Vânzările de mașini electrice scad în Europa. China a câștigat cursa

12 Apr. 2024, 06:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Apr. 2024, 06:00 // Actual //  bani.md

Vânzările de vehicule electrice sunt sub presiune din cauza afluxului de mașini electrice noi fabricate în China, scrie The Telegraph.

Vânzările de mașini electrice Volkswagen au scăzut cu aproape un sfert în Europa, deoarece cererea de vehicule alimentate cu baterii se blochează și cumpărătorii revin la benzină.

Vânzările de vehicule electrice (EV) au scăzut cu 24% în primele trei luni ale anului, deoarece inflația ridicată și creșterea prețurilor la energie au diminuat cererea.
La nivel global, vânzările de mașini electrice Audi, Skoda și Porsche au scăzut cu 3%, la 136.400, în timp ce vânzările de mașini cu motor cu combustie au urcat cu 4%, la aproape două milioane.

Scăderea cererii de vehicule electrice vine pe măsură ce politicienii din regiune retrag subvențiile și reconsideră obiectivele ambițioase de a trage pe dreapta mașinile pe benzină și diesel.

În septembrie, premierul britanic Rishi Sunak, a amânat un termen limită pentru blocarea vânzărilor noi de benzină și motorină în Regatul Unit din 2030 până în 2035. Stimulentele pentru șoferii care cumpără vehicule electrice noi au fost abandonate în 2022.

Datele sugerează că cererea de mașini pe benzină crește mai rapid decât pentru modelele electrice în Marea Britanie.

Înmatriculările de vehicule electrice au fost cu doar 3,8% mai mari luna trecută decât au fost cu un an mai devreme, conform cifrelor publicate săptămâna trecută de Societatea Producătorilor și Comercianților de Automobile, în timp ce vânzările de motoare pe benzină au crescut cu 9,2%.

Volkswagen vinde unele dintre cele mai populare modele de vehicule electrice din Marea Britanie, inclusiv gama Audi e-Tron și Volkswagen ID.

Între timp, oficialii din UE s-au gândit să reducă o interdicție similară a mașinilor pe benzină și diesel în bloc pentru a permite utilizarea combustibililor sintetici – așa-numiții e-combustibili – care pot alimenta un motor cu combustie.

Matthias Schmidt, fondatorul Schmidt Automotive Research, a declarat că Volkswagen a fost afectat de reducerea subvențiilor pentru vânzările de vehicule electrice în Germania. UE a înghețat, de asemenea, ținte de emisii pentru flotele de vehicule, împiedicând vânzările.

Mercedes-Benz a raportat miercuri și o scădere a vânzărilor de vehicule electrice, dând vina „încheierea bruscă a unui stimulent fiscal” în Germania și eliminarea treptată a unui model electric popular de la marca sa Smart.

Vânzările de vehicule electrice ale Volkswagen sunt, de asemenea, sub presiune, deoarece producătorii de automobile europeni se confruntă cu o concurență tot mai mare din cauza afluxului de mașini electrice noi fabricate în China. Mărci precum BYD oferă mașini alimentate cu baterii la un preț mai ieftin decât rivalii occidentali.

UE, investigație pentru subvențiile primite de constructorii auto chinezi
UE a lansat o investigație cu privire la subvențiile oferite producătorilor de automobile chinezi de către Beijing. Experții de la Institutul Kiel din Germania estimează că numai BYD a primit mai mult de 3,4 miliarde de euro în subvenții de la guvernul chinez în ultimii ani, scrie Bloomberg.
Cu toate acestea, în timp ce vânzările de mașini electrice în Europa au scăzut brusc, acestea au crescut cu aproape 91% în China, a spus Volkswagen.

Hildegard Wortmann, membru al consiliului executiv al Volkswagen, a declarat: „Portofoliul nostru diversificat de produse ne oferă flexibilitatea necesară pentru a compensa fluctuațiile cererii în anumite segmente – așa cum este în prezent cazul vehiculelor complet electrice – în altele”.
Scăderea vânzărilor Volkswagen urmează o scădere bruscă a livrărilor la Tesla, principalul producător de vehicule electrice din Occident. Săptămâna trecută, afacerea lui Elon Musk a raportat o scădere cu 8% a vânzărilor în trimestrul martie.

Nu toate companiile se luptă: BMW a declarat miercuri că vânzările sale de vehicule electrice au crescut cu 28% în cele trei luni până în martie. Livrările modelelor sale alimentate cu baterii, cum ar fi i4, iX1 și i7, au crescut cu 41 buc în această perioadă.

Cu toate acestea, mai mulți producători de automobile au respins planurile de a lansa noi mașini electrice, pe fondul dovezilor că entuziasmul șoferilor pentru ele slăbește.
Bentley, producătorul britanic de mașini deținut de Volkswagen, a amânat planurile de a lansa primul său vehicul electric până în 2026.

Lamborghini, care este deținută de gigantul auto german Volkswagen, nu va începe să vândă un model complet electric până în 2028.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ