Ungurii de la OTP, care au o bancă și în Moldova, vor 360 de milioane de euro pentru subsidiara din România

25 Oct. 2023, 17:26
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
25 Oct. 2023, 17:26 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

OTP Bank, grupul bancar maghiar, a solicitat suma de 360 milioane de euro pentru vânzarea subsidiarei sale din România. Această sumă este puțin mai mică decât valoarea fondurilor proprii ale băncii din România, dar mai mare decât oferta pe care Banca Transilvania, considerată favorită în finalizarea tranzacției, a propus-o, aceasta coborând spre 300 de milioane de euro, potrivit surselor citate de Profit.ro.

OTP Bank a primit două oferte angajante pentru achiziția subsidiarei sale din România, una de la Banca Transilvania, liderul pieței bancare din țară, și una de la Raiffeisen Bank, care se află pe locul 5 după active. Cu toate acestea, UniCredit, care a fost, de asemenea, considerată în cursa pentru achiziție, a renunțat la participare, optând pentru o altă tranzacție importantă în România, respectiv achiziția Alpha Bank, care o va plasa pe locul 3 pe piața bancară din țară.

Banca Transilvania pare să fie favorita pentru a câștiga această cursă, conform mai multor surse din piață citate de Profit.ro. Cu toate acestea, anunțarea oficială a tranzacției a fost întârziată atât de interesul manifestat de Raiffeisen Bank, cât și de ritmul lent al negocierilor purtate de grupul maghiar. Aceste negocieri ar putea dura încă 2-3 luni, iar finalizarea tranzacției este estimată să aibă loc cel mai devreme la începutul anului viitor.

Grupul OTP a ales să vândă subsidiara din România după ce a primit semnale că nu va putea extinde operațiunile bancare prin achiziții. OTP România a încercat anterior să achiziționeze Banca Românească în 2018, însă tranzacția a fost respinsă de Banca Națională a României. Ulterior, OTP România a încercat să crească organice, cu o cotă de piață țintă de 5% până în 2024, dar a atins doar sub 3% din active, respectiv aproximativ 4% din credite.

Pe de altă parte, Banca Transilvania a devenit liderul pieței bancare din România prin intermediul unor achiziții strategice. Grupul cu capital majoritar românesc a fuzionat cu Volksbank în 2015 și a achiziționat Bancpost în 2018, ambele bănci fiind în top 10 la momentul tranzacțiilor. La jumătatea anului 2023, Banca Transilvania avea active în valoare de 153 miliarde de lei.

OTP Bank are o subsidiară și în Republica Moldova cu același nume. Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, la sfârșitul lunii septembrie instituția financiară contabiliza un profit de 622 milioane de lei, credite în sumă de 7,4 miliarde de lei și depozite de 15,3 miliarde de lei. activele băncii se cifrau la 20 de miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău