Ursul rusesc, păcălit de vulpea ucraineană: focar fals de Covid pentru a împiedica ocuparea spitalului din Herson

27 Nov. 2022, 18:58
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Nov. 2022, 18:58 // Actual //  bani.md

Urusul rusesc, păcălit de vulpea ucraineană: focar fals de Covid pentru a împiedica ocuparea spitalului

Viclenia de a lupta cu invadatorul pentru a întârzia ocupaţia rusească Hersonului este strategia aleasă de unii medici ai spitalului Tropinka din oraşul recent eliberat, inventând un focar de Covid pentru a împiedica trupele moscovite să intre în incintă. Povestea este spusă în Wall Street Journal şi a fost reluată de Ukrainska Pravda, citată de mediafax.ro.

La începutul ocupaţiei, soldaţii ruşi s-au prezentat la spital cu o cerere de îndepărtare a drapelului ucrainean, dar Leonid Remiga, medic-şef din 1995, a refuzat.

„Poţi să mă împuşti dacă vrei, dar nu o voi face”, a spus doctorul. Ulterior, forţele de ocupaţie s-au întors şi au vrut să transforme locaţia într-un spital militar pentru ruşi.

Remiga a convins personalul să poarte costume de protecţie împotriva Covid-19 şi a spus armatei că nu pot intra din cauza unui focar de coronavirus.

Au acoperit pereţii cu avertismente

Personalul a acoperit pereţii cu avertismente despre infecţii. Tactica a funcţionat, iar soldaţii au plecat.

„Spitalul nostru nu ar putea deveni un spital rusesc”, a spus Remiga, care a decis să rămână în oraş chiar şi după ce soţia şi copiii lui au părăsit Hersonul în aprilie.

Potrivit lui Remiga, după 8 mai, ocupanţii au devenit mult mai duri: au început să închidă, să tortureze şi să omoare cetăţeni. Şi în iunie, ruşii au hotărât să-l concedieze pe medicul-şef, iar în locul lui au numit-o pe asistenta-şefă a spitalului, Larisa Maleta, care, în ciuda faptului că se opune invadatorilor, a ales să accepte slujba.

Până la 1 august, când a decis să părăsească oraşul. În locul ei a fost numită cardiologul Irina Sviridova, care a colaborator cu ruşii, accelerând concedierea medicilor şi trecerea la sistemul de sănătate acreditat de Moscova.

În ultimele zile înainte de retragerea completă a ruşilor din Herson, ocupanţii au ajuns la spital în căutarea unor echipamente de furat, însă angajaţii au luat acasă calculatoare şi alte echipamente.

În cele din urmă, ruşii au reuşit să ia doar un microscop şi o centrifugă. Pe 11 noiembrie, odată cu retragerea Rusiei, steagul ucrainean a fost arborat din nou deasupra spitalului.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 09:39
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 09:39 // Uncategorized //  Ursu Victor

În timp ce Statele Unite ale Americii se confruntă în 2024 cu un deficit comercial de peste 1,3 trilioane de dolari și reacționează previzibil prin măsuri protecționiste, Republica Moldova se află într-o situație și mai vulnerabilă. Potrivit unei analize realizate de economistul Veaceslav Ioniță, țara noastră importă de 2,5 ori mai mult decât exportă, iar deficitul comercial a depășit 5,5 miliarde de dolari, un nivel fără precedent.

„Aceasta nu este doar o problemă de statistică, ci una sistemică”, avertizează Ioniță. „Dependența cronică de importuri erodează baza industrială locală, reduce activitatea economică și diminuează substanțial veniturile bugetare”.

Conform analizei, înlocuirea produselor locale cu alternative de import conduce la o contracție de trei ori a activității economice și la o scădere de până la șase ori a încasărilor fiscale. Ioniță subliniază că actualul model economic este nesustenabil și avertizează că, în lipsa unor măsuri strategice, Republica Moldova riscă să rămână o piață de desfacere pasivă într-o economie globală tot mai fragmentată.

Totuși, în această criză se ascunde și o oportunitate. Economistul propune o strategie economică axată pe dezvoltarea capacităților interne, care ar putea transforma Moldova din consumator net în actor economic activ și competitiv.

Printre soluțiile propuse se numără: substituirea importurilor prin politici de sprijin fiscal, acces la finanțare și infrastructură modernă, redresarea balanței comerciale prin stimularea exporturilor și atragerea investițiilor în sectoare competitive și crearea de locuri de muncă durabile, mai ales în agroalimentar, industrie și IT. Creșterea veniturilor bugetare, necesare pentru investiții în sănătate, educație și dezvoltare regională. „Nu putem continua cu lamentări și reacții întârziate la stimuli externi. Este nevoie de o strategie coerentă, cu obiective clare și măsuri

Deficitul comercial nu este doar un dezechilibru contabil, ci un simptom profund al vulnerabilității economice. Dar gestionat inteligent, el poate deveni punctul zero al unei transformări economice reale. Moldova are șansa – și responsabilitatea – de a ieși din capcana dependenței și de a construi un model economic durabil, orientat spre dezvoltare și independență.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ