VIDEO Fuga e rușinoasă dar sănătoasă. Momentul când Șaran își scoate brățara de monitorizare și o ia la sănătoasa

07 Apr. 2023, 12:59
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Apr. 2023, 12:59 // Actual //  bani.md

Polița Capitalei a publicat imaginile video cum Mihail Șaran își scoate brățara de monitorizare și fuge.

Fondatorul Bismobil, Mihail Șaran a evadat după ce urma să ajungă în penitenciar. El nu s-a prezentat la pronunțarea încheieri instanței de judecată cu sediu Ciocana.

„Astăzi, fondatorul “Bismobil Kitchen” Mihail Șaran, a părăsit  Judecătoria Ciocana din mun. Chişinău, până la pronunțarea hotărârii de înlocuire a măsurii preventive de arest la domiciliu în arest preventiv pentru 30 zile, cerută de polițiști, după ce bărbatul a încălcat restricțiile și a comunicat cu câțiva figuranți în dosarul său. Acesta  și-a scos brățara GPS și a fugit într-o direcție necunoscută, folosind mașina avocatului său. La moment oamenii legii întreprind acțiuni pentru localizarea lui”, spune poliția.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Unul din avocații lui Șaran, Aurel Grosu, a făcut declarații exclusive pentru Realitatea.md. Acesta susține că Șaran nu i-ar fi furat mașina, așa cum spune IGP.

„ Avocat: Mașina mea nu a fost furată de către nimeni, eu am venit acasă cu ea de la instanța de judecată. Jurnalist: IGP spune că domnul Șarar ar fi luat mașina dvs. și ar fi plecat într-o direcție necunoscută! Avocat: Nu este adevărat, poliția să se spele la ochi și să spună cum a falsificat probele de la percheziții. Jurnalist: Unde se află în aceste momente clientul dvs. Șaran? Avocat: Lui i-a stat rău și a plecat acasă. Mașina mea, repet, nu a fost furată de către nimeni. Vom contesta decizia de astăzi, 100%”, a declarat Aurel Grosu, avocatul Mihail Șaran.

„Informațiile prezentate de IGP nu sunt adevărate. Nu a fost furată mașina mea, nici a colegului avocat Aurel Grosu. Ședința a avut loc la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, iar pentru că eu aveam o altă ședință planificată în sectorul Buiucani, clientul meu, Mihail Șaran m-a întrebat dacă pot să-l iau cu mine în mașină. A coborât în apropiere de Universitatea de Medicină, iar eu am plecat mai departe… Este adevărat, eu nu am rămas la pronunțarea deciziei instanței de judecată pentru că trebuia să ajung în alt sector, la o altă ședință. La fel, clientul meu nu a rămas la pronunțarea deciziei, legea permite. La pronunțare a rămas colegul meu avocat Grosu, care ulterior mi-a spus că arestul urma să fie aplicat din data de 9 aprilie, nu de astăzi, 7 aprilie… Din câte cunosc, clientul Șaran a vorbit cu reprezentanții Centrului de monitorizare electronică, în legătură cu brățara pe care o purta la picior, că va pleca acasă, întrucât se simțea rău la judecătorie… Sincer, nu înțeleg gestul pe care l-a făcut, m-a uimit și pe mine”, a declarat avocatul lui Șaran, Alexandru Bot al doilea avocat al acuzatului.

Realitatea Live

08 Apr. 2025, 10:33
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 10:33 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova nu se mai confruntă cu riscuri iminente în ceea ce privește securitatea aprovizionării cu gaze naturale, afirmă Benjamin Lakatos, directorul general al MET Group, într-un interviu publicat de hu.met.com. Potrivit acestuia, atâta timp cât rutele de transport – inclusiv gazoductul TurkStream – rămân funcționale, „nu există motive reale de panică nici în Republica Moldova, nici în restul Europei”.

CEO-ul uneia dintre cele mai active companii din piața energetică europeană a subliniat că perioada critică a fost depășită datorită mai multor factori: reducerea consumului de gaze, construirea de terminale LNG, creșterea capacităților de stocare și ierni mai blânde. Totodată, în urma crizei din 2022, UE a accelerat formarea unei piețe energetice integrate, cu mecanisme de preț și interconectivitate care au contribuit la menținerea stabilității.

În contextul Republicii Moldova, Lakatos a menționat intervenția de urgență a MET Group la începutul anului 2025, când oprirea tranzitului gazelor prin Ucraina a lăsat aproximativ 350.000 de consumatori moldoveni fără sursă de energie în plină iarnă. „A fost o situație dramatică, dar am reușit să asigurăm livrarea de gaze într-un timp record, într-un efort cu dublă natură – umanitară și profesională. Moldova nu a fost lăsată în frig”, a afirmat el.

Totuși, directorul avertizează că, deși securitatea fizică a aprovizionării a fost asigurată, Europa – inclusiv Republica Moldova – continuă să se confrunte cu o problemă majoră de preț. „Gazul este semnificativ mai scump în Europa decât în SUA sau Asia, iar acest decalaj afectează grav competitivitatea economică a regiunii. În ultimii 20 de ani, UE a cheltuit 8.000 de miliarde de dolari pe importuri energetice – un cost uriaș.”

Pentru a reduce riscurile viitoare, Lakatos propune crearea unei bănci energetice europene, care să ofere stabilitate în perioade de criză, similar unei bănci centrale pentru piețele financiare. O astfel de instituție ar fi crucială pentru țări vulnerabile, precum Republica Moldova, unde capacitatea de reacție rapidă este esențială în fața oricărei perturbări externe.

MET Group, companie elvețiană activă în 17 țări, inclusiv în Europa de Est, este un jucător cheie în tranzacționarea, stocarea și furnizarea gazelor naturale. În ultimii ani, grupul a investit și în energie regenerabilă, însă nu consideră oportună abandonarea infrastructurii gaziere existente, ci dimpotrivă – susține o tranziție verde echilibrată, care să nu sacrifice securitatea sau competitivitatea.

„Credem într-o Europă puternică și stabilă, iar Moldova este parte din acest proiect. Conectarea pieței sale energetice la sistemul european trebuie accelerată, iar MET este pregătit să contribuie în continuare la securitatea energetică a regiunii”, a declarat Benjamin Lakatos.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL