Un gigant petrolier rus, cu benzinării și în Republica Moldova, vrea să răscumpere acţiuni de la investitorii străini

23 Aug. 2023, 12:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Aug. 2023, 12:30 // Actual //  bani.md

Lukoil, al doilea cel mai mare producător de petrol din Rusia, a anunțat planuri pentru o amplă răscumpărare de acțiuni, în cadrul căreia intenționează să cumpere înapoi 25% din acțiunile sale deținute de investitorii străini. Surse anonime citate de agenția rusă de presă Interfax au dezvăluit că compania urmează să folosească fondurile aflate în conturile sale bancare străine pentru această operațiune, potrivit Bloomberg.

Compania a înaintat deja solicitarea pentru răscumpărarea acțiunilor autorităților de la Moscova. Lukoil are în vedere achiziționarea de acțiuni, inclusiv a certificatelor de acțiuni, la un discount de cel puțin 50%, potrivit surselor citate de Interfax. Această mișcare vine într-un context în care alte companii rusești, precum Magnit PJSC, au realizat recent operațiuni de răscumpărare de acțiuni de la investitori străini, la prețuri reduse.

În prezent, Lukoil nu a oferit un răspuns oficial sau comentarii cu privire la aceste informații.

Valoarea bursieră actuală a Lukoil se situează în jurul a 4.600 miliarde de ruble (aproximativ 48,8 miliarde de dolari), ceea ce înseamnă că un sfert din acțiuni ar valora aproximativ 1.150 miliarde de ruble, la prețul curent de piață.

Această inițiativă strategică de răscumpărare a acțiunilor de la investitorii străini ar putea indica intenția Lukoil de a consolida poziția deținută de acționarii interni și de a gestiona mai eficient acțiunile în cadrul companiei. Acțiunile de răscumpărare pot influența structura acționariatului și pot oferi mai multă stabilitate în gestionarea afacerilor companiei pe termen lung.

Gigantul rus este prezent și în Republica Moldova. Lukoil Moldova este controlată de gigantul rus Lukoil prin intermediul subsidiarei elvețiene Litasco. Ultimele date arată că în anul 2022 a înregistrat venituri record de 11,83 miliarde de lei, cifră aproape dublă față de anul 2021. Profitul companiei a însumat 52,8 milioane de lei.

Compania asigura circa o treime din importurile de produse petroliere și deține o rețea de circa o sută de benzinării, trei baze petroliere și un terminal de gaz lichefiat. Pe lângă acestea, stațiile de alimentare au în posesie baruri, magazine și spălătorii auto.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Mart. 2025, 07:35
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
17 Mart. 2025, 07:35 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Directorul Agenției Proprietății Publice (APP), Roman Cojuhari, a anunțat în cadrul emisiunii Cutia Neagră de la TV8 că instituția lucrează la privatizarea și valorificarea a cel puțin două întreprinderi importante: Hotelul Zarea și Fabrica de Sticlă.

„Pentru Hotelul Zarea, se desfășoară în prezent licitația pentru selectarea companiei care va efectua evaluarea. În ceea ce privește Fabrica de Sticlă, urmează ca în zilele următoare să fie anunțat caietul de sarcini pentru selectarea evaluatorului. Totuși, pentru această întreprindere vom merge pe un concurs investițional”, a explicat Cojuhari.

Șeful APP a subliniat că pentru Fabrica de Sticlă se va elabora un caiet de sarcini clar, care va stabili investițiile necesare, domeniile de activitate ce trebuie păstrate și noile activități ce urmează a fi atrase. De asemenea, autoritățile vor să prevină monopolizarea pieței și să se asigure că întreprinderea își va menține capacitățile esențiale pentru agricultură și alte sectoare.

Roman Cojuhari a recunoscut că statul nu dispune de suficiente pârghii pentru a impune respectarea contractelor investiționale semnate anterior. „Sincer, eu nu am încredere în caietele de sarcini realizate în trecut. Poate au existat și cazuri de succes, dar noi depunem efort maxim ca să evităm situațiile problematice, așa cum s-a întâmplat, spre exemplu, cu Hotelul Național”, a afirmat el.

Pentru a îmbunătăți procesul de privatizare, APP va implica companii străine care să realizeze due diligence și să stabilească condiții clare în caietul de sarcini. „Condițiile trebuie să fie fixe, nu ca înainte, când se putea modifica lista investițiilor asumate. Singurul element variabil trebuie să fie doar prețul de vânzare al companiei”, a precizat Cojuhari.

Autoritățile încurajează companiile interesate să participe activ la procesul de privatizare și promit mai multă transparență în gestionarea acestor active strategice.

 
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI
NO COMMENT | SCRIITORUL VLADIMIR BEŞLEAGĂ, PETRECUT PE ULTIMUL DRUM
NO COMMENT | SCRIITORUL VLADIMIR BEŞLEAGĂ, PETRECUT PE ULTIMUL DRUM
NO COMMENT | CEI 3 ANI DE AGRESIUNE A RUSIEI ÎN UCRAINA, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | CEI 3 ANI DE AGRESIUNE A RUSIEI ÎN UCRAINA, ÎN IMAGINI