300 000 de euro din partea României pentru Moldova în scopul susținerii societății civile și a presei independente

23 Iul. 2021, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
23 Iul. 2021, 12:32 // Actual //  MD Bani

Bogdan Aurescu a declarat vineri, 23 iulie curent, într-o conferință de presă din incinta Președinției, la care a ieșit împreună cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, că a decis, în calitate de ministru de Externe a României, acordarea unei noi contribuții voluntare din partea României în valoare de 300 de mii de euro în scopul implimentării de proiecte pentru susținerea societății civile și a presei independente de la noi.

„Această asistență financiară este atribuită în conformitate cu pachetul de sprijin anunțat de președintele Klaus Iohannis în decembrie la Chișinău și vine în continuarea contribuției voluntare similare de 250 de mii de euro pe care am acordat-o anul trecut. … Susținerea societății civile și presei independente din Republica Moldova reprezentă elemente centrale pentru dezvoltarea unui stat democratic”, a explicat Bogdan Aurescu.

Mai întâi, însă, a ținut să precizeze că România contează pe o cooperare reînnoită cu noul Guvern. „Mă aflu aici pentru a transmite astăzi asigurările noastre, domnului președinte Klaus Iohannis, ale Guvernului condus de domnul Florin Câțu, că România este pregătită pentru o accelerare a realizărilor a tuturor proiectelor de pe agenda bilaterală, și o multiplicare a acestora. Sprijinul României pentru Republica Moldova se va consolida în toate domeniile de interes major pentru modernizarea și dezvoltarea statului, pentru creșterea rezilienței sale în fața tuturor provocărilor cu care se confruntă. Este un mesaj ferm de deschidere și de disponibilitate din partea noastră și vreau să ajungă asta la toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de limba vorbită sau de regiunea în care locuiesc”.

Potrivit acestuia, una din priorități este și importanța convenirii unui nou program de asistență nerambursabilă care să îndeplinească funcțiile acordului privind asistența nerambursabilă a 100 de mil. de euro semnat în 2010 și ieșit din vigoare, din păcate, în martie acest an.

„Noi am depus eforturi susținute pentru a prelungi valabilitatea acestui acord, dar din motive care nu au fost imputabile părții române s-a ajuns la ieșirea din vigoare a acordului. Cu toate acestea, acordul a permis finanțarea de către România a peste un deceniu de proiecte emblematice și în beneficiul real al cetățenilor: peste 1.000 de grădinițe, instituții școlare, asigurarea de atribuții la dezvoltarea gazoductului Iași-Chișinău”, a mai adăugat Bogdan Aurescu.

Amintin că vizita ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, este prima a unui oficial UE, după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Tot azi, a ajuns și noul lot de doze de vaccin Pfizer donat de România, ceea ce îi atribuie țării vecine statutul de cel mai mare donator de vaccin pentru Republica Moldova.

Realitatea Live

25 Iun. 2024, 13:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iun. 2024, 13:04 // Actual //  Lupu Eduard

Un raport de audit al Curții de Conturi a dezvăluit că infrastructura feroviară și terenurile aferente în valoare de peste 4,1 miliarde de lei nu sunt înregistrate în bazele de date ale statului. Aceste constatări sunt rezultatul unei verificări a situațiilor financiare consolidate ale Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

În timpul auditului, s-a descoperit că nici infrastructura feroviară, nici terenurile ocupate de aceasta, alături de alte infrastructuri de inginerie și construcții și terenurile aferente, nu sunt înregistrate în evidențele ministerului sau ale Agenției Proprietății Publice. Această situație se datorează faptului că inventarierea și delimitarea patrimoniului de stat gestionat de întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova” nu au fost finalizate.

De asemenea, raportul a evidențiat că drumurile naționale și loturile de pământ, proprietate publică a statului în valoare de 22,9 miliarde de lei, sunt reflectate doar în evidența contabilă a Administrației de Stat a Drumurilor. Evidențele contabile ale ministerului sau ale Agenției Proprietății Publice nu includ aceste informații, ceea ce duce la o subestimare a valorii drumurilor publice în raportul Guvernului privind executarea bugetului de stat.

În plus, raportul a dezvăluit că 60 de milioane de lei, realocați de la Programul de drumuri la Programul de dezvoltare a transportului feroviar pentru reabilitarea terasamentului liniei de cale ferată între Cahul și Giurgiulești, nu au fost utilizați în scopul propus. Banii au fost investiți în valori mobiliare de stat, lăsând terasamentul căii ferate într-o stare nereabilitată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău