Un vinificator din Moldova vrea să-l îmbete pe „sultanul” Erdogan! Se extinde în Turcia

16 Ian. 2024, 09:59
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Ian. 2024, 09:59 // Actual //  bani.md

Producătorul de vin Purcari Wineries a cumpărat 90% din compania turcă, nou-formată, HTA Danișmanlik Turizm Diș Ticaret Limited Șirketi.

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Înființarea Companiei în Turcia este un pas înainte pentru a spori amprenta și poziția Purcari pe piață, în regiunea Orientului Mijlociu și Africa. Actuala achiziție face parte din strategia comercială a Grupului de dezvoltare de noi piețe, după deschiderea unui birou necomercial de reprezentare în China în 2019 și a unei companii comerciale în Ucraina în 2021.

Compania Purcari Wineries raportează pentru primele 9 luni ale anului trecut o majorare de 18,87% a câștigului pretaxare EBITDA, la 72,17 milioane lei, de la 60,71 milioane lei în perioada similară a anului 2022.

Purcari Wineries (WINE) a realizat primele 3 trimestre venituri de 252,51 milioane lei, cu 26,40% mai mari decât cele de 188,77 milioane lei din exercițiul financiar precedent, iar costul acestor vânzări a urcat cu 36,11%, la 148,66 milioane lei, de la 109,22 milioane lei.

Este o performanță obținută în contextul unei majorări de 37% a vânzărilor pe piața principală din România, unde majorările sunt șa toate brandurile. Creșterea este de 3% pentru Moldova, în timp e în Asia, primele semne de redresare economică din T3 nu se reflectă în consumul de vinuri.

Pentru Ucraina, tedința este de recuperare după șocul de la invazia rusă de la începutul anului 2022, susținută de mărcile Purcari și Bostavan. Pe o piață unde compania a anunțat la declanșarea conflictului că acceptă doar să vândă cu plata 100% în avans, acum încearcă extinderea vânzărilor Bardar prin intermediul Coca Cola Beverages Ucraina. „Menținem echipa locală și creștem distribuția în rețelele mari”, spune raportarea trimestrială

Rezultatul global total atribuibil acționarilor a avut o creștere de 23,72%, la 43,76 milioane lei, de la 35,37 milioane lei. Pe întreg anul 2022, profitul net a fost de 56,16 milioane lei, în scădere cu 13,73% față de 2021, și din acesta societatea a acordat un dividend cu randament de 5%.

La data de 30 septembrie, activele totale ale Purcari erau de 648,99 milioane lei, cu 13,90% mai mari decât cele de 569,76  milioane lei de la sfârșitul anului 2022. În același interval de raportare, datoriile totale au urcat cu 15,35%, la 302,92 milioane lei, de la 262,61 milioane lei.

În cadrul ofertei publice de listare din februarie 2018, dar și ulterior acesteia, Purcari, a atras mai multe fonduri de investiții și  în acționariatul său dispersat. Ultima intrare importantă este cea a americanilor de la Firebird, care sunt specializați pe plasamente în spațiul ex-sovietic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 11:03
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 11:03 // Uncategorized //  Ursu Victor

Prețul aurului a atins luni un nou maxim istoric, depășind pragul de 3 110 dolari pe uncie, în timp ce argintul a urcat la cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani, potrivit datelor publicate de Trading Economics. Evoluția este alimentată de creșterea interesului investitorilor pentru activele de refugiu, în contextul unei tensiuni sporite în comerțul global.

Tensiunile s-au amplificat după ce presa internațională a relatat că Donald Trump urmează să anunțe miercuri un plan de majorare a tarifelor vamale pentru produse provenite dintr-un număr extins de țări, ceea ce a accentuat volatilitatea pe piețele financiare.

Pe bursa Comex, contractele futures pentru livrarea în aprilie au crescut luni cu 1%, ajungând la 3 118 dolari pe uncie. De la începutul anului, aurul a înregistrat o creștere de aproximativ 18%, marcând astfel cel mai mare avans trimestrial din 1986 încoace.

În paralel, prețul argintului a crescut cu 0,6%, atingând valoarea de 34,855 dolari pe uncie, cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani.

Potrivit estimărilor Goldman Sachs, prețul aurului ar putea ajunge până la 3 300 de dolari pe uncie până la sfârșitul anului, în cazul în care tensiunile geopolitice și comerciale vor continua să se adâncească.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ