(VIDEO) Afaceri PROFITABILE cu licitații trucate! MAI vine cu detalii despre reținerile în dosarul testelor expirate

09 Iun. 2021, 13:40
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
09 Iun. 2021, 13:40 // Actual //  MD Bani

Detalii noi despre perchezițiile oamenilor legii de luni, 7 iunie, atunci când SPIA, de comun cu Procuratura Anticorupție au reținut trei persoane cu funcții publice din cadrul Centrului Național de Transfuzie (CNTS) și Agenției pentru Achiziții Publice, scrie Realitatea.md.

Potrivit MAI, începând cu luna februarie, în cadrul cauzei penale au fost documentate acțiunile ilegale comise de către persoane publice şi persoane cu funcții de demnitate publică, din cadrul CNTS, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, persoane publice din sistemul medical, persoane juridice cu diverse formă de organizare, dar și persoane fizice.

Mai exact este vorba despre șefa CRTS, Svetlana Cebotari, și juristul acesteia, precum și un vicedirector al Agenției Achiziții Publice.

„Conform informațiilor, aceștia, folosindu-și atribuțiile şi competențele aferente funcțiilor deținute, au creat condiții pentru înlăturarea obstacolelor legale și logistice pentru organizarea și trucarea unor licitații cu facilitarea agentului economic prestabilit. În urma analizei materialelor cauzei penale, se presupune că, directorul CNTS, reținută la 07/06/2021, a favorizat companii pentru desemnarea acestora în calitate de câștigători la licitațiile publice pentru consumabile și produse parafarmaceutice”, anunță MAI.

Mai exact, în cadrul algoritmului de diagnostic, la prima etapă de triere pentru tehnologia de examinare de laborator a sângelui/componentelor sanguine donate, sunt utilizate teste rapide pentru determinarea Hepatitelor, Sifilis și HIV.

Aceste teste rapide, conform procedurii, trebuie procurate prin licitație. Necesitatea testelor este semnificativă, întrucât, grosso modo, lunar este necesară o cantitate de peste 25 000 teste. De menționat este faptul că, în Republica Moldova există puțini distribuitori de astfel de teste.

„În fapt, un agent economic, a livrat testele necesare primei etape de triere, însă reprezentanții CNTS s-au eschivat de la semnarea actelor contabile, actului de predare primire, facturilor fiscale și altor acte ce ar confirma livrarea testelor în valoare de peste un milion MDL. În consecință, agentul economic a acționat în judecată CNTS pentru eschivarea de la respectarea clauzelor contractuale”, se menționează în comunicatul de presă.

În cadrul ședinței de judecată, în rezultatul consultării juristului CNTS, directorul CNTS a prezentat acte false pentru a demonstra utilizarea testelor din rezerva medicală și nu testele agentului economic câștigător.

Astfel, în pofida necesității ireproșabile, persoana bănuită, favoriza doar un agent economic și tergiversa procedura de licitație, astfel cauzând o eventuală circumstanță de stocare a sângelui și componentelor sanguine netestate cu potențial de expirare și/sau contaminare.

Realitatea Live

11 Apr. 2025, 11:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Apr. 2025, 11:32 // Actual //  Ursu Victor

Piețele internaționale ale petrolului au fost zguduite în ultimele zile de o dublă lovitură: intensificarea războiului comercial declanșat de Statele Unite în relația cu partenerii săi – în special China – și anunțul surprinzător al cartelului OPEC+ privind continuarea planurilor de majorare a producției globale de țiței.

Efectele nu s-au lăsat așteptate. Cotația petrolului Brent a scăzut abrupt, atingând cel mai jos nivel din ultimii cinci ani, în timp ce prețurile Platts pentru benzină și motorină s-au prăbușit pe fondul panicii de pe piețele de materii prime și al așteptărilor privind o suprasaturare globală a ofertei.

Această evoluție internațională s-a resimțit și în Republica Moldova, unde prețurile la carburanții standard au scăzut cu aproximativ 75 de bani pe litru doar în ultima săptămână. Este una dintre cele mai abrupte ieftiniri din ultimii ani, care vine după luni de presiuni inflaționiste și prețuri instabile la pompă.

Specialiștii în energie avertizează, totuși, că volatilitatea rămâne ridicată, iar actualele ieftiniri ar putea fi temporare, în funcție de evoluția tensiunilor comerciale globale și de reacția altor mari producători de petrol la decizia OPEC+.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!