Mulți studenți își doresc să lanseze propria afacere. Acum, acest vis va deveni realitate pentru studenții a cinci universități din Moldova, unde urmează a fi implementat un curs de Antreprenoriat Tech.
Astfel în acest an de studii va fi implementat cursul de Antreprenoriat Tech. Disciplina este destinată tuturor studenților interesați de crearea unei afaceri: de la idee, lansare și până la dezvoltarea ei. Inițitiva face parte din proiectul „Startup Academy UNI”, o componentă a programului Startup Moldova.
Timp de 12 săptămâni, studenții vor învăța cum trebuie să fie creat un business, cu accent pe componente precum: management strategic, planificare financiară, marketing, pitch, dar și atragerea investitorilor. Viitorii antreprenori vor studia atât în grup, cât și individual, fiind îndemnați să aplice cunoștințele și înafara orelor de curs. În total, programul se va desfășura în 12 module, iar la final, studenții își vor prezenta ideile de afaceri în cadrul unui Demo Day.
Mary Nemciuc, coordonatoarea proiectului Startup Academy Moldova: „ Programul „Startup Academy UNI” vine să suplinească acest set necesar de cunoștințe, pentru ca studenții de astăzi să devină antreprenorii de mâine. Timp de 3 luni vom munci intens, iar pe lângă teorie, tinerii vor pune în aplicare toate cunoștințele în cadrul propriului proiect pe care îl vor dezvolta. Asta, deoarece ne dorim ca la final să avem produse palpabile. Pe termen lung, ne propunem să depunem toate eforturile pentru a construi business-uri scalabile, născute în universitățile din țară.”
Pentru a preda Antreprenoriatul Tech, 19 profesori universitari au participat la un program de formare continuă, în care și-au dezvoltat abilitățile, sub ghidarea mentorilor din domeniile IT și business. Ulterior, în procesul de predare, cadrele didactice vor beneficia de mentorat, consultanță și supraveghere pe toată durata cursului.
Studenții interesați de a lansa o afacere de pe băncile universității se pot înscrie la cursul Antreprenoriatul Tech până la data de 19 septembrie. Pentru participare completați FORMULARUL.
Instituțiile de învățământ superior care participă la program sunt:
- Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM)
- Universitatea de Stat din Moldova (USM)
- Universitatea Tehnică a Moldovei
- Universitatea de Stat din Comrat
- Universitatea de Stat Alecu Ruso din Bălți
Modulele pe care le vor parcurge studenții sunt:
- Descrierea ecosistemului de Startup din Moldova
- Evaluarea unei idei și Analiza competitivă.
- Segmentarea audienței țintă.
- Customer Development.
- Problem/Solution Fit. Problem
- Problem/Solution Fit. Solution
- Modele de monetizare și finanțe. UNIT economics.
- Vânzări – ce înseamnă, structura, unelte necesare.
- Business modeling. Lean Canvas.
- Echipa – roluri, unelte și sfaturi necesare.
- Venture Investments. Tipuri de investiții.
- Presentation skills.
Săptămâna a 13-a va întâmpina studenții cu Demo Day.
„Startup Academy” – parte a programului Startup Moldova – este o inițiativă educațională dedicată actualilor și potențialilor antreprenori, care este dezvoltată în cadrul Proiectului TEKWILL, cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Suediei. Obiectivul de bază al Proiectului „Tekwill”, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale membrilor societății, dar și a potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ superior, în conformitate cu cererea de pe piața IT.