Oaia de pe Wall Street. Cum au ajuns rumegătoarele indispensabile pentru investitorii în energia solară

12 Apr. 2024, 06:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Apr. 2024, 06:15 // Actual //  Lupu Eduard

Instalarea de panouri voltaice pe mari întinderi agricole a dus, recent, la conflicte între producătorii de energie și agricultorii care voiau să continue să folosească pășunile pentru animalele lor.

În Statele Unite, unele companii de pe Wall Street care vor să fie văzute ca fiind verzi par să fi găsit o soluție de compromis: investitorii plătesc ciobanii pentru a ține sub control vegetația din preajma panourilor solare. În România, cele două „facțiuni” au în continuare tensiuni.

În SUA, noile reglementări fiscale aduc reduceri de taxe pentru investiții în energie regenerabilă, ceea ce a convins inclusiv marii investitorii de pe Wall Street să aloce fonduri pentru panouri fotovoltaice, scrie Financial Times. Crescătorii de oi de pe ambele coaste ale statului federal au beneficiat de pe urma acestor investiții, prin parteneriate cu subsidiare ale fondurilor de investiții, printre care și conglomeratul Berkshire Hathaway Inc., condus de magnatul Warren Buffett.
Aproximativ 40.500 de hectare acoperite de panouri fotovoltaice sunt deservite de oi, conform unei asociații non-profit din industrie, Asociația Americană a Pășunatului Solar (ASGA). Rezultatele preliminare ale unui sondaj, publicate miercuri, 4 aprilie, arată că peste 80.000 de oi pasc în jurul celor aproape 500 de situri de fotovoltaice, în 27 de state americane.

Un director al unei companii de investiții în regenerabile a descris pentru publicație aceste contracte ca având scop de „administrare a vegetației”. „Este doar un mod sofisticat de a spune „tăiat de iarbă și buruieni”, iar pentru multe dintre portofoliile noastre ne gândim dacă oile sunt o opțiune practică (…) în unele instanțe, este chiar o potrivire naturală”, a spus Jonathan Kett.
Compania pentru care acesta lucrează are în administrare peste 1.000 de hectare de pășune și produce suficientă energie din fotovoltaice pentru a alimenta Denver, un oraș cu o populație cât Cluj-Napoca, Iași și Constanța la un loc. Oierii primesc un dolar per acru la fiecare vizită, adică aproape 12 lei la hectar, la actualul curs de schimb valutar. Fermierii merg cu oile la pășunile solar de două sau trei ori pe an și au nevoie de 250 oi pentru fiecare 50 de hectare. Spre exemplu, subsidiara firmei conduse de Buffett are un teren în California îngrijit de 5.000 de oi, conform Financial Times.

Acest trend a fost observat de mai multe ori în publicațiile economice americane în ultimii ani. În iunie 2023, Bloomberg, citat de Agerpres, sublinia un raport conform căruia Statele Unite vor pierde peste 7 milioane de hectare de teren agricol până în 2040, dacă ritmul de extindere al industriei energiei regenerabile continuă. Parteneriatul cu crescătorii de oi permite o reducere suplimentară a amprentei de carbon și o scădere a costurilor, transmite publicația citată. Nu doar în SUA există o astfel de legătură, ci și în țări precum Canada, Marea Britanie, Franţa, Japonia, Australia, dar și în teritorii din America de Sud.

Tensiuni în România privind fotovoltaicele
În aprilie 2023, o comună din județul Suceava a ajuns în presă din cauza unui conflict iscat între fermieri și primarul localității Bosanci. Crescătorii de oi l-au acuzat pe edilul Neculai Miron că vrea să concesioneze sute de hectare de pășune unei firme care își dorește să construiască panouri fotovoltaice. Fermierii spuneau că nu ar mai avea cum să își hrănească animalele, dacă destinația terenului se va schimba, a scris News.ro.
Ziare.com a încercat să contacteze telefonic, în cursul zilei de joi, 11 aprilie, Primăria Bosanci pentru a afla dacă a existat o rezoluție a conflictului. Până la data publicării, reprezentanții instituției nu au răspuns. În ianuarie 2024, Agrointeligența a scris despre un tânăr fermier din localitate care are 300 de oi, 15 hectare și panouri fotovoltaice.

La vremea respectivă, prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a anunțat că va intenta o acțiune în instanță împotriva Consiliului Local Bosanci privind actualizarea amenajamentului. Ziare.com a contactat Prefectura pentru un comentariu asupra situației, dar, până la ora publicării, reprezentanții instituției nu au revenit cu un răspuns.

În iulie 2022, modificările aduse legii fondului funciar au dat undă verde amplasării de panouri fotovoltaice pe terenurile agricole cu suprafețe de peste 10 hectare. Actul normativ prevede că viile, livezile și pășunile situate în extravilan pot fi folosite pentru producerea de energie regenerabilă, inclusiv prin instalații eoliene și de panouri fotovoltaice, dacă sunt scoase din circuitul agricol. Legea prevede anumite excepții, menționând inclusiv că terenurile se pot folosi în sistem dual, și pentru scop energetic și pentru producție agricolă, conform Agerpres.

În ultimii ani, mai multe proiecte de amplasare de panouri fotovoltaice pe pășuni au fost demarate în comune din țară, spre exemplu în Călinești, județul Maramureș, sau în Săvădisla, județul Cluj. În toamna lui 2023, oficiali de la Energie participau la inaugurarea celui mai mare parc fotovoltaic din sud-estul Europei, în Rătești, județul Argeș, care se întinde pe circa 170 de hectare.

Viziunea pe termen lung: se pot împăca agricultura și energia?

Așa-numitul pășunat solar este doar unul dintre modurile în care se intersectează agricultura și energia solară. Sistemele agrovoltaice, așa cum au ajuns să fie cunoscute, țintesc îmbinarea armonioasă dintre activitățile agricole și producerea de energie electrică. Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene argumenta, în octombrie 2023, că o combinație dintre agricultură și sisteme fotovoltaice pe doar 1% din suprafața agricolă utilizată din blocul comunitar ar putea conduce la depășirea țintei pentru orizontul 2030, anume 720 gigawați curent continuu. Astfel, sistemele agrovoltaice ar putea ajunge la o capacitate instalată de 944 gigawați curent continuu, adică jumătate din cât ar putea fi obținut prin amplasarea de sisteme fotovoltaice clasice pe aceeași suprafață, conform calculului citat.

În loc să existe o concurență pentru folosirea terenurilor agricole fie pentru producție de fermă, fie pentru energie solară, sistemele agrovoltaice pot fi instalate în așa fel încât să permită – și chiar să ajute la – continuarea activității agricole. Spre exemplu, umbra oferită de panourile fotovoltaice poate ajuta la protejarea culturilor și a animalelor în perioadele caniculare. O altă utilizare poate fi în sere construite din panouri semitransparente, conform cercetării.
Totuși, lipsa unei definiții general valabile la nivel european este „un obstacol semnificativ”, pentru că, în funcție de modul de instalare, există riscul de a afecta încadrarea terenului, când vine vorba de eligibilitatea pentru ajutoare de stat și de taxare. În plus, din punct de vedere ecologic, trebuie găsit un echilibru între maximizarea producției electrice și potențialele efecte negative asupra culturilor și a biodiversității, subliniază cercetătorii. Un aspect fundamental este „implicarea comunităților rurale în planificare și în procesul de luare a deciziilor”, concluzionează JRC.

Până la finalul lui iunie 2024, România și-a asumat să adopte un plan care vizează energia și încălzirea globală. Planul Național Integrat în Domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice pentru perioada 2021 -2030 nu va putea fi, totuși, adoptat de Executiv până la 30 iunie, a spus Elena Popescu, director general adjunct din Ministerul Energiei, în timpul unui eveniment organizat pe 14 martie.

„Ce ne dorim să avem până la acea dată este un text final care să fie într-o etapă avansată de evaluare strategică de mediu. După cum ştiţi, procedura de evaluare strategică de mediu e o procedură de durată. Trece prin toate procedurile de dezbateri, de analize din partea consultanților care lucrează în Ministerul Mediului. Când vom avea avizul de mediu abia atunci vom putea adopta PNIESC revizuit prin Hotărâre de Guvern”, a afirmat Popescu, conform Agerpres.

Prima versiune a planului, publicată în decembrie 2023, este în stadiul de evaluare de mediu. În corpul textului există un obiectiv de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în agricultură care face referire la sisteme agrovoltaice. La acest capitol, sunt menționate două sisteme private implementate în vara lui 2023 și un proiect privat care ar trebui să fie finalizat în cursul lui 2024. În plus, documentul face referire și la un proiect de stat pentru „dezvoltarea unei centrale electrice fotovoltaice flotante pe o rețea de canale de irigații aflate la est de București (zona Gălățui-Călărași)”, cu o capacitate de 20 MW, de terminat până la finalul lui 2025.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Apr. 2024, 17:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Apr. 2024, 17:30 // Actual //  Lupu Eduard

După ce Ucraina a restricționat mișcarea capitalului, în urma invaziei Rusiei din februarie 2022, Banca Națională (NBU) este în proces de finalizare a unui amplu pachet de liberalizare. Măsurile sunt menite să susțină companiile locale și să atragă noi investitori, costul estimat fiind de 5,5 miliarde de dolari. Oficialii nu au furnizat o dată certă pentru adoptarea măsurilor.

Mai mulți oficiali ai băncii centrale au vorbit cu Reuters despre relaxarea restricțiilor pe mișcările de capital, conform Agerpres. În urmă cu doi ani, NBU a impus restricţii dure asupra ieşirilor de capital şi a înăsprit controlul asupra schimburilor de valută, în ideea de a menţine stabilitatea financiară. În paralel, economia Ucrainei s-a contractat cu aproape o treime în primul an de război.

Pe măsură ce companiile ucrainene s-au adaptat la război au existat solicitări pentru relaxarea restricţiilor vizând mişcările de capital. Graţie ajutoarelor financiare, în valoare de mai multe miliarde de dolari, venite de la partenerii occidentali, economia ucraineană a înregistrat un avans de 5,3%, anul trecut, în timp ce prognozele pentru acest an arată un avans de 3%.

„Va fi cel mai mare pachet de liberalizare a mişcărilor de capital de la debutul invaziei”, a precizat departamentul de comunicare al Băncii Naţionale a Ucrainei.

Printre măsuri ar urma să se afle: acordarea permisiunii de a plăti, parţial, noi dividende non-rezidenţilor, autorizarea plăţilor pentru importurile de servicii şi plata dobânzilor pentru vechile datorii.

O decizie este aşteptată să fie adoptată în curând, au precizat oficialii de la NBU, însă nu au furnizat şi o dată exactă, precizând că se mai lucrează încă la ultimele detalii care vor fi discutate şi cu Fondul Monetar Internaţional, un important susţinător financiar al Ucrainei.

Banca Naţională a Ucrainei a început anul trecut să relaxeze restricţiile impuse mişcărilor de capital. Unul din primii paşi a fost introducerea unui curs de schimb mai flexibil, relaxând cursul de schimb fix pentru hrivna ucraineană. De asemenea, banca centrală a publicat o foaie de parcurs pentru noi măsuri de relaxare, atunci când războiul şi situaţia economică o vor permite.

Printre restricţiile cu care se confruntă, în prezent, companiile din Ucraina se regăseşte atât accesul limitat la achiziţiile de valută, cât şi limite la derularea anumitor plăţi operaţionale.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei, Andri Pişni, a afirmat anterior că banca centrală este aproape de a finaliza prima etapă a liberalizării, în condiţiile în care ajutorul financiar extern vital pentru acest an a fost asigurat.

La data de 1 aprilie 2024, rezervele valutare ale NBU au atins un nivel-record de 43,76 miliarde de dolari. Banca centrală estimează costul noilor măsuri de liberalizare la aproximativ 5,5 miliarde de dolari.

Una dintre cele mai cerute măsuri este posibilitatea firmelor de a plăti pentru importurile de servicii, precum marketing, publicitate şi consultanţă de business, în contextul în care companiile ucrainene încearcă să intre pe noi pieţe şi să urmărească noi oportunităţi de creştere, pentru a contracara pierderile suferite acasă din cauza războiului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău