Veste bună pentru studenți: vor putea lansa o afacere direct de pe băncile universității! Cursul de Antreprenoriat Tech

14 Sept. 2021, 10:46
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
14 Sept. 2021, 10:46 // Actual //  MD Bani

Mulți studenți își doresc să lanseze propria afacere. Acum, acest vis va deveni realitate pentru studenții a cinci universități din Moldova, unde urmează a fi implementat un curs de Antreprenoriat Tech.

Astfel în acest an de studii va fi implementat cursul de Antreprenoriat Tech. Disciplina este destinată tuturor studenților interesați de crearea unei afaceri: de la idee, lansare și până la dezvoltarea ei. Inițitiva face parte din proiectul „Startup Academy UNI”, o componentă a programului Startup Moldova.

Timp de 12 săptămâni, studenții vor învăța cum trebuie să fie creat un business, cu accent pe componente precum: management strategic, planificare financiară, marketing, pitch, dar și atragerea investitorilor. Viitorii antreprenori vor studia atât în grup, cât și individual, fiind îndemnați să aplice cunoștințele și înafara orelor de curs. În total, programul se va desfășura în 12 module, iar la final, studenții își vor prezenta ideile de afaceri în cadrul unui Demo Day.

Mary Nemciuc, coordonatoarea proiectului Startup Academy Moldova: „ Programul „Startup Academy UNI” vine să suplinească acest set necesar de cunoștințe, pentru ca studenții de astăzi să devină antreprenorii de mâine. Timp de 3 luni vom munci intens, iar pe lângă teorie, tinerii vor pune în aplicare toate cunoștințele în cadrul propriului proiect pe care îl vor dezvolta. Asta, deoarece ne dorim ca la final să avem produse palpabile. Pe termen lung, ne propunem să depunem toate eforturile pentru a construi business-uri scalabile, născute în universitățile din țară.”

Pentru a preda Antreprenoriatul Tech, 19 profesori universitari au participat la un program de formare continuă, în care și-au dezvoltat abilitățile, sub ghidarea mentorilor din domeniile IT și business. Ulterior, în procesul de predare, cadrele didactice vor beneficia de mentorat, consultanță și supraveghere pe toată durata cursului.

Studenții interesați de a lansa o afacere de pe băncile universității se pot înscrie la cursul Antreprenoriatul Tech până la data de 19 septembrie. Pentru participare completați FORMULARUL.

Instituțiile de învățământ superior care participă la program sunt:

Modulele pe care le vor parcurge studenții sunt:

  1. Descrierea ecosistemului de Startup din Moldova
  2. Evaluarea unei idei și Analiza competitivă.
  3. Segmentarea audienței țintă.
  4. Customer Development.
  5. Problem/Solution Fit. Problem
  6. Problem/Solution Fit. Solution
  7. Modele de monetizare și finanțe. UNIT economics.
  8. Vânzări – ce înseamnă, structura, unelte necesare.
  9. Business modeling. Lean Canvas.
  10. Echipa – roluri, unelte și sfaturi necesare.
  11. Venture Investments. Tipuri de investiții.
  12. Presentation skills.

Săptămâna a 13-a va întâmpina studenții cu Demo Day.

„Startup Academy” – parte a programului Startup Moldova – este o inițiativă educațională dedicată actualilor și potențialilor antreprenori, care este dezvoltată în cadrul Proiectului TEKWILL, cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Suediei. Obiectivul de bază al Proiectului „Tekwill”, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale membrilor societății, dar și a potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ superior, în conformitate cu cererea de pe piața IT.

Realitatea Live

19 Mai 2025, 13:59
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
19 Mai 2025, 13:59 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Fostul director executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari, critică dur comportamentul grupului Trans-Oil , controlat de milioanrul Vaja Jhashi, în contextul crizei de pe piața uleiului vegetal din Republica Moldova, acuzând holdingul că a ales deliberat să reducă producția și să își suspende activitatea uzinelor pentru a-și maximiza profiturile, afectând astfel securitatea alimentară a țării și fermierii locali.

„Văd în mai multe mass-media articole, în care cu lacrimi de crocodil compania Trans-Oil, prin experții-mercenari, încearcă să justifice micșorarea drastică a producerii uleiului vegetal și problemele sociale la uzinele lor”, a scris Slusari într-o postare pe Facebook.

El întreabă retoric cine a împiedicat holdingul, care controlează prin firme afiliate sute de mii de hectare de teren agricol, să-și aprovizioneze fabricile cu materie primă din propria rețea de producție. În anumite raioane, susține Slusari, compania Global Farming International SRL, cu beneficiarul efectiv fiul lui Vaja Jhashi, ar exploata peste jumătate din terenurile agricole.

„Cineva s-a supărat că nu i s-au permis importuri din Ucraina și a decis să pedepsească țara și populația. A exportat floarea-soarelui ca materie primă și a băgat uzinele în șomaj tehnic”, susține Slusari.

Fostul deputat nu a eziatat să amintească de legăturile oligarhice ale lui Vaja Jhashi, pe care îl descrie ca pe un om „fără nicio legătură cu această țară, în afară de banii stoarși de la fermieri prin off-shore-urile din Cipru și Elveția”.

Slusari acuză și guvernul, care „tradițional se face că plouă”, ignorând pericolul asupra securității alimentare și balanței comerciale. El propune o alternativă: industrializarea la scară mică, prin încurajarea fermierilor locali să investească în procesare proprie.

„Mergeți la Ștefan Vodă, unde un agricultor întors din diaspora produce ulei din producția proprie, face îmbuteliere, are panouri solare și gândește la viitorul acestei țări. Asta e direcția. Nu holdinguri și influență politică, ci fermieri onești și întreprinderi locale”.

Slusari critică în final ceea ce el numește „transolizarea agriculturii Moldovei”, în care piața cerealelor și a uleiului de Vaja Jhashi, un apropiat al oligarhului Vladimir Plahotniuc, și cere guvernului să arate voință politică în sprijinirea agricultorilor mici și mijlocii.

Piața cerealelor este controlată de milionarul Vaja Jhashi – 60%. Acesta este un vechi prieten al oligarhului Vladimir Plahotniuc și domină și piața uleiului din Republica Moldova. Jhashi controlează piața prin intermediul grupului de companii TransOil. Cea mai importantă afacere a holdingului este fabrica de ulei Floarea Soarelui de la Bălți. Jhashi și-a întărit poziția pe piața R. Moldova în 2011, cumpărând fabrici de ulei, elevatoare, construind terminale în portul Giurgiulești și obținând finanțare de la BERD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO