VIDEO Administrator ML Energy-Group: Paradoxul este că energia locală este mai ieftină, dar nimeni nu are nevoie de ea

18 Ian. 2023, 16:47
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
18 Ian. 2023, 16:47 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Furnizorii de energie pe piața nereglementată bat alarma și solicită guvernării să aprobe soluțiile identificate în cadrul ședințelor comune cu experți de la ANRE și Ministerul Infrastructurii. „În caz contrar, țara noastră va reveni la anul 2015, atunci când pe piața energetică nu existau alternative.

Soluțiile sunt, acestea doar trebuie aprobate. Două luni am discutat și am negociat fiecare virgulă și suntem gata în continuare să conlucrăm. Sperăm foarte mult să fim auziți de către reprezentanți din Comisia pentru Situații Excepționale”, a declarat într-un interviu acordat pentru UNIMEDIA, de Veaceslav Moldovan, administrator ML Energy-Group.

Aflați din interviul care urmează despre paradoxul creat pe piața internă, odată cu decizia de a interzice exportul de energie electrică și cât de mult aceasta îi afectează pe cei care activează pe piața liberă nereglementată.

Avem 62 de deținători de licență, dintre care activează doar 6. Doi sunt cei reglementați, iar patru – nereglementați. Acum, exporturile s-au interzis, ce este logic pentru situația de alertă în sectorul energetic. Dar, în același timp, nimeni nu cumpără energia electrică produsă pe intern”, explică Moldovan.

Producătorii și furnizorii de pe piața nereglementată bat la ușa CSE și speră să fie auziți.

„Nu se știe cine și cât va rezista din cei care mai activează. Dacă nu se schimbă situația, vom falimenta. CSE probabil nu este suficient informat. Solicitările noastre nu sunt un moft, e o decizie esențială și suntem gata să participăm la grupuri de lucru, suntem gata să conlucrăm. Nu ne ignorați”, a adăugat Moldovan.

Un grup de companii au sesizat printr-o scrisoare prealabilă ANRE despre situația de colaps creată pe piața energiei electrice. Agenția a examinat-o, a creat grup de lucru în cadrul căruia sau elaborat soluții și le-a expediat CSE.

Realitatea Live

04 Mart. 2024, 09:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2024, 09:49 // Actual //  Lupu Eduard

Piața neagră a țigaretelor înregistrează o ușoară scădere în luna ianuarie 2024, ajungând la 7,7% din totalul consumului, comparativ cu 8,5% la finele anului 2023, conform unui studiu realizat de compania de cercetare Novel.

„În luna ianuarie, cea mai mare scădere a contrabandei se înregistrează în nord-est, cu 10,5 p.p. până la 19,2%. Cu toate acestea, regiunea continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete. În ianuarie, singura regiune în care piața neagră crește semnificativ este sud, cu 4,1 p.p. până la 10,4%. Majorarea este corelată cu apariția ca sursă de proveniență a Bulgariei, începând de anul trecut. Ca proveniență, cea mai mare pondere o deține Duty Free (peste 40%), urmată de Moldova (21,6%), Cheap Whites (13%) și Bulgaria (12,8%)”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

Platforma Stopcontrabanda.ro a raportat că peste 10 milioane de țigarete de contrabandă au fost capturate de autorități în zona de sud a țării începând din acest an, reflectând o tendință de creștere a traficului ilicit de produse din tutun din statele din sudul țării, unde prețurile sunt mai mici.

Directorul relațiilor externe al Ariei Europa de Sud Est a British American Tobacco, Ileana Dumitru, a salutat eforturile autorităților în combaterea contrabandei, menționând instalarea primelor două scannere vamale în vămile Giurgiulești și Albița.

În același timp, veniturile din accize au înregistrat o creștere semnificativă în ianuarie 2024, cu 48,1% față de anul anterior, susținute de încasările din accizele pentru produsele din tutun, cu o creștere de 91,4%.

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications la JTI România, Moldova și Bulgaria, a subliniat necesitatea unui mediu legislativ stabil pentru a menține parteneriatele cu statul, criticând propunerile legislative anti-tutun care ar putea alimenta piața neagră.

Aceste evoluții survin în contextul unei concentrări sporite a eforturilor de combatere a contrabandei cu țigarete, cu rapoarte ale Poliției de Frontieră care indică o creștere a capturărilor și destructurarea a trei grupuri infracționale organizate în 2023.

Anual, companiile de tutun contribuie semnificativ la bugetul statului, vărsând aproximativ 20 miliarde de lei reprezentând accize, TVA și alte taxe și contribuții.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău