Un nou jaf bancar de 898 milioane de lei în Republica Moldova?

28 Mai 2024, 16:49
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2024, 16:49 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Un nou scandal bancar zguduie Republica Moldova după ce s-a descoperit că, în luna decembrie 2014, B.C. „Eximbank-Gruppo Veneto Banca” S.A. a cesionat drepturi de creanță în valoare de 897,72 milioane de lei către VENETO BANCA SPA. Suma, fără provizioanele de depreciere, era de 666,9 milioane de lei.

„Conform Situației financiare pentru exercițiul financiar al B.C. „Eximbank-Gruppo Veneto Banca” S.A., încheiată la 31 decembrie 2014, nu au fost specificați debitorii ale căror creanțe au fost cesionate. Totuși, conducerea băncii este acuzată că a ascuns această cesionare masivă de creanțe neperformante, inclusiv creanța față de S.A. „SCANA”, potrivit deciziei Curții de Apel din anul 2021.

În urma celor 17 acorduri de cesiune, doar GRUPPO VENETO BANCA SCPA, în calitate de cesionar, avea dreptul să depună cerere de validare a creanțelor în nume propriu. VENETO BANCA SCPA a semnat 17 acorduri de mandat, împuternicind B.C. „Eximbank-Gruppo Veneto Banca” S.A. să o reprezinte și să presteze servicii de colectare a creanțelor, fără remunerare adițională.

Pe 26 iunie 2017, banca „INTESA SANPAOLO” a semnat un contract cu lichidatorul „Banca Popolare di Vicenza” și VENETO BANCA pentru achiziționarea unor active și pasive la prețul simbolic de 1 euro. Ulterior, creanțele au fost cesionate către SOCIETA PER LA GESTIONE DI ATTIVITA – S.G.A. S.p.a. (acum AMCO-ASSET MANAGEMENT COMPANY SPA).

Potrivit unui comunicat de presă al GRUPPO VENETO BANCA din Republica Moldova, din 26 iunie 2017, banca a fost supusă lichidării obligatorii administrative și nu mai poate pretinde validarea creanțelor. Or, compania căreia i-au fost cedate creditele neperformante nu a depus nicio solicitare la instanțele din Republica Moldova pentru validarea creanțelor. Ba mai mult a expirat și termenul de prescripție de trei ani pentru adjudecarea creanțelor.

Solicitată să comenteze cesionarea creanțelor de 897,72 milioane de lei, Eximbank susține:

„În conformitate cu art.96, alin.(1) din Legea privind activitatea băncilor nr.202 din 06.10.2017, ”banca este obligată să păstreze confidenţialitatea asupra tuturor faptelor, datelor şi informaţiilor referitoare la activitatea sa, precum şi asupra oricăror fapte, date sau informaţii, aflate la dispoziţia sa, referitoare la persoana, bunurile, activitatea, afacerea, relaţiile personale sau de afaceri ale clienţilor băncii ori informaţiile referitoare la conturile clienţilor (solduri, rulaje, operaţiuni derulate), tranzacţiile încheiate de clienţi, precum şi a altor informaţii despre clienţi care i-au devenit cunoscute”, iar alin. (2) al aceluiași articol stabilește, că ”…informaţiile prevăzute la alin.(1) constituie secret bancar. De asemenea, art 96, alin.(3) din Legea nr.202 din 06.10.2017 stabilește, că ”membrii organului de conducere şi funcţionarii băncii, persoanele care acţionează în numele băncii şi alte persoane care, în virtutea executării obligaţiilor de serviciu, au obţinut acces la informaţia prevăzută la alin.(1) au obligaţia de a păstra secretul bancar, de a nu folosi informaţia indicată în alte scopuri decît cele de serviciu. Această obligaţie continuă să existe şi după încetarea activităţii persoanelor menţionate mai sus sau în perioada suspendării activităţii lor”. Dorim să menționăm, că conform art.97, alin.(2) din aceeași Lege, ”furnizarea informaţiei care constituie secret bancar, inclusiv către autorităţile publice abilitate prin legi speciale să solicite informaţii de la persoanele fizice şi juridice, se efectuează în strictă conformitate cu prezentul articol”. Astfel, concluzionăm că informația solicitată de dvs constituie secret bancar, iar solicitarea dvs nu corespunde cerințelor art.97 din Legea privind activitatea băncilor nr.202 din 06.10.2017 și, prin urmare, Banca nu este în drept să furnizeze informația în cauză”.

BANI.MD a scris anterior că procurorul general interimar Ion Munteanu s-a implicat în schimbarea procurorului de caz Ion Șlicari în unul dintre cazurile răsunătoare Boris Untu, Alexei Damaschin și compania SRL „INVIZIBIL” au fost prejudiciate cu zeci de milioane de lei.

Prin ordonanța din 22 septembrie 2023 a dispus retragerea cauze penale Eximbank de la Procuratura Anticorupție și transmiterea la Procuratura Generală, procurorului Ion Pripa.

„Anterior procurorul Ion Pripa a fost implicat în examinarea unei plângeri adresată de către Eximbank Ambasadei Italiei, SUA și UE”, se arată în justificarea răspunsului procurorului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2024, 16:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Iul. 2024, 16:37 // Actual //  Lupu Eduard

Comenzile fabricilor germane au scăzut neaşteptat în luna mai – cel mai recent eşec al redresării primei economii din Europa, scrie Bloomberg.

Cererea a scăzut cu 1,6% faţă de aprilie – sfidând estimările analiştilor pentru o creştere de 0,5%, au arătat datele de joi. Rezultatul extinde scăderea la cinci luni, evidenţiind dificultăţile persistente ale producătorilor germani. Comenzile au scăzut cu 8,6% pe an.

Potrivit comunicatului, scăderea ar fi fost şi mai gravă fără comenzi în vrac peste medie. A existat o scădere accentuată a cererii în afara zonei euro.

„Împreună cu deteriorarea recentă a aşteptărilor de afaceri în sectorul manufacturier, declinul continuu al comenzilor indică o dinamică destul de slabă în industrie în lunile următoare”, a declarat Ministerul Economiei. „Este posibil ca comenzile să se stabilizeze numai după ce comerţul mondial va continua să se redreseze şi cererea de produse industriale va creşte treptat.”

Raportul se adaugă la unele cifre mai puţin pozitive din ultima vreme privind redresarea Germaniei. În iunie, activitatea din sectorul privat a crescut mai puţin decât se aştepta – la fel şi încrederea investitorilor, măsurată de institutul ZEW.

Totuşi, Bundesbank a declarat luna trecută că, deşi creşterea „continuă să se confrunte cu mari probleme dinamice, există din ce în ce mai multe perspective pozitive”. Aceasta estimează că produsul intern brut a avansat „uşor” în al doilea trimestru.

Se preconizează că a doua jumătate a anului va fi mai puternică, deoarece creşterea salariilor va determina o creştere a cheltuielilor gospodăriilor. Creşterea preţurilor de consum s-a temperat la 2,5% în iunie. În plus, o moderare în zona euro sporeşte şansele ca Banca Centrală Europeană să reducă mai mult dobânzile în acest an.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău