Un oligarh ucrainean a lăsat Republica Moldova fără cariera de miliarde de euro din Ucraina

09 Nov. 2021, 09:47
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Nov. 2021, 09:47 // Actual //  bani.md

În data e 8 noiembrie a avut loc licitația pentru autorizarea extragerii pietrei concasate din granit din cariera Pervomaisc. Legal acest drept deține Întreprinderea de Stat din Republica Moldova. Doar că grupările criminale ucrainene-moldave demult sfidează acest fapt, susține fostul deputat Alexandru Slusari.

Cu mai puțin de 300 mii euro compania Мостобуд, care aparține oligarhului ucrainean Vladimir Prodivus a primit acces la 28 mil. metri cubi de granit în valoare de 3 miliarde de euro, care ar trebui să fie extrase și comercializate mulți ani de întreprinderea moldovenească în beneficiu bugetului Republicii Moldova”, susține Slusari.

Fostul deputat acuză mai multe persoane că ar fi implicate în pierderea carierei din Ucraina. Este vorba de un fost angajat al Agenției Proprietății Publice, Eugen Buzgan că ar fi ar fi aranjat licitația și este persoana de încredere a lui Prodivus. Oligarhul ucrainean ar fi transmis minimum 50 mii euro lui Buzgan pentru rezolvarea problemei cu cariera. „Administratorul Întreprinderii de Stat a fost selectat și numit de facto de Buzgan și acest administrator nu a făcut absolut nimic când partea ucraineană a pornit procesul tranzacționării dreptului de extragere. Despre licitația repetată APP a aflat ocazional din internet”.

Operațiunea cu cedarea carierei a fost planificată și implementată în perioada când APP a fost condusă de avocatul lui Dodon, Ghenadie Țepordei. Nici el, nici direcția de securitate economică din APP nu au făcut nimic pentru a opri acest dezmăț. Direcția nu mai este. Însă oamenii de acolo stau bine mersi în funcții înalte pe lângă noul director al Agenției și în corpul de control al prim-ministrei. N-am auzit să aibă Procuratura ceva întrebări la Buzgan, Țepordei și Andronache”.

Fostul director al APP a declarat că atunci când a preluat conducerea APP în anul 2020, cariera de piatră concasată din granit Pervomaisk, Ucraina, era într-o stare financiară dezastruoasă, avea datorii, fără să aibă activitate, licenţa nu era prelungită. Iar din anul 2015 a fost pierdut dreptul de exploatare a carierei, fiind iniţiat şi un proces de insolvabilitate.

APP declara în data de 5 noiembrie că în ciuda faptului că s-au depus eforturi și s-au întreprins mai multe acțiuni de anulare a licitației cu privire la terenul pe care este amplasată „Cariera de piatră concasată din granit” din Pervomaisc, partea ucraineană responsabilă pentru geologie și geodezie a desfășurat totuși licitația.

Anterior APP a făcut numeroase demersuri către organele competente ale Ucrainei (Procuratura Generală, Serviciu de Securitate, Ministerul Mediului și Resurse Minerale ale Ucrainei și Agenția de stat de Geologie și Resurse Minerale ale Ucrainei). În plus, a trimis și un reprezentant al APP la Kiev pentru a monitoriza și redresa situația.

Ținem să precizăm că la licitația din 8 noiembrie a fost înregistrată o singură persoană juridică. La începutul săptămânii viitoare, pe 8 noiembrie, Agenția Proprietății Publice va contesta în judecată rezultatele licitației prin reprezentantul APP aflat la fața locului și va întreprinde toate măsurile necesare pentru a nu permite prejudicierea intereselor statului”.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală