Un nou Plahotniuc al Republicii Moldova renaște! Năstase îi dezvăluie numele

17 Iun. 2024, 16:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Iun. 2024, 16:33 // Actual //  Lupu Eduard

Într-un interviu acordat emisiunii „Radar Politic”, fostul lider al Platformei DA, Andrei Năstase, a lansat acuzații grave la adresa actualei guvernări, comparând-o cu fostul regim condus de Vlad Plahotniuc. Năstase susține că guvernarea de astăzi preia cu nerușinare schemele corupte ale fostelor regimuri și identifică un nou „Plahotniuc” al zilelor noastre: Andrei Spînu.

„Guvernarea are suficiente motive să tremure, așa cum tremurau atunci Plahotniuc, Ghimpu și alții ca ei. Promisiunile acestei guvernări au fost foarte mari, iar așteptările oamenilor sunt foarte mari. Vedem cum schemele fostului regim sunt preluate cu nerușinare de actualul regim. Plahotniucul lor este Andrei Spînu. Nu există unul care să-l întreacă,” a declarat Năstase.

Năstase a menționat și exemple concrete de corupție, făcând referire la tronsonul de drum Leova – Bumbăta de 4 km, care ar fi costat 4 milioane de euro. „Drumul e pe șesurile din Republica Moldova și la 4 km să sifonezi 4 milioane de euro, nu-i cam mult? Procuratura Anticorupție a deschis un dosar penal în acest caz,” a adăugat el.

Fostul lider al Platformei DA a subliniat că situația actuală din Republica Moldova este similară cu cea din timpul fostului regim, criticând dur guvernarea pentru perpetuarea aceleași corupții și abuzuri de putere.

„Este vorba despre faptul că aceleași lucruri se întâmplă în Republica Moldova cum se întâmplau sub fostul regim. Aceleași lucruri urâte pe care le contestau cei care astăzi sunt la guvernare,” a concluzionat Năstase.

La 14 iunie 2024 s-au împlinit patru ani de când oligarhul Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova.

Fostul lider PD, Vlad Plahotniuc controla din umbră principalele instituții alte statului. Fluxuri financiare erau direcționate în companii off shore.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Sept. 2024, 16:25
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2024, 16:25 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Liderul de anul trecut, Gazprom, cea mai mare companie de gaze din Rusia, nu doar că și-a pierdut poziția de frunte în 2024, dar nici măcar nu a reușit să intre în primele 100 de companii. Pentru prima dată în 25 de ani, Gazprom a încheiat anul 2023 cu o pierdere de 629 de miliarde de ruble, în contrast cu profitul de 1,23 trilioane de ruble obținut cu un an înainte. Conform unui raport intern destinat conducerii companiei, se estimează că exporturile de gaze nu vor reveni la nivelurile anterioare în următorii zece ani, iar până în 2035, volumul exporturilor va fi în medie de doar 50-75 miliarde de metri cubi pe an, aproximativ o treime din volumul de dinaintea invaziei Rusiei în Ucraina.

Principala cauză a pierderilor Gazprom a fost scăderea drastică a producției de gaze și a livrărilor către Europa, cauzată de sancțiunile impuse Rusiei în urma atacului asupra Ucrainei. În 2023, producția de gaze a companiei s-a redus la 404 miliarde de metri cubi, cel mai mic nivel din 1990. Exporturile au atins doar 69 de miliarde de metri cubi, cel mai scăzut nivel din 1985. Către Europa au fost livrate doar 28 de miliarde de metri cubi de gaze, echivalentul nivelurilor de la sfârșitul anilor 1970. Cota Gazprom pe piața europeană s-a redus de trei ori, de la 45% la 15%.

În contextul scăderii livrărilor rusești, Azerbaidjanul își crește exporturile de gaze către Europa, înlocuind Rusia pe o piață unde aceasta a dominat timp de aproape jumătate de secol. Începând cu 1 august, gazele din câmpul Shah Deniz din Marea Caspică au început să fie livrate în Slovenia. Anterior, Azerbaidjanul a început să livreze gaze către Italia, Grecia, Bulgaria, România, Ungaria și Serbia. În plus, Azerbaidjanul exportă gaze în Georgia și Turcia. În 2024, doar Ungaria, Slovacia și Austria vor mai primi gaze rusești prin conducte.

Pe 13 septembrie, s-a anunțat că unul dintre ultimii clienți majori ai Gazprom din Uniunea Europeană, compania austriacă Wien Energy GmbH, va înceta complet achizițiile de gaze rusești începând cu 2025. Compania, care furnizează energie pentru peste 2 milioane de consumatori din Viena și împrejurimi, a încheiat contracte pentru livrări de gaze din Africa de Nord, Marea Nordului și pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (GNL), acoperind astfel 12% din necesarul Austriei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău