Unul dintre ultimii mari consumatori de gaze ruseşti din UE închide robinetul

14 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Principala companie de utilităţi din Viena va pune în sfârşit punct dependenţei de gazele naturale ruseşti, transmite Bloomberg.

Wien Energie GmbH, care furnizează electricitate, gaze naturale şi încălzire pentru două milioane de persoane din şi din jurul capitalei Austriei, a anunţat vineri că, începând de la 1 ianuarie 2025, nu va mai avea nevoie de gaze ruseşti, pentru prima dată în ultimele decenii. Compania de utilităţi şi-a asigurat o cantitate de aproximativ 10 Terawaţi-oră, echivalentul a circa 12% din consumul naţional, din surse non-ruseşti, în primul rând de la furnizori Marea Nordului, precum şi din Africa de Nord şi alţi furnizori globali de gaze lichefiate.

Necesarul anual de gaze al Wien Energie variază între 12 şi 14 TWh, în funcţie de vreme.

„Din cauza războiului de agresiune al Rusiei, independenţa faţă de gazul rusesc este crucială pentru securitatea aprovizionării. Toate gospodăriile, clienţii comerciali şi centralele vor funcţiona pe gaze non-ruseşti în 2025”, a declarat vineri consilierul municipal pe probleme economice, Peter Hanke.

Acest anunţ ar putea reduce presiunile de pe piaţa de gaze, în contextul în care traderii se pregătesc pentru ca livrările de gaze ruseşti via Ucraina să se oprească de la 1 ianuarie 2025. În prima jumătate a acestui an, Austria şi-a asigurat mai mult de jumătate din aprovizionarea cu gaze de pe această rută.

Firma de utilităţi Wien Energie GmbH a promis de asemenea să nu majoreze preţurile pentru consumatorul final, chiar dacă gazele din surse alternative vor fi uşor mai scumpe decât gazele ruseşti, a precizat Michael Strebl, CEO-ul companiei.

Austria a menţinut una dintre cele mai vechi şi mai mari dependenţe europene de energia rusească iar în anul 2018 a prelungit, până în 2040, un contract pe termen lung de achiziţionare de gaze convenit cu grupul rus Gazprom. Compania de stat OMV, cea mai mare companie energetică din Austria, a luat naştere din tratatul de independenţă semnat de Austria la finele celui de-al doilea război mondial, tratat care a dat sovieticilor controlul asupra activelor din energie, în schimbul neutralităţii Austriei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Sept. 2024, 13:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Sept. 2024, 13:05 // Actual //  Lupu Eduard

Producția „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” de Cristian Mungiu este următorul film din seria „CineMADE în România”, difuzat în exclusivitate de RLIVE TV. Drama va putea fi vizionată duminică, la ora 21:00.

Un film despre realitățile erei lui Ceaușescu, văzute prin ochii a două studente. Otilia și Gabiță împart camera de cămin, iar după ce una dintre ele rămâne gravidă, îl găsesc pe domn Bebe și se întâlnesc cu el într-o cameră închiriată la hotel, pentru o misiuni absolut secretă.

Din distribuție fac parte actori precum Anamaria Marinca, Luminița Gheorghiu, Mădălina Ghițescu, dar și basarabenii Tania Popa și Ion Grosu. Pelicula a fost nominalizată la Globul de Aur, proiectată la Cannes și la Festivalul Academiei Europene de Film, fiind deținătoarea mai multor trofee Goppo.

„Filmul vorbește în mare măsură despre cum arătau viețile noastre în perioada comunistă, despre rolul prieteniei și solidarității din perioada respectivă, și despre frica și anxietatea din noi în momentul în care statul devenise „ocrotitorul” unei spaime care putea veni de la oricine.

Chestia aceasta ne-a influențat foarte mult viața, în special viața adulților din anii 90. Mă bucur să văd că și astăzi filmul poate fi interpretat în mai multe forme. Sunt curios să văd cum va fi primit aici, care dintre aceste aspecte ale lui vor prevala, și care sunt considerate mai moderne și mai actuale”, declara regizorul Critian Mungiu pentru Radio Chișinău.

Filmul românesc „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” este difuzat în cadrul proiectului „CineMADE în România”. Cu intenția de a reflecta evoluția și diversitatea culturală și socială a României moderne, pe o piață dominată de producții din Rusia și SUA, RLIVE TV aduce duminică de duminică publicului din Republica Moldova filme românești contemporane. Abordarea va asigura prezentarea unui conținut inovator și relevant, diferit de filmele clasice românești, deja cunoscute și difuzate în țara noastră, dar și promovarea identității noastre culturale.

CineMADE in România” își propune să îmbogățească experiența cinematografică ale telespectatorilor, promovând în același timp cultura și arta românească.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău