VIDEO 350 de agenți economici vor participa în acest an la expoziția „Fabricat în Moldova”

27 Ian. 2025, 14:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Ian. 2025, 14:26 // Actual //  bani.md

350 de agenți economici vor participa în acest an la Expoziția Națională „Fabricat în Moldova”, care va avea loc în perioada 29 ianuarie – 2 februarie 2025, la Centrul Expozițional „Moldexpo” din Chișinău. 50 de companii vor participa pentru prima dată la eveniment. Este vorba de producători din domeniul textil, industrial, dar și alimentar. Sunt așteptați în jur de 70 de mii de vizitatori, de la 10:00 și până la 18:00.

Ediția din acest an se remarcă prin participarea României ca țară invitată de onoare, evidențiind oportunitățile de cooperare dintre antreprenorii din cele două țări. Totodată, Italia va fi prezentă cu un stand reprezentativ, cu participarea companiilor italiene care activează în Republica Moldova. De asemenea, ediția 2025 marchează participarea oficială a unor delegații din România, Ucraina, Italia, reprezentanții corpului diplomatic din Ungaria, Bulgaria, Cehia, Georgia, Tadjikistan, Republica Elenă.

Președintele CCI a RM, Sergiu Harea, într-o conferință de presă, a evidențiat semnificația expoziției pentru dezvoltarea mediului de afaceri local și promovarea produselor autohtone.

„Expoziția Fabricat în Moldova este mai mult decât o simplă vitrină a produselor autohtone. Este o platformă strategică ce reunește companii, consumatori și instituții, având scopul de a sprijini dezvoltarea economiei locale și de a stimula colaborarea internațională. Suntem mândri să observăm un interes tot mai mare din partea participanților și vizitatorilor”, a declarat Sergiu Harea.

Un alt element inedit al ediției îl constituie colaborarea cu partenerul general, Moldretail Group SRL (brandul Linella), care își propune să susțină producătorii locali prin promovarea produselor autentice pe rafturile magazinelor sale.

La eveniment a fost prezent și un alt partener important al ediției din acest an, maib, care sprijină dezvoltarea mediului de afaceri printr-o gamă diversificată de produse și servicii financiare adaptate nevoilor antreprenorilor locali.

Pavilionul Central: Vor fi prezentate întreprinderi din sectorul agroindustrial, agricol, produse alimentare și băuturi, precum și expoziții colective ale 15 raioane din Republica Moldova, printre care: Hîncești, Leova, Nisporeni, Călărași, Criuleni, Ungheni, Sîngerei, Cimișlia, Strășeni, Cahul, Căușeni, Ialoveni și UTA Găgăuzia. Aici, vizitatorii vor descoperi producători locali, care vor reprezenta cu mândrie specificul și calitatea produselor din regiunile lor de origine.

Pavilionul nr. 2: Vor fi expuse întreprinderi din sectoare diverse, precum industrie, textile, produse cosmetice, farmaceutice, mobilă și alte bunuri de larg consum. Vizitatorii vor avea ocazia să descopere cei mai buni producători de textile, articole de îmbrăcăminte și marochinărie fabricate în Moldova, recunoscute pentru calitate și design.

Zona exterioară: produse apicole, agricole, carmangerie, afumături, brânzeturi, meșterii populari.

Evenimentul include și un program de afaceri, cu seminare, workshop-uri și discuții pe teme economice, precum și un program cultural ce celebrează tradițiile autentice moldovenești.

Realitatea Live

28 Ian. 2025, 17:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
28 Ian. 2025, 17:33 // Actual //  Ursu Victor

Începând de astăzi, Republica Moldova face un pas semnificativ în direcția unei piețe energetice mai eficiente și mai transparente, odată cu aprobarea și intrarea în vigoare a procedurilor operaționale ale Operatorului Pieței de Energie din Moldova (OPEM). Aceste proceduri, care au fost supuse consultărilor publice și avizate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), vizează implementarea Pieței pentru Ziua Următoare (PZU) și a Pieței pe Parcursul Zilei (PPZ), ce vor permite tranzacționarea energiei electrice pe termen scurt, inclusiv din surse regenerabile.

Prin aceste noi reglementări, se stabilesc mecanismele de formare a prețurilor și regulile pentru tranzacționarea energiei electrice, contribuind la un cadru concurențial și transparent. De asemenea, acestea vor facilita ajustarea în timp real a portofoliilor de energie ale participanților pe piață, aducând un plus de flexibilitate și eficiență sistemului energetic național.

OPEM, o filială a SA „OPCOM” din România, a fost desemnată operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova începând cu anul 2024. Aceasta va gestiona piețele PZU și PPZ, iar lansarea acestei piețe va permite și integrarea mai profundă a Moldovei în piața energetică europeană, în urma sincronizării sistemului energetic cu cel continental ENTSO-E și cuplării piețelor de energie din Moldova și Ucraina.

În prezent, în Republica Moldova activează 84 de companii licențiate pentru furnizarea de energie electrică, însă doar doi furnizori de pe piața concurențială au o cotă de piață semnificativă. Se estimează că, odată cu implementarea pieței de energie și funcționarea OPEM, cota pieței libere de energie electrică va crește considerabil, ceea ce va aduce beneficii semnificative consumatorilor și va sprijini dezvoltarea sectorului energetic național.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală