Veste bună! Goldman Sachs spune că deficitul de chipuri ar trebui să se diminueze mai curând de cât ne imaginăm

08 Iun. 2021, 12:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
08 Iun. 2021, 12:29 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Goldman Sachs spune că deficitul de cipuri ar putea lua sfârșit în curând. Potivit prognozelor, criza de cipuri ar putea înceta în a doua jumătate anului 2021.

Andrew Tilton, economist șef al Asiei la bancă, a declarat că situația s-ar putea îmbunătăți în a doua jumătate a anului 2021.

El a spus că a existat „o înăsprire notabilă” a lanțurilor de aprovizionare și întârzieri ale transportului în economiile din Asia de Nord, cum ar fi Japonia, Taiwan și Coreea de Sud, care sunt implicate în lanțul de aprovizionare cu semiconductori, scrie CNBC.

„Analiștii noștri cred că suntem probabil în cea mai proastă perioadă din acest moment. Adică, vedem cea mai mare întrerupere în aval (în) industrii precum auto, chiar acum și care se va ușura treptat în ultima jumătate a anului ”, a spus Tilton.

Lumea se confruntă cu o lipsă de cipuri care a afectat producția de electronice de uz casnic, inclusiv de la prăjitoare de pâine la mașini de spălat.

De asemenea, este de așteptat ca industria auto globală să coste venituri de 110 miliarde de dolari în 2021, potrivit firmei de consultanță AlixPartners.

Realitatea Live19 Iun. 2021, 13:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Iun. 2021, 13:30 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, spune despre noua metodologie aprobată de ANRE referitor la plafonarea prețurilor la carburanți, că este împotriva principiilor economiei de piață, încurajează instituirea monopolului și are menirea de a-i elimina pe petroliștii mici. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Piatnitsa s Anatoliem Golea” de la RTR Moldova.

Potrivit expertului în domeniul energetic, Victor Parlicov, noua metodologie de calcul e distructivă pentru piața petrolieră din Republica Moldova, întrucât nu pot fi stabilite reguli similare pentru petroliști care au cheltuieli și profitabilitate complet diferite.

„Tentativa de a reglementa prețurile prin instituirea unui plafon pe o piață concurențială nu este o soluție bună și din start este sortită eșecului. Dacă în lege este indicat că suntem o economie de piață, atunci trebuie să creăm condiții pe piața concurențială, ca petroliștii să se bată între ei pentru consumator. Acum ANRE are misiunea de a stabili o marjă, care de facto, este imposibil de stabilit, pentru că fiecare companie are contracte diferite, costuri diferite”, a spus Victor Parlicov.

Astfel, în opinia expertului, noua metodologie de calcul va duce la instituirea unui monopol pe piață și-i va elimina pe petroliștii mici.

„Există riscul ca de pe piață să dispară petroliștii mici. Ei nu se vor încadra în marja stabilită de ANRE pentru că nu poți să pui pe aceeași balanță un agent economic care vinde o tonă de combustibil pe zi cu unul care vinde 10 tone. Dacă se dorește lichidarea petroliștilor mici, probabil, este o decizie bună”, a declarat Victor Parlicov.

Noua lege, promovată în Parlament de deputatul independent Alexandru Oleinic, prevede că prețurile la carburanți sunt stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile-plafon stabilite de ANRE. Prețul-plafon este calculat de instituția regulatoare în fucție de cotațiile bursiere Platts, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal. Periodicitatea de recalculare este de 14 zile.