VIDEO Burse pentru cei mai buni studenți și investiții în școli! Asta cer oamenii de la actualul ministru al Educației

07 Sept. 2021, 14:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
07 Sept. 2021, 14:43 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Domeniile Educație și Cercetare, Tineret și Sport, Relații interetnice, necesită schimbări de îmbunătățire și elaborarea unor mecanisme noi. Astfel, în cadrul unor consultări publice desfășurate astăzi, 7 septembrie, la care a fost prezent ministrul Educației Anatolie Topală, secretari de stat, dar și șefii pe domeniile educației, s-a discutat despre obiectivele pe termen scurt sau termen lung pentru fiecare domeniu, scrie Realitatea.md.

„În activitatea pe care o vom desfășura în continuare, ne propunem creșterea relevanței studiilor, calitatea manualelor, a conținutelor, dar și noi oportunitățile pentru studii. Oportunități pentru dezvoltarea profesională a cadrelor didactice. Mai mult, ne propunem îmbunătățirea mecanismelor de finanțare a tuturor treptelor de învățământ pentru a asigura eficiența cheltuielilor banilor. Majorarea salariilor, dar și îmbunătățirea condițiilor de învățare și lucru a cadrelor didactice fac parte din prioritățile ministerului”, a conchis Anatolie Topală.

Șeful Direcției Învățământ General din cadrul Ministerului Educației Valentin Crudu, a declarat că începând cu anul 2022 vor fi investiți bani pentru blocurile sanitare din instituțiile de învățământ.

„O prioritate este ca începând cu anul 2022 să fie utilizate resurse financiare pentru îmbunătățirea condițiilor în blocurile sanitare în aproximativ 30 de instituții de învățământ. De asemenea, ne propunem și perfecționarea cadrului normativ cu manuale școlare, iar în acest sens vor fi editate circa 50 de tipuri de manuale pentru elevii claselor 7-11, dar și aprobarea unui program național pentru dezvoltarea limbii române”.

Ce ține de învățământul superior, autoritățile își propun asigurarea la învățământ a tuturor cetățenilor, dar și acordarea burselor pentru cei mai buni studenți.

„Învățământul superior își propune creșterea capacităților și asigurarea la învățământ a tuturor cetățenilor. Obiective imediate: susținerea performanțelor și acordarea burselor pentru cei mai buni, dar și îmbunătățirea metodologiei”, a spus Nadejda Velişco, şefa Direcţiei de învăţământ superior şi dezvoltare a ştiinţei din cadrul Ministerului Educației.

De asemenea, în viitorul apropiat se propune formarea profesională a cadrelor didactice și managerilor prin organizarea cursurilor.

Mai mult, potrivit responsabililor, în domeniul sportului, până la sfârșitul anului 2022 vor fi realizate câteva obiective pe termen scurt.

„Ne propunem modificarea regulamentelui scolilor sportive, modificarea programului, vârsta de admitere. Totodată, ne dorim modificarea activității cluburilor sportive, dar și modalitatea de participare la turnee”, a declarat Anatol Motruc șeful direcție sport din cadrul Ministerului Educației”.

În context, și secretarul de stat a Consiliului Național al tineretului din Moldova Roman Banari, a venit cu unele propuneri printre care a solicitat capacitarea autorităților publice în relațiile cu tinerii.

Consultările publice au fost transmise live de către RLIVE.MD.

Realitatea Live

22 Sept. 2021, 15:08
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
22 Sept. 2021, 15:08 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

În luna august leul moldovenesc avea tendința să se deprecieze. Astfel că la începutul lunii un euro a ajuns să coste 21,28 lei, însă ca urmare a intervențiilor BNM pe piața valutară la sfârșit de lună un euro costa deja 20,78 lei.

Pentru a menține echilibrul pe piața valutară BNM a intervenit pe piața interbancară locală, atât prin procurare, cât și vânzare de valută, în funcție de condițiile pieței.  Astfel, pe ansamblul lunii, BNM a vândut în volum net 8,2 milioane USD.

În luna august, leul moldovenesc a devenit mai tare, cu 1,6% în raport cu dolarul SUA, până la 17,7357 USD/MDL comparativ cu 18,0233 USD/MDL în luna iulie. Potrivit valorilor de la finele lunii august, leul s-a apreciat cu 1,3%4 în raport cu dolarul SUA.

În luna august 2021, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 79,8%, comparativ cu 97,9% în luna iulie.

În raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice a scăzut cu 16,3 milioane USD (-6,6%), iar cererea netă de valută din partea agenților economici a crescut cu 37,0 milioane USD (14,7%).

În structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea majoritară i-a revenit în continuare monedei unice europene (77,1%).

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală