionaj mai ieftină decât utilizarea sateliților. Ele se dirijează doar prin schimbarea altitudinii, folosind computere pentru a calcula puterea și direcția curenților de aer, în diferitele straturi ale atmosferei. Pe lângă supraveghere, dirijabilele pot transporta însă și bombe.

Potrivit The Guardian, în 2019, armata americană a folosit până la 25 de baloane experimentale de mare altitudine, alimentate cu energie solară, pentru a efectua teste de supraveghere pe arii extinse. Acestea au fost echipate cu radare de înaltă tehnologie, concepute pentru a urmări simultan mai multe vehicule, pe timp de zi sau de noapte. Au fost folosite pentru a monitoriza traficul de droguri și potențialele amenințări la adresa securității interne.

Secretarul de stat Antony Blinken spune că „decizia Chinei de a trimite un balon de supraveghere deasupra Statelor Unite este „un gest de neacceptat și iresponsabil”. „Este o violare a suveranității noastre, este o violare a legislației internaționale. De aceea, i-am transmis în această dimineață lui Wang Yi, responsabilul de politici externe al Chinei că îmi amân vizita”, a spus el.

Oficialii Pentagonului au subliniat că balonul chinez „nu reprezintă o amenințare militară sau fizică pentru oameni”. Totuși, președintele american Joe Biden a refuzat să atace dispozitivul de teamă să nu producă daune sau victime la sol.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău