Varlamov: Moldova trebuie să plătească de două ori pentru gazul rusesc. VIDEO

09 Iul. 2021, 11:20
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
09 Iul. 2021, 11:20 // Actual //  MD Bani

Cunoscutul blogger rus Ilya Varlamov a consacrat unul dintre materialele sale problemelor legate de schemele de aprovizionare cu gaze rusești în Transnistria, numindu-le „tulburi”.

Potrivit lui Varlamov în numărul intitulat „Transnistria: bandiți, forțele de menținere a păcii și gazul rusesc| Cum trăiesc într-o țară pe care nimeni nu o recunoaște”,  scoate în față problema potrivit căreia Rusia furnizează Transnistriei gaz conform unui scheme destul de „tulbure”, scrie omg.md

Bloggerul notează că Rusia asigură Transnistria cu gaz, iar regiunea, profitând de statutul său nerecunoscut, refuză să plătească pentru aceasta, mutând această responsabilitate asupra Moldovei.

„Este, de asemenea, interesant faptul că Moldova cumpără cea mai mare parte a energiei electrice de la centrala electrică de pe teritoriul regiunii transnistrene,  care la rândul său generează energie electrică folosind gazul rusesc. De altfel, centrala electrică aparține companiei rusești Inter RAO. Adică, se dovedește că Moldova trebuie să plătească de două ori: pentru aprovizionarea cu gaze a Transnistriei și pentru energia electrică generată cu ajutorul acestui gaz”, notează Varlamov.

În același video, redactorul-șef al agenției OMEGA Alexander Petkov, care, în calitate de acționar minoritar al SA Moldov-Rusă SA Moldovagaz, a publicat anterior o schemă penală de formare a unei datorii pentru gazul furnizat țării, și-a dat evaluarea asupra acestor scheme.

După cum a remarcat Petkov, „schemele de spălare a banilor, legate de aprovizionarea cu gaze rusești a Moldovei, pot intra liber în antologia mondială privind infracțiunile financiare”.

„Banii care sunt furați din aprovizionarea cu gaze rusești către Moldova sunt uriași nu numai pentru Republica Moldova, dar sunt și bani mari pentru Federația Rusă în sine”, a subliniat Petkov, comentând despre datoria pe gaz, care depășește deja 7,5 miliarde de dolari.

În acest sens, el a spus că, datorită complicității oficialilor din guvernul moldovenesc și a celor din Gazpromul rusesc, se retrag bani prin Transnistria nerecunoscută, în implementarea schemelor energetice.

Pentru a evalua situația, el a comparat tarifele pentru gazul și energia electrică generate din aceasta în Transnistria și la Moscova.

Conform datelor prezentate, luând în considerare livrarea de gaz prin jumătate din teritoriul Federației Ruse și întreaga Ucraina, gazul pentru consumatorii din Tiraspol este de 2 ori mai ieftin decât cel vândut în ​​Moscova. În cazul energiei electrice, consumatorii transnistreni plătesc de 3 ori mai puțin decât la Moscova.

Alexander Petkov a subliniat că oficialii guvernului moldovean, care controlează unul dintre principalii intermediari în achiziția de energie electrică, compania „Energocom”, sunt implicați în schema energetică criminală.

„Totul este evident. Dilema cu care s-a confruntat Gazprom este de a găsi o cale de ieșire. Mai mult, nici Moldova, nici Gazprom nu vor avea vreo dorință să-și îngroape capul în nisip. Astăzi se înțelege deja că guvernul moldovean nu are nicio legătură cu această datorie. Da, oficialii guvernamentali au ceva de-a face cu această datorie „, a remarcat Petkov, adăugând că vede soluția acestei probleme de gaze și energie nu în plan economic sau financiar, ci „în planul procurorului și al sistemului judiciar”.

„Gata, acesta este cazul procurorilor. Aici nu este nici măcar problema guvernelor, aici este problema procurorilor, inclusiv a procurorilor Federației Ruse”, a conchis Petkov.

Anterior, s-a raportat că, la insistența „Gazprom”, prin reprezentantul guvernului moldovean în SA Moldovagaz, datoria pentru gazul consumat în Transnistria este preluată din datoria SA Moldovagaz. Această decizie a fost luată anual de oficialii guvernului moldovenesc, în ciuda refuzului Transnistriei de a plăti pentru aprovizionarea cu gaze a regiunii. Drept urmare, Gazprom însuși consideră oficial datoria Transnistriei ca fiind „creanțele Republicii Moldova”.

Datoria filialei Gazprom – SA „Moldovagaz” către Gazprom la 31 decembrie 2020 se ridica la 7 miliarde 820 milioane dolari SUA. Din această sumă, 7 miliarde 104 milioane 100 mii dolari sunt datorii pentru gazul furnizat consumatorilor din Transnistria.

Acțiunile SAMoldovagaz sunt deținute de Gazprom (50% + 1 acțiune), guvernul moldovenesc este reprezentat de Agenția Proprietății Publice deține 35,33% și autoritățile Transnistriei nerecunoscute – 13,44%. Alte 1,23% din acțiunile  Moldovagaz sunt deținute de persoane fizice și juridice. Din 2006, Transnistraia și-a transferat acțiunea în trust către Gazprom, care le controlează complet.

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO