Un grec vrea să cumpere rafinăria rușilor din Bulgaria, Lukoil

31 Iul. 2024, 10:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
31 Iul. 2024, 10:27 // Bani și Afaceri //  bani.md

Un om de afaceri grec este foarte interesat de cumpărarea rafinăriei Lukoil Neftofim. Despre aceasta relatează publicația IntelligenceOnline, potrivit căreia Dimitrios Dotsios, fost membru al Barton’s Family Capital, a cerut ajutorul gigantului american de consultanță McKinsey pentru a încerca să cumpere rafinăria, scrie Sega, potrivit Rador Radio România.

Informațiile despre interesul omului de afaceri nu sunt noi. Încă din primăvară, aceeași publicație a anunţat că Dotsios negociază cu grupul rus Lukoil pentru rafinăria acestuia din Bulgaria. Achiziția se poate face prin compania americană Aecus Inc., controlată de Dotsios. “The Times” a descris Barton’s Family Capital ca fiind o firmă de investiții cu sediul la Londra, care gestionează banii oamenilor de afaceri bogaţi din America.

Despre vânzarea unităților de producție ale Lukoil din Bulgaria s-a discutat în toamna anului 2023. Ministrul de Finanțe de atunci, Asen Vasilev, a anunțat că presiunea guvernului bulgar asupra activelor energetice rusești din Bulgaria a determinat Lukoil Neftohim să demareze procesul de vânzare a celei mai mari rafinării din Europa de Sud-Est – cea de la Burgas. Vasilev a anunțat chiar că, în timpul vizitei sale în SUA, a discutat cu reprezentanți ai administrației americane despre necesitatea găsirii unui cumpărător pentru rafinăria de la Burgas.

Inițial, Lukoil a negat că se gândeşte să-și vândă rafinăria din Bulgaria, dar o lună mai târziu a recunoscut că își va revizui strategia privind activele sale în Bulgaria. După invazia militară în Ucraina, Bulgaria a luat concesiunea portului rafinăriei, după care a redus serios efectul derogării (scutirea de la sancțiunile petroliere împotriva Rusiei) pentru import și prelucrare de petrolul rusesc și export al produselor petroliere obţinute. De la 1 martie 2024, importul și prelucrarea petrolului rusesc în Bulgaria a fost complet oprit. De asemenea, a fost introdusă o taxă suplimentară pentru impozitarea profitului excedentar al companiei pentru 2022 și 2023, precum și plata unei taxe speciale către Fondul pentru securitatea sistemului de energie electrică, din cauza diferenței de preț a petrolului rusesc ieftin și tipului de petrol Brent european.

Într-un comunicat de presă al companiei din decembrie 2023, s-a precizat că se caută un cumpărător atât pentru rafinăria din Burgas, cât și pentru rețeaua de benzinării din toată Bulgaria. Lukoil s-a plâns de legi discriminatorii și alte „decizii politice incorecte, părtinitoare față de rafinărie”, care nu au nimic de-a face cu reglementarea civilizată a marilor afaceri și cu creșterea veniturilor în bugetul țării. De aceea, compania a început să lucreze la revizuirea strategiei sale privind activele pe care le deţine în Bulgaria. Și cu ajutorul consultanților internaționali, se vor analiza diferite opțiuni, inclusiv vânzarea afacerii. Politicieni și economiști bulgari au subliniat că, cel mai probabil, cumpărătorul rafinăriei de la Burgas va fi gigantul energetic azer SOCAR.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:08 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul anchetei penale „INTERPOL”, Procuratura Anticorupție, cu sprijinul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), a ridicat două automobile cu o valoare totală de aproximativ 1,2 milioane MDL. Aceste bunuri reprezintă o parte din mita plătită în schema de corupție pentru blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL, fiind considerate bunuri infracționale. În total, au fost aplicate măsuri de sechestru în valoare de peste 11,7 milioane MDL pe teritoriul Republicii Moldova.

Investigația face parte dintr-o colaborare internațională între Republica Moldova și Franța, demarată în aprilie 2024, vizând o presupusă schemă de corupție prin care funcționari publici din mai multe țări primeau mită pentru a facilita blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL în cazul infractorilor internaționali aflați în căutare. La nivel național, ancheta a fost sprijinită de ofițerii și procurorii francezi, precum și de Biroul Federal de Investigații al SUA.

În cadrul investigațiilor din iunie 2024, au avut loc percheziții multiple în Republica Moldova, iar procurorii au analizat documente și materiale ridicate cu sprijinul Centrului Național Anticorupție și al Inspectoratului Național de Investigații. Au fost audiate zeci de persoane, unele dintre ele fiind reținute și arestate preventiv.

Potrivit probelor adunate până în prezent, un grup criminal organizat ar fi pus la cale o schemă de corupție în care avocați și foști funcționari publici moldoveni, cu implicarea unei companii din Emiratele Arabe Unite, depuneau cereri false la INTERPOL, solicitând blocarea Notificărilor Roșii pe motiv că persoanele în cauză aveau statut de solicitanți de azil în Republica Moldova. Aceștia au obținut astfel o favoare ilegală, iar funcționari publici din cadrul Inspectoratului General pentru Migrație (IGM) au inițiat procedura de azil în mod ilegal, fără ca persoanele implicate să fie fizic prezente în țară.

În paralel, Procuratura Anticorupție a desfășurat investigații financiare prin Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, identificând fluxuri financiare suspecte și bunuri infracționale care urmează a fi confiscate. Printre bunurile sechestrate se numără proprietăți imobiliare și vehicule de lux, dar și conturi bancare și mijloace bănești.

Printre bunurile confiscate se numără:

  • Casă de locuit și teren pentru construcții în Chișinău, în valoare de aproximativ 3,45 milioane MDL
  • Cota-parte din apartamente și case în Chișinău și Vadul lui Vodă, cu valori de aproximativ 2,04 milioane și 3,26 milioane MDL
  • Mașini de lux, inclusiv Toyota Camry, Range Rover, și Mercedes GLC
  • Conturi bancare și mijloace bănești în valoare de aproximativ 41.449 EUR și 600 USD

Ancheta continuă, iar Procuratura Anticorupție colaborează cu autoritățile din diverse jurisdicții pentru a descuraja activitățile infracționale care afectează investigațiile internaționale. De asemenea, în urma acestei anchete, INTERPOL a deblocat Notificările Roșii pentru persoanele implicate în această schemă, oprind astfel utilizarea acesteia de către fugarii internaționali.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău