Un nou raport KPMG atestă niveluri îngrijorătoare ale consumului de țigări ilicite în UE

23 Sept. 2024, 13:42
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
23 Sept. 2024, 13:42 // Slider //  bani.md

Numărul de țigări de contrabandă și contrafăcute în Uniunea Europeană (UE) continuă să crească. În 2023, în regiune s-a înregistrat un consum de 35,2 miliarde de țigări ilicite, ceea ce reprezintă 8,3% din consumul total din UE, adică o creștere de 0,1 puncte procentuale față de 2022. Datele se regăsesc în noul studiu publicat de KPMG, relatează mold-street.com.

Studiul KPMG din 2023, efectuat la comanda Philip Morris International, a scos la iveală faptul că țigările contrafăcute rămân principala sursă de consum ilicit din regiune, cu 12,7 miliarde de țigări consumate (36%). În mare parte, rețele criminale țintesc statele cu cele mai mari taxe și prețuri la produsele de tutun. Per ansamblu, guvernele din UE au pierdut aproximativ 11,6 miliarde de euro din venituri fiscale.

Estimările arată că infractorii înființează tot mai multe fabrici ilegale de țigări, care predominant sunt amplasate în apropierea statelor din Europa de Vest. Doar în 2023, cel puțin 113 locații clandestine din 22 de țări în care erau produse țigări au fost destructurate de autoritățile regionale și locale.

„Asistăm la dezvoltarea grupurilor de crimă organizată din Europa, deoarece acestea își amplasează tot mai des fabricile mai aproape de țările din Europa de Vest. Considerăm că acest fenomen este o consecință directă a politicilor eșuate, care nu au reușit să reducă comerțul ilicit și rata fumatului, punând în pericol consumatorii, guvernele, afacerile legale și societatea în general”, a declarat Christos Harpantidis, Senior Vice President of External Affairs, PMI.

Franța continuă să fie țara cu cea mai mare piață ilicită din UE, înregistrând 47,7% din consumul total de țigări ilicite din regiune și pierderi la bugetul de stat de circa 7,3 miliarde de euro. Totodată, există și exemple pozitive de state în care scade piața ilicită de țigarete.

„Este cu adevărat încurajator să vedem o scădere a consumului ilicit în țări precum Italia, Polonia, România și Spania. Trebuie să continuăm să lucrăm împreună cu organele de drept și autorități pentru a ne asigura că acest fenomen nu devine o problemă și mai mare în întreaga Uniune Europeană,” a declarat Massimo Andolina, President Europe Region, PMI.

„Dacă dorim să combatem comerțul ilicit, autoritățile trebuie să adopte măsuri ferme împotriva infractorilor care profită de piața neagră. Acest lucru s-a dovedit a fi mai eficient decât taxarea excesivă a bunurilor de consum sau chiar decât prohibiția”, a adăugat Harpantidis.

„Pentru a pune capăt fumatului, în general, politicile tradiționale de control al tutunului trebuie să fie completate cu abordări inovatoare. Guvernele trebuie să recunoască faptul că alternativele pentru adulții care altfel ar continua să fumeze vor reduce daunele legate de fumat mult mai rapid decât măsurile existente”.

Raportul KPMG s-a extins până la 38 de țări europene

Pentru prima dată de la publicarea sa în 2006, studiul anual KPMG a extins domeniul de aplicare și a inclus toate țările balcanice. Acum, cercetarea acoperă 38 de țări: cele 27 de state membre ale UE, precum și Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Republica Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia, Elveția, Ucraina și Regatul Unit.

Regiunea balcanică a demonstrat o prezență mai redusă a țigărilor ilicite în comparație cu unele dintre țările din Europa de Vest, precum Franța sau Regatul Unit. Pe de altă parte, Ucraina rămâne țara cu al doilea cel mai mare volum de țigări ilicite consumate, în total – 8,4 miliarde.

În 2023, în Republica Moldova consumul de țigări ilicite a crescut cu 3.8 puncte procentuale în comparație cu anul 2022. Astfel, anul trecut, consumul ilicit de țigări a atins o medie anuală de 9,8%, cauzând pierderi la bugetul de stat de 23 de milioane de euro, cu 9 milioane de euro mai mult față de 2022.

Potrivit KPMG, în cele 38 de țări incluse în acest studiu, consumul ilicit de produse de tutun a ajuns la 52,2 miliarde de țigări. Aproape una din 10 țigări de pe continent este de proveniență ilegală.

Realitatea Live

30 Apr. 2025, 17:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
30 Apr. 2025, 17:32 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a votat în a doua lectură un proiect de lege prin care lucrările de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV Bălți – Suceava, de modernizare a stației electrice Bălți 330 kV și de construcție a unei noi stații Bălți 400 kV au fost declarate de utilitate publică de interes național.

Această decizie are drept scop accelerarea conectării Republicii Moldova la rețeaua electrică europeană ENTSO-E, printr-o nouă linie de interconectare cu România. LEA Bălți–Suceava va avea o lungime de aproximativ 48 km pe teritoriul Republicii Moldova, traversând 12 localități și necesitând instalarea a 157 de stâlpi electrici.

Pentru desfășurarea lucrărilor, Guvernul va identifica, prin Agenția de Geodezie, Cartografie și Cadastru, proprietarii terenurilor sau imobilelor care urmează să fie expropriați definitiv sau temporar. Despăgubirile vor fi plătite din bugetul de stat, prin intermediul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii.

Legea prevede și derogări de la anumite prevederi legale, pentru a permite eliberarea rapidă a actelor permisive și pentru a grăbi procesele administrative, având în vedere importanța strategică a proiectului.

Valoarea totală a investiției este de 37 de milioane de euro, finanțată dint-un împrumut de 14,8 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), un împrumut similar de 14,8 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și un grant nerambursabil de 7,4 milioane de euro din partea Uniunii Europene.

Proiectul urmează să fie finalizat până în 2027, iar în luna mai 2025 urmează să fie lansată licitația internațională pentru selectarea companiei care va implementa lucrările. Această inițiativă reprezintă un pas major în consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova și alinierea la standardele infrastructurale europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi