300 000 de euro din partea României pentru Moldova în scopul susținerii societății civile și a presei independente

23 Iul. 2021, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Iul. 2021, 12:32 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Bogdan Aurescu a declarat vineri, 23 iulie curent, într-o conferință de presă din incinta Președinției, la care a ieșit împreună cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, că a decis, în calitate de ministru de Externe a României, acordarea unei noi contribuții voluntare din partea României în valoare de 300 de mii de euro în scopul implimentării de proiecte pentru susținerea societății civile și a presei independente de la noi.

„Această asistență financiară este atribuită în conformitate cu pachetul de sprijin anunțat de președintele Klaus Iohannis în decembrie la Chișinău și vine în continuarea contribuției voluntare similare de 250 de mii de euro pe care am acordat-o anul trecut. … Susținerea societății civile și presei independente din Republica Moldova reprezentă elemente centrale pentru dezvoltarea unui stat democratic”, a explicat Bogdan Aurescu.

Mai întâi, însă, a ținut să precizeze că România contează pe o cooperare reînnoită cu noul Guvern. „Mă aflu aici pentru a transmite astăzi asigurările noastre, domnului președinte Klaus Iohannis, ale Guvernului condus de domnul Florin Câțu, că România este pregătită pentru o accelerare a realizărilor a tuturor proiectelor de pe agenda bilaterală, și o multiplicare a acestora. Sprijinul României pentru Republica Moldova se va consolida în toate domeniile de interes major pentru modernizarea și dezvoltarea statului, pentru creșterea rezilienței sale în fața tuturor provocărilor cu care se confruntă. Este un mesaj ferm de deschidere și de disponibilitate din partea noastră și vreau să ajungă asta la toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de limba vorbită sau de regiunea în care locuiesc”.

Potrivit acestuia, una din priorități este și importanța convenirii unui nou program de asistență nerambursabilă care să îndeplinească funcțiile acordului privind asistența nerambursabilă a 100 de mil. de euro semnat în 2010 și ieșit din vigoare, din păcate, în martie acest an.

„Noi am depus eforturi susținute pentru a prelungi valabilitatea acestui acord, dar din motive care nu au fost imputabile părții române s-a ajuns la ieșirea din vigoare a acordului. Cu toate acestea, acordul a permis finanțarea de către România a peste un deceniu de proiecte emblematice și în beneficiul real al cetățenilor: peste 1.000 de grădinițe, instituții școlare, asigurarea de atribuții la dezvoltarea gazoductului Iași-Chișinău”, a mai adăugat Bogdan Aurescu.

Amintin că vizita ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, este prima a unui oficial UE, după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Tot azi, a ajuns și noul lot de doze de vaccin Pfizer donat de România, ceea ce îi atribuie țării vecine statutul de cel mai mare donator de vaccin pentru Republica Moldova.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 08:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Sept. 2021, 08:08 // Actual //  Lupu Eduard

Pentru că tinerii moldoveni pleacă în număr mare la facultăți de top din Europa, o parte din universitățile din țară se orientează către țări îndepărtate precum India, Siria, Iordania.

”Anual Republica Moldova câştigă circa o sută de milioane de dolari datorită studenţilor străini care învaţă la noi în ţară. Cifra este de patru ori mai mare decât zece ani în urmă”, a declarat economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, la emisiunea săptămânală de analize economice.

În Republica Moldova, în prezent la universităţi învață circa 4600 de studenţi străini față de 1200 de studenți acum zece ani. „Este o cifră considerabilă ţinând cont de faptul că la noi numărul de studenţi scade dramatic în fiecare an. Acest lucru fiind motivat de factorul demografic şi de migraţie, dar şi faptul că mulţi studenţi aleg să înveţe în străinătate. Or, studenţii străini ajută ca sistemul educaţional din ţară să rămână pe linia plutire”, a explicat Ioniță.

În funcție da țara de proveniență, cei mai mulți studenți străini care învață în Republica Moldova sunt din România, Israel, India, Ucraina, Siria şi Iordania.

În 2020, cei mai mulţi studenţi sunt din România – 2125 de studenţi, originari din Israel, în 2015, în ţara noastră au venit la studii 2040 de tineri, iar pe locul trei este India 605 studenţi. Ucraina, Siria și Iordania au fost în top acum 20 de ani și care au înregistrat cea mai mare scădere.

În anul de studii 2020/21, rețeaua instituțiilor de învățământ superior este formată din 24 unități, inclusiv 16 instituții de stat (cu 2 unități mai puține față de 2019/203) și 8 instituții private (cu 1 unitate mai puțin față de 2019/204). Majoritatea instituțiilor de învățământ superior își au sediul în municipiul Chișinău – 20 unități, câte 1 unitate – în municipiile Bălți, Cahul, Comrat și orașul Taraclia.

În anul de studii 2019-2020, în Republica Moldova numărul de persoane la studii superioare de licenţă şi master a fost de 56,8 mii de persoane, adică cu 3,8 mii de studenţi mai puţini comparativ cu anul de studii 2018-2019, arată datele Biroului Național de Statistică.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală