VIDEO Burse pentru cei mai buni studenți și investiții în școli! Asta cer oamenii de la actualul ministru al Educației

07 Sept. 2021, 14:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
07 Sept. 2021, 14:43 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Domeniile Educație și Cercetare, Tineret și Sport, Relații interetnice, necesită schimbări de îmbunătățire și elaborarea unor mecanisme noi. Astfel, în cadrul unor consultări publice desfășurate astăzi, 7 septembrie, la care a fost prezent ministrul Educației Anatolie Topală, secretari de stat, dar și șefii pe domeniile educației, s-a discutat despre obiectivele pe termen scurt sau termen lung pentru fiecare domeniu, scrie Realitatea.md.

„În activitatea pe care o vom desfășura în continuare, ne propunem creșterea relevanței studiilor, calitatea manualelor, a conținutelor, dar și noi oportunitățile pentru studii. Oportunități pentru dezvoltarea profesională a cadrelor didactice. Mai mult, ne propunem îmbunătățirea mecanismelor de finanțare a tuturor treptelor de învățământ pentru a asigura eficiența cheltuielilor banilor. Majorarea salariilor, dar și îmbunătățirea condițiilor de învățare și lucru a cadrelor didactice fac parte din prioritățile ministerului”, a conchis Anatolie Topală.

Șeful Direcției Învățământ General din cadrul Ministerului Educației Valentin Crudu, a declarat că începând cu anul 2022 vor fi investiți bani pentru blocurile sanitare din instituțiile de învățământ.

„O prioritate este ca începând cu anul 2022 să fie utilizate resurse financiare pentru îmbunătățirea condițiilor în blocurile sanitare în aproximativ 30 de instituții de învățământ. De asemenea, ne propunem și perfecționarea cadrului normativ cu manuale școlare, iar în acest sens vor fi editate circa 50 de tipuri de manuale pentru elevii claselor 7-11, dar și aprobarea unui program național pentru dezvoltarea limbii române”.

Ce ține de învățământul superior, autoritățile își propun asigurarea la învățământ a tuturor cetățenilor, dar și acordarea burselor pentru cei mai buni studenți.

„Învățământul superior își propune creșterea capacităților și asigurarea la învățământ a tuturor cetățenilor. Obiective imediate: susținerea performanțelor și acordarea burselor pentru cei mai buni, dar și îmbunătățirea metodologiei”, a spus Nadejda Velişco, şefa Direcţiei de învăţământ superior şi dezvoltare a ştiinţei din cadrul Ministerului Educației.

De asemenea, în viitorul apropiat se propune formarea profesională a cadrelor didactice și managerilor prin organizarea cursurilor.

Mai mult, potrivit responsabililor, în domeniul sportului, până la sfârșitul anului 2022 vor fi realizate câteva obiective pe termen scurt.

„Ne propunem modificarea regulamentelui scolilor sportive, modificarea programului, vârsta de admitere. Totodată, ne dorim modificarea activității cluburilor sportive, dar și modalitatea de participare la turnee”, a declarat Anatol Motruc șeful direcție sport din cadrul Ministerului Educației”.

În context, și secretarul de stat a Consiliului Național al tineretului din Moldova Roman Banari, a venit cu unele propuneri printre care a solicitat capacitarea autorităților publice în relațiile cu tinerii.

Consultările publice au fost transmise live de către RLIVE.MD.

Realitatea Live

03 Oct. 2022, 04:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Oct. 2022, 04:27 // Actual //  Lupu Eduard

Analiștii financiari spun că investiţia în criptomonede poate fi foarte profitabilă, în anumite cazuri de ordinul a sute sau mii de procente. În acelaşi timp presupune şi asumarea unor riscuri ridicate, care se pot dovedi a nu fi potrivite pentru orice investitor.

Astfel sunt mulți care au băgat bani în criptomonede despre care credeau că vor avea ceșteri, unele chiar au avut până la un moment dat, ca acum să se vadă cu cea mai mare parte din investiție pierdută. Unii aleg să aștepte până la un moment dat când piața va reveni. Alții, speriați de situația pe care nu o luaseră în calcul, la momentul investiției văzând doar potențialul profit, aleg să scoată banii chiar dacă ies în pierdere.

Valoarea criptomonedelor a scăzut însă foarte mult în această perioadă și chiar și cele considerate foarte stabile ca Bitcoin sau Ethereum s-au zdruncinat destul de mult. Astfel, rămâne întrebarea: ce facem dacă moneda în care am investit a scăzut foarte mult și nu mai dă semne de redresare?

Ce să faci dacă ai criptomonede care se devalorizează de la un minut la altul

Expertul economic Claudiu Năsui, a explicat într-un interviu acordat Ziare.com, cât de riscant este acum să bagi bani în criptomonede și în ce ai putea investi, totuși, dacă îți dorești neapărat să deții și un astfel de portofoliu.

Cum minimizezi pierderile dacă ai investit într-o critomonedă slabă? ”Vei fi mai mult pe pierdere dacă vinzi mai târziu”, a spus Claudiu Năsui.

”Este o greșeală care se face în investiții ”să te căsătorești cu portofoliul tău”. Adică cumperi o acțiune și ea scade și apoi tot aștepți să crească la cât era să poți să o vinzi. Câteodată ea nu mai crește. Deci este posibil să te adâncești în pierderi. Chiar dacă la un moment dat va crește, dacă anticipezi că va scădea, o vinzi și o cumperi mai jos și vinzi apoi la un preț mai mare”, a recomandat expertul.

Claudiu Năsui: Nu recomand cripto în perioada următoare decât dacă cineva are motive să creadă că moneda aceea va crește”

Tot specialiștii recomandă ca în criptomonede să fie investite doar sume pe care ești dispus să le pierzi şi care să nu îţi afecteze viaţa. Sunt mulți însă care, dornici de îmbogățire sau de ieșire din sărăcie, investesc banii de întreținere, de exemplu. De multe ori, rămân și fără aceia.

”Practic piața cripto, după mine, este bitcoin și restul. Nu zic ca celelalte criptomonede nu sunt bune pentru investiții dar cred că sunt ecosisteme prea mici pentru a nu fi influențabile de către cineva. Bitcoin a trecut niște teste ale pieței și încă se ține bine pe picioare.

Criptomonedele au mai scăzut în ultima perioadă, la fel ca și acțiunile în bursă.

Cei care au investit și investesc în active, fie că vorbim despre criptomonede, acțiuni, imobiliare, după mine riscă. Trebuie să aibă o probabilitate rezonabilă că va fi un randament foarte bun pe activul respectiv.

Ce se va întâmpla în viitorul apropiat? Nu recomand cripto în perioada următoare decât dacă cineva are motive foarte bune să creadă că o monedă va crește. Eu recomand ca lumea să stea pe dolar. Din informațiile care sunt în acest moment, aceasta este recomandarea mea”, a explicat Claudiu Năsui.

De ce își păstrează oamenii o parte din economii în criptomonede. ”Guvernele totalitare nu pot bloca finanțarea în bitcoin”

Cu toate că în această perioadă sunt destul de vulnerabile, mulți oameni aleg să își țină o parte din economii sau să facă plăți în criptomonede. Unde mai punem că există câteva guverne locale și naționale folosesc oficial bitcoin. El Salvador și Republica Centrafricană au adoptat Bitcoin ca mijloc legal de plată, în timp ce Ucraina acceptă donații în bitcoin pentru a finanța rezistența împotriva invaziei ruse, scrie wikipedia.

Pe de altă parte, statul nu poate impozita criptomonedele.

”Sunt un activ ca oricare altul care are numite specificități, iar în funcție de ele pariază sau nu pe acestea”, a spus Claudiu Năsui.

”Bitcoinul a fost folosit inclusiv pentru a transfera bani în Ucraina sau pentru dizidenți în regimuri totalitare pentru că este imposibil de oprit de către guvern. Guvernele totalitare nu pot bloca finanțarea în bitcoin.

În plus, statul nu are cum să pună poprire pe un cont în bitcoin. Doar dacă ar face ceea ce face un hacker, să decripteze. Dar îți trebuie o putere de calcul atât de mare încât niciun stat nu ar fi interesat să o folosească.

Într-adevăr, statul poate impozita doar sumele obținute din vânzarea criptomonedelor pentru că aceste tranzacții sunt făcute pe niște burse transparente”, a punctat expertul.

Năsui a mai spus că pe piață sunt zeci de mii de criptomonede și că ”este destul de ușor să faci o astfel de monedă, în prezent”.

Valoarea unei criptomonede bitcoin (BTC) a scăzut sub 20.000 de dolari, la mai mult de jumătate de cât valora la începutul anului.

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău