Un miliardar luptă cu McDonald’s. Cere companiei să nu mai cumpere carne de porc de la producătorii abuzivi

21 Feb. 2022, 18:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
21 Feb. 2022, 18:00 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Compania miliardarului Carl Icahn cere ca McDonald’s să nu mai facă afaceri cu producătorii de carne de porc care folosesc lăzi de gestație pentru a îngrădi porcinele gestante.

Icahn, cunoscut pentru reputația sa de a zgudui companii l-a făcut o legendă pe Wall Street. Acum, el vrea să pună doi oameni în consiliul McDonald’s. El deține doar 200 de acțiuni McDonald’s.

Îndemnat de fiica sa vegetariană, Icahn a preluat cauza bunăstării animalelor după ce s-a implicat în Humane Society, potrivit The Wall Street Journal.

Organizația nonprofit a avut dificultăți în a face ca McDonald’s să înceteze să mai facă afaceri cu companii care folosesc cuști mici, metalice, care sunt atât de limitate în spațiu încât scroafele gestante nici măcar nu se pot întoarce, potrivit grupurilor pentru drepturile animalelor, care consideră practica inumană.

De mai bine de 50 de ani, crescătorii de porci folosesc lăzi de gestație pentru a îngrădi scroafele și scroafele gestante individuale, deoarece unele dintre animale devin agresive față de altele.

În acest context, McDonald’s spune că a fost un lider în îmbunătățirea standardelor de bunăstare a animalelor.

McDonald’s s-a angajat să nu mai comandă carne de porc de la furnizorii care pun porci gestante în lăzi încă din 2012. Firma a spus că a „condus industria” de atunci și că aproximativ o treime dintre furnizorii de carne de porc din SUA au trecut la sisteme de adăpostire în grup.

Ea a spus că se așteaptă să își aprovizioneze 85% până la 90% din carnea de porc de la acești furnizori până la sfârșitul anului. Toată carnea de porc pe care o cumpără va proveni de la acești furnizori până în 2024.

McDonald’s a declarat duminică într-o declarație că va continua să colaboreze cu industria pentru a îmbunătăți standardele, dar că unele dintre cerințele domnului Icahn sunt nerezonabile.

Lanțul a menționat, de asemenea, că domnul Icahn era proprietarul majoritar al Viskase, care produce și furnizează ambalaje pentru industria cărnii de porc și păsări de curte.

Acesta a adăugat că „nu a cerut public” lui Viskase să își asume angajamente similare. Domnul Icahn nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii a BBC.

În calitate de fondator și acționar de control al Icahn Enterprises, domnul Icahn are o avere netă de 16,8 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

Anterior, el a petrecut câteva luni sfătuind fostul președinte al SUA Donald Trump cu privire la reforma de reglementare, înainte de a demisiona pe fondul controverselor.

Cu toate acestea, este puțin probabil să reușească cu nominalizările, au spus observatorii.

McDonald’s a declarat că a obținut doar aproximativ 1% din producția de carne de porc din SUA și că nu deține nicio scroafe și nu produce sau ambalează carne de porc în țară.

Acesta a spus că consiliul de administrație va evalua candidații domnului Icahn „la fel ca orice alți candidați”.

Realitatea Live

11 Apr. 2025, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Apr. 2025, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Războiul comercial dintre SUA și China escaladează din nou. Ministerul Finanțelor din China a anunțat majorarea tarifelor vamale pentru importurile din Statele Unite de la 84% la 125%, ca răspuns la ultimele măsuri agresive impuse de Washington. Într-un mesaj cu subînțeles clar, autoritățile chineze au transmis că nu vor mai răspunde provocărilor viitoare venite din partea fostului președinte Donald Trump, notează The Wall Street Journal.

„Într-un război al tarifelor nu există învingători”, a declarat președintele Xi Jinping într-o întâlnire cu premierul Spaniei, Pedro Sánchez. Xi a subliniat că China se bazează pe forțele proprii și nu se teme de presiuni incorecte, iar în același timp a făcut apel la cooperare cu Uniunea Europeană pentru a combate „intimidarea unilaterală”.

Noua taxă de 125% impusă de Beijing vine ca replică directă la anunțul administrației Trump, care a crescut la rândul său tarifele pentru importurile din China până la 145%, adăugând 125% peste un tarif inițial de 20%. Justificarea americană: lipsa de reacție a Beijingului în combaterea traficului internațional cu fentanil.

Între timp, Trump a amânat pentru 90 de zile aplicarea unor taxe majorate pentru alte țări, însă un nou tarif general de 10% pentru toate importurile a intrat deja în vigoare, iar tarifele de 25% pentru oțelul, aluminiul și autoturismele provenite din Canada și Mexic au fost păstrate.

În 2024, comerțul bilateral dintre SUA și China a însumat 582 miliarde de dolari, China furnizând 13% din totalul importurilor americane. Însă, potrivit The Wall Street Journal, conflictul comercial deja își face simțite efectele: companiile americane anulează comenzi, iar furnizorii chinezi trimit muncitorii în concedii forțate.

Printre cei afectați se numără și Arlen Nerkessyan, importator de echipamente de bucătărie din California, care a declarat că și-a anulat ultima comandă, dar prea târziu: „Dacă nu se încheie acest război, acesta va fi ultimul meu import din China”. El spune că, pentru a supraviețui, va fi nevoit să concedieze majoritatea celor nouă angajați ai săi și să reducă drastic cheltuielile.

Bloomberg notează că și Amazon a suspendat comenzi pentru șezlonguri, scutere, aparate de aer condiționat și alte produse fabricate în China și Asia, în urma anunțului de pe 2 aprilie privind noile tarife.

Escaladarea rapidă a conflictului comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii ar putea avea efecte globale masive, afectând lanțurile de aprovizionare și accelerând procesul de decuplare economică între SUA și China.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!