Un prieten al lui Plahotniuc sufocă fermierii! Ioniță: Dacă faci jocul monopoliștilor te trezești cu proteste în stradă

23 Nov. 2023, 10:13
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Nov. 2023, 10:13 // Actual //  bani.md

Agricultorii din întreaga regiune au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea față de dramatica scădere a prețurilor la producția agricolă în acest an. Datele furnizate de economistul Veaceslav Ioniță arată o reducere semnificativă a prețurilor, variind de la o scădere de 28% pentru porumb până la 53,7% pentru floarea soarelui, comparativ cu anul trecut.

„Evoluția prețului la grâu, care costă astăzi 2,55 lei/kg similar cu anul 2019. Acum imaginativă cu cât au crescut din 2019 costurile de producție și veți înțelege toată drama prin care trec acum agricultorii.  Fertilizanții de atunci sau scumpit de 4 ori, costurile cu forța de muncă a crescut de 1,7 ori, motorina e mai scumpă de 1,5 ori”, a mai spus Ioniță.

Potrivit lui, e creștere de circa 2 ori a costurilor de producție, iar prețurile au rămas aceleași ca și-n 2019. „Iată și motivul protestelor”.

Economistul că fenomenul corupției costă!!! „Dacă faci jocul monopoliștilor, te trezești cu fermierii în stradă”.

Asociația Forța Fermierilor organizează un amplu protest astăzi, 22 noiembrie. Deși au avut discuții cu premierul Dorin Recean și cu ministrul Agriculturii, aceștia nu au ajuns la un consens, menționând că fermierii sunt la limita disperării urmare a secetei de anul trecut, prețurile joase la cereale și a scumpirii input-urilor.

Proiectul Asociației Forța Fermierilor prevede un plan complex de salvare a fermierilor micro, mici și mijlocii în trei etape distincte:

  1. Moratoriu imediat pentru 3 luni: Se propune oprirea calculării penalităților, executării silite și intentării proceselor de insolvență în raport cu agricultorii care au cel puțin 70% din culturile cerealiere și oleaginoase în structura terenurilor agricole.
  2. Comisie specială pe o perioadă de 2 luni: Se propune activarea unei comisii speciale cu reprezentanți ai autorităților și asociațiilor producătorilor agricoli pentru a examina dosarele fermierilor și a obliga Camera de Comerț și Industrie să elibereze avizele necesare restructurării datoriilor.
  3. Compensații din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii: Se propune acordarea a 50% din Fondul Național de Dezvoltare a agriculturii și mediului rural ca plăți directe pentru suprafețele de floare soarelui și porumb cultivate în anul 2023, cu scopul de a compensa pierderile fermierilor. Aceste plăți urmează să fie făcute exclusiv fermierilor micro, mici și mijlocii până la 1 martie 2024.

Piața cerealelor dn Republica Moldova este controlată de milionarul Vaja Jhashi – 60%. Acesta este un vechi prieten al oligarhului Vladimir Plahotniuc și domină și piața uleiului din Republica Moldova. Jhashi controlează piața prin intermediul grupului de companii Trans Oil. Cea mai importantă afacere a holdingului este fabrica de ulei Floarea Soarelui de la Bălți. Jhashi și-a întărit poziția pe piața Republicii Moldova în 2011, cumpărând fabrici de ulei, elevatoare, construind terminale în portul Giurgiulești și obținând finanțare de la BERD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău