Un grup de 6 apicultori din țară au fost obținut certificarea ECO pentru miere. Ce condiții au îndeplinit

06 Oct. 2021, 15:57
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
06 Oct. 2021, 15:57 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Produsele ecologice sunt tot mai căutate în ultima perioadă, iar mierea nu este o excepție. Consumatorii de piața externă, cât și internă solicită tot mai mult miere certificată ecologic. În acest sens, apicultorii încearcă să se adapteze noilor condiții de pe piață. Un nou grup de șase apicultori din diferite regiuni ale țării, coordonat de către o companie exportatoare de miere, a fost certificat pentru producerea mierii ecologice, ce demonstrează că apicultorii au trecut cu succes perioada de doi ani de conversie și că respectă cerințele Uniunii Europene de producere ecologică a mierii.

Certificarea ecologică a grupului de apicultori a fost susținută de proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova în parteneriat cu compania Regina Naturii. Inspecția stupinelor a fost efectuată de către un organism de control internațional, recunoscut de către Comisia Europeană. Compania Regina Naturii intenționează în următoarea perioadă să crească numărul apicultorilor în grup până la 50 și să extindă lista produselor apicole certificate ECO.

Pentru a obține certificarea ecologică apicultorii au realizat o serie de măsuri importante. Astfel, au trebuit să-și confecționeze stupii din materiale naturale și să-i trateze corespunzător, să-și adapteze condițiile de extracție, prelucrare şi depozitare a produselor apicole, conform unor cerințe riguroase. De asemenea, apicultorii au demonstrat că pe o rază de 3 km de stupine, sursele de polen şi nectar reprezintă  culturi ecologice, floră spontană, sau culturi tratate prin metode cu impact redus asupra mediului, în aceleași timp fiind amplasate la o distanță suficientă față de sursele de poluare (centre urbane, centre industriale, autostrăzi).

Potrivit informațiilor, mierea ecologică se bucură de o cerere în creștere atât pe piața internă, cât și pe piețele de export. Mierea ECO de tei, salcâm și polifloră, recoltată de apicultorii membri ai grupului este colectată de compania Regina Naturii și comercializată ca produs ecologic pe piețele de export.

„Piața globală a produselor ecologice certificate a crescut rapid în ultimul deceniu, o tendință care va continua. Cererea tot mai mare pentru produsele ecologice certificate transformă acest domeniu al agriculturii în unul promițător pentru Moldova, iar USAID susține eforturile apicultorilor și procesatorilor în această tranziție. Recent, Regina Naturii și apicultorii parteneri au obținut statut de apicultori care produc miere ecologică, iar certificarea ecologică le va extinde accesul la piețe noi cu capacități înalte de plată, ceea ce le va permite să-și dezvolte afacerile”, a declarat Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Moldova.

Printre apicultorii care au fost certificați este și Andrei Bivol, prisaca căruia a fost și gazda evenimentului de astăzi, 6 octombrie 2021. Apicultorul a declarat că a participat în procesul de conversie la producția ecologică cu 300 de familii de albini. Apicultorul afirmă că sunt cerințe extrem de riguroase care implică efort și investiții, dar speră că aceste produse vor deschide noi perspective de comercializare a mierii, iar certificatul obținut va spori încrederea consumatorilor că mierea este cu adevărat ecologică.

Potrivit experților mierea ecologică este un produs de nișă, cu perspective largi de export, care este apreciată la un preț mai înalt cu 20-30% față de prețul oferit pentru mierea convențională. Conform cercetărilor internaționale, piața globală a mierii ecologice este în continuă creștere fiind prognozată pentru perioada 2020-2027 o rată de creștere de 10,50%, astfel încât va ajunge până în 2027 la circa 911,30 milioane USD. Această creștere este explicată prin creșterea cererii de produse sănătoase în rândul consumatorilor.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate peste 7800 de stupine. Aproximativ 15% din totalul mierii produse în Moldova este consumat local, iar 85% este exportat. Republica Moldova exportă miere în principal către Uniunea Europeană, în special către România, Italia, Franța, Germania, Spania. Acum un an, alți 11 apicultori, cu suportul proiectului USAID APM în parteneriat cu compania Apicola-Lux CC, și-au certificat ecologic procesul de producere a mierii. 

Realitatea Live

06 Feb. 2023, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Feb. 2023, 17:29 // Actual //  Lupu Eduard

Toți consumatorii noncasnici vor primi compensații pentru primii 500 metri cubi (m.c.) de gaze consumați lunar, în perioada ianuarie-martie anul curent, în valoare de 12,27 lei (fără TVA) per 1 m.c.

Mecanismului de compensare, potrivit Ministerului Economi, sunt supuse și unele companii cu activități de bază, stabilite conform Clasificatorul Activităților din Economia Moldovei (CAEM).

Agenții economici selectați după acest clasificator vor primi compensații, în cazul în care factura lunară la gaze (fără TVA) reprezintă cel puțin 5% din valoarea livrărilor de mărfuri și servicii din luna respective. Valoarea totală pentru un consumator noncasnic, pe o perioadă de o lună, nu trebuie să depășească suma de 1,5 milioane lei. Din suma compensată se va exclude compensarea doar pentru primii 500 m.c.

Depunerea ultimei cereri la compensații, trebuie să aibă loc până la data de 12 mai 2023.

Agenții economici pot solicita compensațiile pentru gaze prin intermediul ghișeului unic de raportare electronică: https://raportare.gov.md/, completând formularul de solicitare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău