Reducerea tarifelor la gaz. Parlicov: Să ieșim din iarnă și să vedem care vor fi prețurile la metan anul viitor

21 Nov. 2023, 15:49
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Nov. 2023, 15:49 // Actual //  bani.md

Să ieșim din iarna aceasta și să vedem care vor prețurile de achiziție la gaze anul viitor. Atunci când vom ieși din iarnă cu prețurile astea nu vom mai fi ancorați pentru compensarea stocurilor mai scumpe care au fost acumulate anul precedent, a comentat, o eventuală ieftinire a tarifului la gaz, ministrul Energiei. Victor Parlicov.

Potrivit lui, anul viitor vom avea prețuri mai aproape de condițiile curente de pe piață de cât le-am avut în 2023.

Anterior, ministrul Energiei susținea că nu promite că tarifele vro fi reduse până la sfârșitul anului.

„Noi am încercat și încercăm în continuare. Nu s-au finalizat achizițiile de gaze până la sfârșitul sezonului rece viitor. Acum nu este un moment bun pentru achiziția gazelor, prețurile la gaze sunt înalte și de asta, dacă eu procur acum, eu vă garantez că nu o să reducem tarifele, dacă o să prindem prețuri mai bune încercăm să găsim o soluție să le reducem”, spune Parlicov.

În prezent, prețul metrului cub de gaz pentru populație este de 18,05 lei și s-a redus la începutul lunii iunie de la 29,27 lei metrul cub.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Dec. 2024, 10:32
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Dec. 2024, 10:32 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Autoritățile de control din Rusia vor începe să utilizeze imagini din satelit pentru a identifica producătorii de alcool contrafăcut. Această inițiativă rezultă dintr-un ordin al Ministerului Finanțelor, care a intrat în vigoare pe 3 decembrie, potrivit publicației „Parlamentskaia Gazeta”.

Conform documentului, monitorizarea se va realiza prin teledetecția Pământului din spațiu, urmărind fluctuațiile emisiilor de radiații termice ale clădirilor, prezența fumului și mișcările vehiculelor feroviare sau de transport marfă în proximitatea unităților de producție. Vor fi vizate terenurile pe care sunt înregistrate echipamente de producție a alcoolului, inclusiv cele ale fabricilor cu licențe suspendate.

Dacă activitatea de producție este detectată timp de cel puțin două zile consecutive, autoritățile vor interveni pentru a investiga situația și a lua măsuri corespunzătoare. Până acum, identificarea producătorilor ilegali era posibilă doar prin raiduri efectuate de Ministerul Afacerilor Interne.

Deputatul Serghei Riabuhin a subliniat că bugetul federal pierde anual între 70 și 80 de miliarde de ruble din cauza vânzărilor de alcool contrafăcut. În plus, un studiu realizat de experții de la Școala de Management „Skolkovo” arăta că, înainte de războiul din Ucraina, consumul de alcool ilegal în Rusia era la un nivel „periculos de ridicat”, reprezentând între 26% și 35% din consumul total.

După invazia Ucrainei și sancțiunile internaționale, vânzările de alcool puternic raportate în statisticile oficiale au scăzut semnificativ. Totodată, Duma de Stat a semnalat o creștere a pieței negre, iar experții au avertizat asupra unei orientări a populației către alternative mai ieftine și adesea periculoase.

Pentru a compensa pierderile bugetare, Ministerul Finanțelor a continuat să majoreze prețurile minime pentru alcool. Din 2025, prețul minim pentru o sticlă de 0,5 litri de vodcă va crește de la 299 la 349 de ruble, pentru coniac de la 556 la 651 de ruble, iar pentru brandy de la 403 la 472 de ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!