„Activități de instruire ale militarilor Armatei României în poligoane din țară, prezentate în mod fals ca fiind desfășurate în Republica Moldova”, reclamă Ministerul Apărării de la București.
„Semnalăm apariția unei noi dezinformări cu privire la așa-zisa prezență a militarilor români la activități de instruire în Republica Moldova, care a apărut pe canalele de Telegram afiliate propagandei rusești. Unul dintre materialele video incluse în aceste postări prezintă o coloană de autovehicule militare ale Armatei României, despre care se afirmă în mod fals fie că se întorc din, fie că se îndreaptă către Republica Moldova”, transmite MApN.
„De fapt, în imagini este surprinsă o coloană de tehnică militară a Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” din Iași, care se întoarce de la exercițiul multinațional ,,ZIMBRUL 22”, desfășurat în perioada 3-12 octombrie în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă „Smârdan”, județul Galați. La exercițiu, care a fost planificat cu un an înainte, au participat militari români, americani și polonezi”, notează MApN.
Ministerul transmite că după finalizarea exercițiului, „militarii, echipamentele și tehnica militară participante s-au întors către garnizoanele de reședință fie pe calea ferată, fie prin deplasări pe căile rutiere. Coloana din imaginile video a fost îmbarcată pe platformele de tren în gara din localitatea Șendreni, județul Galați, România, și s-au deplasat către Iași”.
„De asemenea, amintim că, în zilele de 18 și 19 octombrie, personalul și tehnica Batalionului 2 Infanterie„Călugăreni” care a participat la exercițiul „Călugăreni 22”, desfășurat tot în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă „Smârdan”, se vor deplasa, pe calea ferată și pe roți, spre garnizoana de dislocare la pace, București”, mai anunță MApN.
Propaganda rusă reia scenariul cum că România și Republica Moldova vor ataca Transnistria
Reacția oficială de la București vine după ce atât pe Telegram, dar și pe Twitter au fost publicate imagini video cu blindatele românești și vehiculele militare pe un tren care trecea prin Iași.
Spre exemplu, contul în engleză a rețelei de bloggeri militari Rybar sugera că trenul cu tehnică militară se îndrepta spre Republica Moldova și specula că e posibil scenariul în care cele două state vor ataca regiunea transnistreană.
Nu e prima dată când România și Republica Moldova apar menționate în mesajele propagandiștilor ruși.
La început de octombrie canalele rusești anunțau că Republica Moldova s-ar pregăti să declare mobilizarea generală în rândul cetățenilor săi și că, împreună cu România, ar urma să atace Transnistria, regiunea unde sunt staționați câteva mii de militari ruși.