Varlamov: Moldova trebuie să plătească de două ori pentru gazul rusesc. VIDEO

09 Iul. 2021, 11:20
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
09 Iul. 2021, 11:20 // Actual //  MD Bani

Cunoscutul blogger rus Ilya Varlamov a consacrat unul dintre materialele sale problemelor legate de schemele de aprovizionare cu gaze rusești în Transnistria, numindu-le „tulburi”.

Potrivit lui Varlamov în numărul intitulat „Transnistria: bandiți, forțele de menținere a păcii și gazul rusesc| Cum trăiesc într-o țară pe care nimeni nu o recunoaște”,  scoate în față problema potrivit căreia Rusia furnizează Transnistriei gaz conform unui scheme destul de „tulbure”, scrie omg.md

Bloggerul notează că Rusia asigură Transnistria cu gaz, iar regiunea, profitând de statutul său nerecunoscut, refuză să plătească pentru aceasta, mutând această responsabilitate asupra Moldovei.

„Este, de asemenea, interesant faptul că Moldova cumpără cea mai mare parte a energiei electrice de la centrala electrică de pe teritoriul regiunii transnistrene,  care la rândul său generează energie electrică folosind gazul rusesc. De altfel, centrala electrică aparține companiei rusești Inter RAO. Adică, se dovedește că Moldova trebuie să plătească de două ori: pentru aprovizionarea cu gaze a Transnistriei și pentru energia electrică generată cu ajutorul acestui gaz”, notează Varlamov.

În același video, redactorul-șef al agenției OMEGA Alexander Petkov, care, în calitate de acționar minoritar al SA Moldov-Rusă SA Moldovagaz, a publicat anterior o schemă penală de formare a unei datorii pentru gazul furnizat țării, și-a dat evaluarea asupra acestor scheme.

După cum a remarcat Petkov, „schemele de spălare a banilor, legate de aprovizionarea cu gaze rusești a Moldovei, pot intra liber în antologia mondială privind infracțiunile financiare”.

„Banii care sunt furați din aprovizionarea cu gaze rusești către Moldova sunt uriași nu numai pentru Republica Moldova, dar sunt și bani mari pentru Federația Rusă în sine”, a subliniat Petkov, comentând despre datoria pe gaz, care depășește deja 7,5 miliarde de dolari.

În acest sens, el a spus că, datorită complicității oficialilor din guvernul moldovenesc și a celor din Gazpromul rusesc, se retrag bani prin Transnistria nerecunoscută, în implementarea schemelor energetice.

Pentru a evalua situația, el a comparat tarifele pentru gazul și energia electrică generate din aceasta în Transnistria și la Moscova.

Conform datelor prezentate, luând în considerare livrarea de gaz prin jumătate din teritoriul Federației Ruse și întreaga Ucraina, gazul pentru consumatorii din Tiraspol este de 2 ori mai ieftin decât cel vândut în ​​Moscova. În cazul energiei electrice, consumatorii transnistreni plătesc de 3 ori mai puțin decât la Moscova.

Alexander Petkov a subliniat că oficialii guvernului moldovean, care controlează unul dintre principalii intermediari în achiziția de energie electrică, compania „Energocom”, sunt implicați în schema energetică criminală.

„Totul este evident. Dilema cu care s-a confruntat Gazprom este de a găsi o cale de ieșire. Mai mult, nici Moldova, nici Gazprom nu vor avea vreo dorință să-și îngroape capul în nisip. Astăzi se înțelege deja că guvernul moldovean nu are nicio legătură cu această datorie. Da, oficialii guvernamentali au ceva de-a face cu această datorie „, a remarcat Petkov, adăugând că vede soluția acestei probleme de gaze și energie nu în plan economic sau financiar, ci „în planul procurorului și al sistemului judiciar”.

„Gata, acesta este cazul procurorilor. Aici nu este nici măcar problema guvernelor, aici este problema procurorilor, inclusiv a procurorilor Federației Ruse”, a conchis Petkov.

Anterior, s-a raportat că, la insistența „Gazprom”, prin reprezentantul guvernului moldovean în SA Moldovagaz, datoria pentru gazul consumat în Transnistria este preluată din datoria SA Moldovagaz. Această decizie a fost luată anual de oficialii guvernului moldovenesc, în ciuda refuzului Transnistriei de a plăti pentru aprovizionarea cu gaze a regiunii. Drept urmare, Gazprom însuși consideră oficial datoria Transnistriei ca fiind „creanțele Republicii Moldova”.

Datoria filialei Gazprom – SA „Moldovagaz” către Gazprom la 31 decembrie 2020 se ridica la 7 miliarde 820 milioane dolari SUA. Din această sumă, 7 miliarde 104 milioane 100 mii dolari sunt datorii pentru gazul furnizat consumatorilor din Transnistria.

Acțiunile SAMoldovagaz sunt deținute de Gazprom (50% + 1 acțiune), guvernul moldovenesc este reprezentat de Agenția Proprietății Publice deține 35,33% și autoritățile Transnistriei nerecunoscute – 13,44%. Alte 1,23% din acțiunile  Moldovagaz sunt deținute de persoane fizice și juridice. Din 2006, Transnistraia și-a transferat acțiunea în trust către Gazprom, care le controlează complet.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO