VIDEO Administrator ML Energy-Group: Paradoxul este că energia locală este mai ieftină, dar nimeni nu are nevoie de ea

18 Ian. 2023, 16:47
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Ian. 2023, 16:47 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Furnizorii de energie pe piața nereglementată bat alarma și solicită guvernării să aprobe soluțiile identificate în cadrul ședințelor comune cu experți de la ANRE și Ministerul Infrastructurii. „În caz contrar, țara noastră va reveni la anul 2015, atunci când pe piața energetică nu existau alternative.

Soluțiile sunt, acestea doar trebuie aprobate. Două luni am discutat și am negociat fiecare virgulă și suntem gata în continuare să conlucrăm. Sperăm foarte mult să fim auziți de către reprezentanți din Comisia pentru Situații Excepționale”, a declarat într-un interviu acordat pentru UNIMEDIA, de Veaceslav Moldovan, administrator ML Energy-Group.

Aflați din interviul care urmează despre paradoxul creat pe piața internă, odată cu decizia de a interzice exportul de energie electrică și cât de mult aceasta îi afectează pe cei care activează pe piața liberă nereglementată.

Avem 62 de deținători de licență, dintre care activează doar 6. Doi sunt cei reglementați, iar patru – nereglementați. Acum, exporturile s-au interzis, ce este logic pentru situația de alertă în sectorul energetic. Dar, în același timp, nimeni nu cumpără energia electrică produsă pe intern”, explică Moldovan.

Producătorii și furnizorii de pe piața nereglementată bat la ușa CSE și speră să fie auziți.

„Nu se știe cine și cât va rezista din cei care mai activează. Dacă nu se schimbă situația, vom falimenta. CSE probabil nu este suficient informat. Solicitările noastre nu sunt un moft, e o decizie esențială și suntem gata să participăm la grupuri de lucru, suntem gata să conlucrăm. Nu ne ignorați”, a adăugat Moldovan.

Un grup de companii au sesizat printr-o scrisoare prealabilă ANRE despre situația de colaps creată pe piața energiei electrice. Agenția a examinat-o, a creat grup de lucru în cadrul căruia sau elaborat soluții și le-a expediat CSE.

Realitatea Live

07 Feb. 2023, 17:34
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
07 Feb. 2023, 17:34 // Slider //  Lupu Eduard

Deputatul PAS, Oazu Nantoi a declarat într-un interviu pentru publicația rusă komersant că Vitalii Igantiev (pretinsul ministru de Externe de la Tiraspol n.r) poate fi arestat în cazul în care va veni la Chișinău.

Parlamentul de la Chișinău a aprobat legea criticată de Kremlin și Tiraspol prin care sunt introduse pedeapse penale pentru separatism.

Regimul de la Tiraspol a calificat noile prevederi din Codul Penal drept „norme represive împotriva transnistrenilor” și un „act de agresiune” care pune în pericol reglementarea conflictului transnistrean. Potrivit unei declarații emise de așa-numitul minister de externe al republicii nerecunoscute, practic orice locuitor al regiunii ar putea să fi urmărit penal acum.

Modificările la Codul Penal au fost propuse de 16 deputați PAS, printre care și președintele parlamentului, Igor Grosu, și prevăd pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni ca separatismul, finanțarea separatismului, incitarea la separatism, complot împotriva R. Moldova, colectarea și sustragerea informațiilor care ar putea dăuna suveranității, independenței și integrității țării.

Astfel, potrivit modificărilor aprobate, acțiunile de separatism săvârșite de persoane fizice se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 5 ani. Dacă sunt comise de persoane juridice, cu o amendă de 150.000-250.000 de lei și privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau lichidarea persoanei juridice.

Instigarea la acțiuni de separatism făcută de o persoană fizică se pedepsește cu până la 3 ani de închisoare sau amendă, de la 35.000 la 75.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții sau de a exercita o anumită activitate timp de 2-5 ani. Persoanele juridice vor fi pedepsite cu amendă de la 100.000 la 150.000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea.​

Finanțarea acțiunilor de separatism de către o persoană fizică se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate între 6 și 12 ani. În cazul persoanelor juridice, amenda este de 600.000-750.000 de lei, cu lichidare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău