Un gigant petrolier, prezent și în Moldova, își completează „flota fantomă”. A cumpărat 25 de tancuri petroliere

10 Oct. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Oct. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Rusia a construit o flotă de peste 400 de tancuri petroliere care transportă petrol în afara sancțiunilor impuse de Occident, potrivit unei investigații realizate de „Financial Times”. Această flotă, cunoscută sub denumirea de „flotă fantomă”, este dificil de urmărit, deoarece petrolierii sunt protejați printr-o rețea de companii-paravan și intermediari internaționali, care fac dificilă asocierea lor directă cu Rusia.

Conform raportului, compania rusă Lukoil a adăugat recent 25 de nave vechi la această flotă. Fiecare navă a fost achiziționată prin intermediul unei companii offshore, gestionată de firme din Dubai și de afaceriști pakistanezi. Aceste tranzacții au fost finanțate de Eiger Shipping DMCC, o subsidiară din Dubai a Litasco, divizia de trading a Lukoil.

Flota de 25 de tancuri petroliere a transportat aproape exclusiv petrol rusesc, majoritatea provenind de la Lukoil, valoarea estimată a transportului ajungând la aproximativ 7,2 miliarde de dolari.

Rusia a utilizat în mod deliberat proprietari și operatori străini pentru a ascunde legăturile cu aceste nave și a evita sancțiunile, explică Craig Kennedy, expert de la Universitatea Harvard. În ciuda încercărilor de a menține această rețea ascunsă, autoritățile din Marea Britanie și Uniunea Europeană au impus sancțiuni împotriva a șapte dintre aceste nave și a companiilor care le gestionează.

Potrivit experților, navele din această flotă clandestină sunt învechite, având o medie de 18 ani, și nu dispun de asigurări adecvate pentru scurgeri de petrol, ceea ce crește riscul unei catastrofe ecologice în apele europene.

Gigantul rus este prezent și în Republica Moldova. Lukoil Moldova este controlată de gigantul rus Lukoil prin intermediul subsidiarei elvețiene Litasco. Ultimele date arată că în anul 2022 a înregistrat venituri record de 11,83 miliarde de lei, cifră aproape dublă față de anul 2021. Profitul companiei a însumat 52,8 milioane de lei.

Compania asigura circa o treime din importurile de produse petroliere și deține o rețea de circa o sută de benzinării, trei baze petroliere și un terminal de gaz lichefiat. Pe lângă acestea, stațiile de alimentare au în posesie baruri, magazine și spălătorii auto.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!