Un oligarh ucrainean a lăsat Republica Moldova fără cariera de miliarde de euro din Ucraina

09 Nov. 2021, 09:47
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Nov. 2021, 09:47 // Actual //  bani.md

În data e 8 noiembrie a avut loc licitația pentru autorizarea extragerii pietrei concasate din granit din cariera Pervomaisc. Legal acest drept deține Întreprinderea de Stat din Republica Moldova. Doar că grupările criminale ucrainene-moldave demult sfidează acest fapt, susține fostul deputat Alexandru Slusari.

Cu mai puțin de 300 mii euro compania Мостобуд, care aparține oligarhului ucrainean Vladimir Prodivus a primit acces la 28 mil. metri cubi de granit în valoare de 3 miliarde de euro, care ar trebui să fie extrase și comercializate mulți ani de întreprinderea moldovenească în beneficiu bugetului Republicii Moldova”, susține Slusari.

Fostul deputat acuză mai multe persoane că ar fi implicate în pierderea carierei din Ucraina. Este vorba de un fost angajat al Agenției Proprietății Publice, Eugen Buzgan că ar fi ar fi aranjat licitația și este persoana de încredere a lui Prodivus. Oligarhul ucrainean ar fi transmis minimum 50 mii euro lui Buzgan pentru rezolvarea problemei cu cariera. „Administratorul Întreprinderii de Stat a fost selectat și numit de facto de Buzgan și acest administrator nu a făcut absolut nimic când partea ucraineană a pornit procesul tranzacționării dreptului de extragere. Despre licitația repetată APP a aflat ocazional din internet”.

Operațiunea cu cedarea carierei a fost planificată și implementată în perioada când APP a fost condusă de avocatul lui Dodon, Ghenadie Țepordei. Nici el, nici direcția de securitate economică din APP nu au făcut nimic pentru a opri acest dezmăț. Direcția nu mai este. Însă oamenii de acolo stau bine mersi în funcții înalte pe lângă noul director al Agenției și în corpul de control al prim-ministrei. N-am auzit să aibă Procuratura ceva întrebări la Buzgan, Țepordei și Andronache”.

Fostul director al APP a declarat că atunci când a preluat conducerea APP în anul 2020, cariera de piatră concasată din granit Pervomaisk, Ucraina, era într-o stare financiară dezastruoasă, avea datorii, fără să aibă activitate, licenţa nu era prelungită. Iar din anul 2015 a fost pierdut dreptul de exploatare a carierei, fiind iniţiat şi un proces de insolvabilitate.

APP declara în data de 5 noiembrie că în ciuda faptului că s-au depus eforturi și s-au întreprins mai multe acțiuni de anulare a licitației cu privire la terenul pe care este amplasată „Cariera de piatră concasată din granit” din Pervomaisc, partea ucraineană responsabilă pentru geologie și geodezie a desfășurat totuși licitația.

Anterior APP a făcut numeroase demersuri către organele competente ale Ucrainei (Procuratura Generală, Serviciu de Securitate, Ministerul Mediului și Resurse Minerale ale Ucrainei și Agenția de stat de Geologie și Resurse Minerale ale Ucrainei). În plus, a trimis și un reprezentant al APP la Kiev pentru a monitoriza și redresa situația.

Ținem să precizăm că la licitația din 8 noiembrie a fost înregistrată o singură persoană juridică. La începutul săptămânii viitoare, pe 8 noiembrie, Agenția Proprietății Publice va contesta în judecată rezultatele licitației prin reprezentantul APP aflat la fața locului și va întreprinde toate măsurile necesare pentru a nu permite prejudicierea intereselor statului”.

Realitatea Live

19 Mai 2025, 13:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Mai 2025, 13:17 // Actual //  Ursu Victor

Economistul Veaceslav Ioniță a declarat în cadrul emisiunii „7 Zile” de la Cinema 1 că actuala guvernare ar putea amâna deliberat reducerea tarifelor la gaz și energie electrică, pentru a obține capital electoral în pragul alegerilor. În opinia sa, scăderea prețurilor este justificată din punct de vedere economic, dar va fi folosită ca instrument politic.

„Mă tem că prețul la gaze nu va fi redus până în ajun de alegeri, iar atunci îl vor scădea ca să spunem: Uite ce guvernare bună avem! La fel și cu energia electrică – ar trebui să aibă loc o reducere naturală de tarif, dar cel mai probabil o vor amâna cu același scop”, a declarat Ioniță.

La începutul lunii aprilie, ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a declara că nu există, motive economice care să justifice o reducere a tarifelor la energia electrică, deși prețurile de achiziție s-au diversificat semnificativ.

În prezent, consumatorii casnici achită 16,74 lei/m³ pentru gazele naturale. în ceea ce privește energia elecctrică, 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizată de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO