Varlamov: Moldova trebuie să plătească de două ori pentru gazul rusesc. VIDEO

09 Iul. 2021, 11:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
09 Iul. 2021, 11:20 // Actual //  Otilia Cotruța

Cunoscutul blogger rus Ilya Varlamov a consacrat unul dintre materialele sale problemelor legate de schemele de aprovizionare cu gaze rusești în Transnistria, numindu-le „tulburi”.

Potrivit lui Varlamov în numărul intitulat „Transnistria: bandiți, forțele de menținere a păcii și gazul rusesc| Cum trăiesc într-o țară pe care nimeni nu o recunoaște”,  scoate în față problema potrivit căreia Rusia furnizează Transnistriei gaz conform unui scheme destul de „tulbure”, scrie omg.md

Bloggerul notează că Rusia asigură Transnistria cu gaz, iar regiunea, profitând de statutul său nerecunoscut, refuză să plătească pentru aceasta, mutând această responsabilitate asupra Moldovei.

„Este, de asemenea, interesant faptul că Moldova cumpără cea mai mare parte a energiei electrice de la centrala electrică de pe teritoriul regiunii transnistrene,  care la rândul său generează energie electrică folosind gazul rusesc. De altfel, centrala electrică aparține companiei rusești Inter RAO. Adică, se dovedește că Moldova trebuie să plătească de două ori: pentru aprovizionarea cu gaze a Transnistriei și pentru energia electrică generată cu ajutorul acestui gaz”, notează Varlamov.

În același video, redactorul-șef al agenției OMEGA Alexander Petkov, care, în calitate de acționar minoritar al SA Moldov-Rusă SA Moldovagaz, a publicat anterior o schemă penală de formare a unei datorii pentru gazul furnizat țării, și-a dat evaluarea asupra acestor scheme.

După cum a remarcat Petkov, „schemele de spălare a banilor, legate de aprovizionarea cu gaze rusești a Moldovei, pot intra liber în antologia mondială privind infracțiunile financiare”.

„Banii care sunt furați din aprovizionarea cu gaze rusești către Moldova sunt uriași nu numai pentru Republica Moldova, dar sunt și bani mari pentru Federația Rusă în sine”, a subliniat Petkov, comentând despre datoria pe gaz, care depășește deja 7,5 miliarde de dolari.

În acest sens, el a spus că, datorită complicității oficialilor din guvernul moldovenesc și a celor din Gazpromul rusesc, se retrag bani prin Transnistria nerecunoscută, în implementarea schemelor energetice.

Pentru a evalua situația, el a comparat tarifele pentru gazul și energia electrică generate din aceasta în Transnistria și la Moscova.

Conform datelor prezentate, luând în considerare livrarea de gaz prin jumătate din teritoriul Federației Ruse și întreaga Ucraina, gazul pentru consumatorii din Tiraspol este de 2 ori mai ieftin decât cel vândut în ​​Moscova. În cazul energiei electrice, consumatorii transnistreni plătesc de 3 ori mai puțin decât la Moscova.

Alexander Petkov a subliniat că oficialii guvernului moldovean, care controlează unul dintre principalii intermediari în achiziția de energie electrică, compania „Energocom”, sunt implicați în schema energetică criminală.

„Totul este evident. Dilema cu care s-a confruntat Gazprom este de a găsi o cale de ieșire. Mai mult, nici Moldova, nici Gazprom nu vor avea vreo dorință să-și îngroape capul în nisip. Astăzi se înțelege deja că guvernul moldovean nu are nicio legătură cu această datorie. Da, oficialii guvernamentali au ceva de-a face cu această datorie „, a remarcat Petkov, adăugând că vede soluția acestei probleme de gaze și energie nu în plan economic sau financiar, ci „în planul procurorului și al sistemului judiciar”.

„Gata, acesta este cazul procurorilor. Aici nu este nici măcar problema guvernelor, aici este problema procurorilor, inclusiv a procurorilor Federației Ruse”, a conchis Petkov.

Anterior, s-a raportat că, la insistența „Gazprom”, prin reprezentantul guvernului moldovean în SA Moldovagaz, datoria pentru gazul consumat în Transnistria este preluată din datoria SA Moldovagaz. Această decizie a fost luată anual de oficialii guvernului moldovenesc, în ciuda refuzului Transnistriei de a plăti pentru aprovizionarea cu gaze a regiunii. Drept urmare, Gazprom însuși consideră oficial datoria Transnistriei ca fiind „creanțele Republicii Moldova”.

Datoria filialei Gazprom – SA „Moldovagaz” către Gazprom la 31 decembrie 2020 se ridica la 7 miliarde 820 milioane dolari SUA. Din această sumă, 7 miliarde 104 milioane 100 mii dolari sunt datorii pentru gazul furnizat consumatorilor din Transnistria.

Acțiunile SAMoldovagaz sunt deținute de Gazprom (50% + 1 acțiune), guvernul moldovenesc este reprezentat de Agenția Proprietății Publice deține 35,33% și autoritățile Transnistriei nerecunoscute – 13,44%. Alte 1,23% din acțiunile  Moldovagaz sunt deținute de persoane fizice și juridice. Din 2006, Transnistraia și-a transferat acțiunea în trust către Gazprom, care le controlează complet.

Realitatea Live

11 Aug. 2022, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Aug. 2022, 17:29 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a anunțat joi că a refuzat o ofertă elvețiană de a reprezenta interesele ucrainene la Moscova și interesele rusești la Kiev fiindcă nu mai consideră Elveția o țară neutră, relatează Reuters.

Țara cantoanelor are o lungă tradiție diplomatică de a acționa ca intermediar între țările ale căror relații s-au deteriorat sau rupt însă Ivan Neciaev, unul dintre purtătorii de cuvânt ai ministerului rus de Externe, spune că acest lucru nu este posibil în situația de față.

„Elvețienii au fost într-adevăr interesați de opinia noastră privind o posibilă reprezentare a intereselor Ucrainei în Rusia și ale Rusiei în Ucraina”, le-a spus acesta joi reporterilor.

„Am răspuns foarte clar că din păcate Elveția și-a pierdut statutul de stat neutru și nu poate acționa ca intermediar sau reprezentat al nostru”, a relatat el.

Presa din Elveția a scris anterior că obiectivul principal al propunerii elvețiene viza posibilitatea ca ucrainenii care locuiesc în Rusia să primească servicii consulare la ambasada elvețiană din Moscova.

Elveția a anunțat pe 28 februarie că, deși nu este un stat membru al blocului comunitar, va aplica toate sancțiunile decise de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. Anunțul a venit după ce la doar o zi după declanșarea invaziei pe 24 februarie, Berna afirmase inițial că nu intenționează să facă acest lucru.

Elveția spune că nu a renunțat la neutralitatea sa istorică

În martie Elveția a decis să se alinieze inclusiv sancțiunilor UE impuse Rusiei în ceea ce privește bunurile de lux, deși țara cantoanelor este un producător important de astfel de produse.

Însă guvernul elvețian a afirmat că nu va trata răniți de război ucraineni după ce a primit o solicitare în acest sens de la NATO în luna iulie.

La începutul lui august președintele elvețian Ignazio Cassis a declarat că, în pofida sancţiunilor impuse de țara sa împotriva Rusiei şi a viitoarei sale intrări în Consiliul de Securitate al ONU, Elveţia „este în continuare neutră”.

El a subliniat distincţia între „neutralitatea” militară şi condamnarea unei încălcări a dreptului internaţional.

Declarațiile sale au venit în contextul în care Elveția tocmai se alăturase și celui de-al șaptelea pachet de sancțiuni decis de UE împotriva Rusiei despre care Moscova a afirmat că va avea „consecințe devastatoare” asupra economiei globale.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău