Victoriabank consolidează parteneriatul cu EFSE pentru a susține IMM-urile din Moldova

08 Nov. 2024, 11:56
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
08 Nov. 2024, 11:56 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Victoriabank își extinde colaborarea cu Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) pentru a susține dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Moldova, prin semnarea unui nou acord de finanțare. Cel de-al doilea împrumut în valoare de 15 milioane EUR, echivalent în MDL, a fost oferit pentru o perioadă de șapte ani și va contribui la întărirea capacității Victoriabank de a sprijini IMM-urile locale, pilon esențial al economiei.

Prin acest suport financiar suplimentar din partea EFSE, Victoriabank va continua să joace un rol principal în facilitarea accesului la finanțare pentru întreprinderile din Moldova, ajutându-le să își realizeze planurile de dezvoltare. Banii oferiți vor contribui la menținerea activităților acestor întreprinderi prin crearea de locuri de muncă. În calitate de bancă sistemică, Victoriabank își reafirmă angajamentul de a susține antreprenoriatul local, contribuind astfel la o economie mai puternică.

La Victoriabank, ne concentrăm pe creșterea rezilienței și competitivității afacerilor locale și susținem dezvoltarea economică sustenabilă a țării. Suntem încântați să extindem parteneriatul nostru cu EFSE prin acest nou acord. După implementarea cu succes a primului împrumut, acum, cu această finanțare suplimentară de 15 milioane EUR vom putea sprijini și mai mult IMM-urile din Moldova în fața provocărilor economice actuale”, declară Levon Khanikyan, CEO Victoriabank.

„Victoriabank este un partener-cheie în eforturile noastre de a sprijini economia Moldovei, în special în sectorul IMM-urilor. Această nouă finanțare va permite băncii să își intensifice ambițiile de creștere și să se asigure, de asemenea, că IMM-urile din întreaga țară primesc finanțarea necesară pentru a prospera”, menționează Andrea Hagmann, Președintele Consiliului de Administrație al EFSE.

Acest nou acord dintre Victoriabank și Fondul European pentru Europa de Sud-Este nu doar că oferă sprijin esențial sectorului IMM-urilor, ci deschide calea către un viitor durabil, contribuind activ la creșterea economică, dezvoltarea infrastructurii și stimularea inovației în industrie. De asemenea, parteneriatul nostru cu EFSE reprezintă un pas important în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă și în consolidarea unei economii mai puternice și mai reziliente pentru Moldova.

Informații de context

Despre Victoriabank

Cu 35 de ani de experiență pe piața bancară din Moldova, Victoriabank este a treia cea mai mare bancă din țară, recunoscută pentru susținerea activă a mediului de afaceri, în special a întreprinderilor mici și mijlocii. Din 2018, face parte din cel mai mare grup financiar din România – Banca Transilvania. Victoriabank este activ implicată în sprijinirea dezvoltării afacerilor din țară, ajutând în special IMM-urile prin produse și servicii bancare concepute pentru a le face mai competitive și a le oferi noi oportunități de export. Ca lider în inovația bancară, compania asigură clienților acces la servicii 100% online. Cu o prezență extinsă la nivel național prin 68 de sucursale și peste 250 de ATM-uri, Victoriabank continuă să fie un partener de încredere pentru peste 310.000 de clienți, susținând în același timp creșterea și competitivitatea afacerilor din Moldova.

Despre EFSE

Un fond de investiții de impact înființat în 2005, Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) are ca scop stimularea dezvoltării economice și prosperității în Europa de Sud-Est și în Regiunea Vecinătății Estice Europene. EFSE a fost inițiat de Banca de Dezvoltare KfW cu sprijinul financiar al Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și al Comisiei Europene. Ca primul parteneriat public-privat de acest fel, EFSE își atrage capitalul din agenții donatoare, instituții financiare internaționale și investitori instituționali privați. Finance in Motion GmbH, Germania, este consilierul EFSE, iar Hauck & Aufhäuser Fund Services S.A., Luxemburg, este administratorul fondului.

Pentru mai multe informații despre Fondul European pentru Europa de Sud-Est, vă rugăm să vizitați: www.efse.lu

Despre Finance in Motion

Finance in Motion este un manager global de active de impact, axat exclusiv pe dezvoltarea durabilă în piețele emergente și economiile în curs de dezvoltare. Compania structurează, gestionează și consiliază fonduri de investiții de impact care reunesc investitori publici și privați pentru a combate schimbările climatice, a consolida conservarea biodiversității, a promova utilizarea durabilă a resurselor naturale, a îmbunătăți condițiile de viață și a sprijini oportunitățile economice.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați: www.finance-in-motion.com

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ