Hotelul din Europa unde poți dormi cu capul într-o ţară şi cu picioarele în altă ţară

22 Ian. 2023, 04:58
 // Categoria: Homepage // Autor:  bani.md
22 Ian. 2023, 04:58 // Homepage //  bani.md

Un hotel din Europa se află chiar la granița dintre două țări.

Este vorba despre Hotel Arbez din La Cure, un sat din munți, care separă Franța de Elveția, cu păduri dese.

„Sunteți în camera nouă, este una dintre camerele noastre binaționale”, a confirmat managerul hotelului cu un zâmbet, înmânându-mi o cheie metalică de modă veche, se arată într-un reportaj cnn.com.
La Cure e un cătun micuț cuibărit în vârful munților Jura, care separă Franța de Elveția, cu păduri dese.

Construit în stilul rustic care este atât de răspândit în această parte a Europei, micul hotel de familie Hotel Arbez Franco-Suisse – numit și L’Arbézie – are particularitatea de a se afla chiar deasupra unei frontiere internaționale.

Această configurație neobișnuită este o consecință neintenționată a Tratatului de la Dappes din 1862, prin care Franța și Elveția au convenit asupra unui mic schimb teritorial, pentru a permite controlul deplin al Franței asupra unui drum strategic din apropiere.

Tratatul prevedea că orice clădire situată de-a lungul frontierei trebuie să rămână pe loc, situație pe care un antreprenor local a folosit-o pentru a deschide un magazin și un bar, pentru a profita de comerțul transfrontalier. Hotelul avea să urmeze în 1921.

Rezultatul este că aproximativ jumătate din hotel se află în Franța, iar cealaltă jumătate în Elveția, granița internațională bifurcând restaurantul și câteva dintre camere.
Unitatea de cazare are camere binaționale, cu o graniță internațională invizibilă care trece chiar prin baie și prin pat. Asta înseamnă că oaspeții dorm cu capul în Elveția și picioarele în Franța.

Vizibile de la fereastră, și la doar câțiva metri distanță, se aflau cele două posturi de frontieră, cel elvețian pe partea dreaptă, cel francez puțin mai jos, pe stânga, hotelul ocupând un teren triunghiular situat între cele două.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO