Upercutul Termoelectrica în adresa Moldovagaz pentru o datorie de 400 mil. de lei: Să-și facă ordine în contabilitate

30 Nov. 2021, 12:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Nov. 2021, 12:02 // Actual //  bani.md

Compania de stat Termoelectrica nu recunoaște o datorie de 386 mil. de lei invocată de Moldovagaz drept penalități. „Este o sumă neacoperită de niciun act”, a declarat directorul demisionar al Termoelctrica, Veaceslav Eni la prezentarea raportului de audit al companiei Termoelectrica pentru anul 2020.

Raportul de audit constată reflectarea neconformă a datoriilor pe termen lung în sumă de 2 miliarde de lei față de furnizorul de gaze și creează incertitudini privind lichiditatea curentă a companiei. A fost constatată o divergență dintre datoria solicitată de Moldovagaz și cea recunoscută de Termoelectrica. Este vorba de o deviere 574,2 mil.de lei.

Suma pretinsă de Moldovagaz nu este justificată de niciun act. Furnizorul de gaze calculează penalitățile fără să fie prezentate și Termoelectrica. 386 mil. a fost suma pierdută de Moldovagaz la CSJ pe care o înaintează Termoelectrica drept dobânzi și penalități. Furnizorul de gaze trebuie să-și facă regulă în actele sale contrabile și să excludă din raportul financiar sumele nejustificate”, a precizat Eni.

La zi, datoria Termoelectrica față de Moldovagaz este de 1,9 miliarde de lei, iar Moldovagaz pretinde la 2,2 miliarde de lei.

Noi am achitat pe titluri executorii 905 mil. de lei față de Moldovagaz din datoria istorică care se ridica la 2,8 miliarde lei”, a mai spus Eni.

Potrivit raportului de audit al Curții de Conturi, în anul 2020, Termoelectrica a contabilizat un profit de 6,9 mil. de lei cu 41,3% mai puțin față de anul 2019.

Realitatea Live

08 Apr. 2025, 15:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 15:16 // Actual //  Ursu Victor

O nouă licitație pentru construcția de parcuri regenerabile de mari dimensiuni, însoțite de baterii de stocare a energiei, va fi lansată în toamna acestui an. Anunțul a fost făcut de secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, în cadrul Forumului de afaceri desfășurat luni la Chișinău, sub auspiciile Familiei Regale a României.

Potrivit oficialei, înainte de lansarea licitației vor fi efectuate analize și modelări detaliate ale sistemului energetic național, pentru a determina capacitățile optime ale noilor parcuri. Estimările arată că echilibrarea sistemului va necesita baterii de stocare cu o capacitate totală de 246 MW: 72 MW pentru rezerva automată de restabilire a frecvenței (aFRR) și 174 MW pentru rezerva manuală (mFRR).

Evaluările efectuate de ÎS „Moldelectrica” indică faptul că aproximativ 80 MW pot fi acoperiți de unitățile de generare locale, însă rămân necesari încă 94 MW, care vor trebui să provină din grupuri de echilibrare nou construite.

În context, Carolina Novac a explicat rolul esențial al serviciilor de echilibrare pentru menținerea frecvenței de rețea la nivelul de 50 Hz. În cazul apariției unor abateri – cum ar fi oprirea bruscă a unei centrale – intervine automat Rezerva de Reținere a Frecvenței (FCR), cunoscută și ca rezervă de control primar, care stabilizează rețeaua în câteva secunde. Dacă dezechilibrul persistă, aFRR preia sarcina în cel mult 5 minute, conform normelor europene armonizate.