(VIDEO) Agenția de Investiții a organizat cel mai important eveniment în domeniul turismului – „Moldova Tourism Forum”

05 Oct. 2022, 12:20
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Oct. 2022, 12:20 // Actual //  MD Bani

Agenția de Investiții și Ministerul Culturii au organizat în perioada 29-30 septembrie cea de-a doua ediție a „Moldova Tourism Forum”. Cel mai important eveniment dedicat industriei turismului din Republica Moldova a adunat experți notorii din întreaga lume, responsabili ai instituțiilor de stat relevante domeniului, reprezentanți ai mediului de afaceri, ai mediului asociativ și ai corpului diplomatic.

Scopul principal al evenimentului este identificarea priorităților, diseminarea bunelor practici și consolidarea unei platforme sectoriale prin care să se impulsioneze procesul de dezvoltare a unei industrii puternice, bazate pe durabilitate și inovație. Timp de două zile s-au desfășurat prezentări și ateliere de specialitate, au fost analizate principalele tendințe, provocări și direcții de dezvoltare în industria turismului, pe plan region și global.

Obiectivul „Moldova Tourism Forum 2022” a fost promovarea rolului turismului pentru dezvoltarea economiei, bunei guvernanțe și domeniului social. Industria turismului contribuie plenar la trei obiective de dezvoltare: creșterea veniturilor, crearea locurilor de muncă și promovarea imaginii țării. Până la declanșarea pandemiei COVID-19, sectorul contribuia cu 5% la valoarea PIB sau cu aproximativ 500 de milioane dolari.

Ion Iordachi, Director general adjunct al Agenției de Investiții „Invest Moldova”: „Industria turismului a trecut prin mai multe transformări în ultimii ani, iar ultimele provocări ne cheamă să ne consolidăm intervențiile și politicile publice. Redresarea industriei turistice are nevoie de acțiuni prompte și hotărâte, de susținere pentru companiile din domeniu, de viziune strategică pentru dezvoltarea produselor turistice naționale. Forumul oferă o platformă de discuții și creează conexiune durabilă între prestatorii de servicii de turism, reprezentanții instituțiilor care reglementează domeniul și turiștii care accesează aceste servicii”

Pentru a putea alinia pașii de dezvoltare a industriei cu tendințele internaționale, au fost analizate cele mai bune practici din regiune, dar și experiențele altor țări cu ofertă turistică similară. Actorii din industrie s-au axat pe câteva subiecte principale: dezvoltarea sustenabilă a turismului; diversificarea ofertei turistice a Moldovei; crearea de parteneriate regionale; promovarea țării prin implicarea diasporei, dar și alte chestiuni actuale pentru domeniu.

Dumitru Udrea, Secretar General al Guvernului Republicii Moldova: Dezvoltarea turismului și numărului de turiști în țara noastră este prioritate a Guvernului pentru următorii ani, regăsindu-se în Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”, precum și în noul Program național de dezvoltare a turismului. Guvernul își propune dezvoltarea țării în calitate de destinație turistică sustenabilă și competitivă, care să aducă beneficii economice, sociale și de mediu comunităților locale și generațiilor viitoare. Forumul de astăzi reprezintă o bună oportunitate de a promova industria turismului din Republica Moldova, de a aprecia și a susține eforturile a miilor de oameni care activează în domeniu”.

„O țară mică cu inimă mare” este laitmotivul evenimentului, cât și al campaniei naționale desfășurate de Agenția de Investiții „Invest Moldova”. Un mesaj care pune în valoare generozitatea de care au dat dovadă oamenii acestei țări și companiile din domeniul turismului pentru susținerea refugiaților ucraineni.

Sergiu Prodan, Ministrul Culturii al Republicii Moldova: „Pe lângă faptul că turismul este un motor de creștere, turismul poate contribui și la stimularea incluziunii sociale, conservarea patrimoniului cultural, mândria și demnitatea națională, coeziunea socială și integrarea minorităților naționale, construind o cale pentru pace și dialog. Repornirea și recuperarea industriei turistice are nevoie de acțiuni prompte și pragmatice, precum și de soluții creative și ecosisteme rezistente”

„Moldova Tourism Forum, organizat de Agenția de Investiții, este susținut de către Proiectul MCTA și Proiectul Tehnologiile Viitorului finanțate de USAID și Suedia. În premieră, evenimentul s-a desfășurat în mai 2021. La cea de-a doua ediție, 75 de speakeri au împărtășit viziunile lor, experiența și ideile pe care le propun pentru a dezvolta turismul sustenabil în cadrul a 13 platforme de discuții.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0.00%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
Advertisement

Realitatea Live

11 Apr. 2025, 14:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Apr. 2025, 14:55 // Actual //  bani.md

Titlurile presei care susțin că Trump a cedat în fața presiunilor interne și externe sunt, în general, încă premature. Verdictul nu a fost încă dat, întrucât foarte multe vor depinde de rezultatul negocierilor purtate de Trump cu partenerii comerciali ai Americii în următoarele 90 de zile și mai departe, precum și de evoluția relațiilor dintre SUA și China, notează evz.ro.

Un factor-cheie care îl motivează pe președintele Donald Trump este nevoia de a emana putere și dorința de a o folosi. Inițiativa sa globală, amplă, privind tarifele, marchează o reconfigurare istorică a relațiilor comerciale ale SUA la nivel mondial. Cu toate acestea, este în esență un joc de putere geopolitică care îi vizează pe mulți, dar în special China, care de ani de zile își desfășoară propriul joc de putere. Unii ar spune chiar război neregulat – împotriva SUA, a Occidentului în general și a altora.

În timp ce China este stăpâna lanțurilor globale de producție și de aprovizionare, SUA sunt încă lider în domeniul financiar. Trăim în continuare într-o lume dominată și denominată în dolari, cel puțin pentru moment. Predominanța pe frontul tehnologic, în special IA și domeniile conexe, este încă disponibilă.

Țările terțe care nu sunt pe deplin aliate sau legate de SUA sau China, și care constituie majoritatea națiunilor din întreaga lume, se luptă din ce în ce mai mult în acest mediu concurențial.

Națiunile mai mici și mai vulnerabile vor fi adesea forțate să facă alegeri dificile între marile puteri. Statele mai mari, inclusiv puterile regionale sau de mijloc, vor avea mai multe pârghii pentru a pune marile puteri una împotriva celeilalte și pentru a obține mai multe concesii în interesul propriu.

Pe măsură ce intrăm în al doilea trimestru al secolului XXI, atenția globală principală se concentrează în principal asupra ciocnirii SUA – China. Cu toate acestea, în cadrul ecuației de putere internațională a intereselor concurente și variate, este important să nu subestimăm impactul puterilor de mijloc, care pot modela evenimentele mult peste așteptări în următorii ani și decenii.

Casa Albă a declarat că a fost contactată de mai mult de 50 de țări pentru a discuta despre reducerea tarifelor. Principala țintă a lui Trump, China, a promis să „lupte până la capăt”, după ce președintele american a amenințat cu o nouă taxă de 50%. În cazul în care China nu își retrage taxele de retorsiune asupra a 34% din importurile americane, care urmează să intre în vigoare la 10 aprilie.

Deși Uniunea Europeană se confruntă cu o cotă forfetară de 20 % la exporturile către SUA, multe vor depinde de schimburile comerciale individuale ale fiecărui stat membru cu SUA.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat că UE ar putea elimina tarifele la produsele industriale americane, dacă Trump ar elimina în schimb taxele echivalente.

În ciuda titlurilor, amenințarea cea mai presantă cu care se confruntă UE este de fapt dumpingul de produse chinezești în Europa, destinate inițial piețelor americane.

Țările asiatice se confruntă cu cele mai mari tarife, având în vedere proporția mai mare a exporturilor lor din SUA. Cu toate acestea, pragmatismul în soluționarea diferendelor ar putea prevala mai curând în cazul celor care se află sub umbrela de securitate a SUA, inclusiv Japonia, Coreea de Sud și Taiwan. Trump va folosi cu siguranță cartea apărării la masa negocierilor.

În contextul în care Coreea de Sud se află într-o criză constituțională profundă și urmează să organizeze alegeri anticipate, prim-ministrul Japoniei încearcă să obțină un angajament urgent cu Casa Albă și o posibilă vizită personală.

Indonezia, cea mai mare economie din Asia de Sud-Est, a fost lovită de un tarif de 32 %. A refuzat să riposteze și a optat pentru negocieri directe cu SUA.

Vietnamul, un important partener strategic al SUA, a fost una dintre cele mai afectate țări din Asia, cu un tarif de 46 %. Cu toate acestea, diplomația rapidă a președintelui Lam pentru a dezamorsa tensiunile. Au fost demarate discuții pentru eliminarea taxelor și pentru o întâlnire cu Trump.

Deși negocierile comerciale vor urma în mod inevitabil, o întrebare mai amplă rămâne: Cât timp pot rezista piețele și investitorii la incertitudinea și volatilitatea actuale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!