(VIDEO) CCI a premiat cei mai buni producători de vin de casă. Cine sunt învingătorii concursului „Polobocul de Aur”

01 Oct. 2021, 15:48
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
01 Oct. 2021, 15:48 // Actual //  MD Bani

Astăzi, 1 octombrie 2021, la Chișinău a avut loc ceremonia de premiere a învingătorilor concursului pentru cel mai bun vin de casă „Polobocul de aur”, organizat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM).

Potrivit organizatorilor, festivalul „Polobocul de Aur” se organizează anul începând cu anul 2002 și are drept scop reliefarea culturii vitivinocole.

Președintele Camerei de Comerț, Sergiu Harea a fost cel care a deschis evenimentul cu un cuvânt de salut și a mulțumit tuturor participanților, organizatorilor, dar și degustatorilor acestui concurs, dar totodată a menționat că, pe an ce trece, crește interesul de a participa la acest concurs.

„Mă bucur să fiu astăzi la un eveniment consacrat celor care muncesc și produc vinuri bune. Din păcate anul 2020 a fost marcat de pandemie și nu ne-a permis să organizăm concursul, dar în acest an am decis să organizăm acest concurs, iar interesul a fost foarte mare. La faza inițială, au participat 20 de raioane unde au fost prezentate peste 400 de mostre, iar în final au fost desemnate 97 cele mai bune probe. Aduc sincere mulțumiri comitetului organizatoric , dar și degustatorilor”.

În final, membrii comitetului organizatoric și al celui de degustare au desemnat 9 învingători, după cum urmează:

  • Simion Plugaru, Nominalizarea: Vin produs din struguri pentru vin, specia Vitis Vinifera, anul de roadă 2020, Categoria: Cel mai bun vin alb;
  • Valeriu Popa, Nominalizarea: Vin produs din struguri pentru vin, specia Vitis Vinifera, anul de roadă 2020, Categoria: Cel mai bun vin roşu;
  • Nicolae Timofei, Nominalizarea: Vin produs din struguri pentru vin, specia Vitis Vinifera, anul de roadă 2020, Categoria: Cel mai bun vin rose;
  • Vasilii Niagov, Nominalizarea: Vin din soiuri hibride și din specia Vitis Labrusca, Categoria: Cel mai bun vin alb;
  • Afanasii Bozbei, Nominalizarea: Vin din soiuri hibride și din specia Vitis Labrusca, Categoria: Cel mai bun vin roșu;
  • Ion Tudoreanu, Nominalizarea: Vin de casă maturat minim 12 luni, Categoria: Cel mai bun vin alb;
  • Domnului Dumitru Vulpe, Nominalizarea: Vin de casă maturat minim 12 luni, Categoria: Cel mai bun vin roșu;
  • Filip Pohilenco, Nominalizarea: Vin licoros, Categoria: Cel mai bun vin roșu;
  • Adrian Chivriga, Nominalizarea: Vin din soiuri autohtone și soiuri de selecție nouă, Categoria: Cel mai bun vin roșu.

Câștigătorii au fost premiați cu câte o diplomă de onoare și cu Trofeul principal al concursului „Polobocul de aur”.

Totodată, la evenimentul desfășurat astăzi, Constantin Olaru, degustator din cadrul Călărași Divin SRL, a declarat că asemenea festivaluri stimulează vinificatorii să lucreze.

„Este regretabil că al doilea an consecutiv nu putem prezenta vinul nostru în piața Marii Adunării Naționale. Dar este îmbucurător faptul că Camera de Comerț organizează asemenea concurs care stimulează vinificatorii să lucreze. Mă bucur că creștem și sunt tot mai mulți doritori de a participa”, a declarat Constantin Olaru, degustator din cadrul Călărași Divin SRL.

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 15:04 // Actual //  Ursu Victor

În anul 2024, veniturile disponibile ale populației din Republica Moldova au constituit în medie 5 283,8 lei lunar per persoană, în creștere cu 7,5% față de 2023, potrivit datelor oficiale. Ajustate la inflație, veniturile reale s-au majorat cu 2,7%, însă decalajele dintre mediul urban și cel rural rămân semnificative, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cea mai importantă sursă de venit rămâne activitatea salarială, cu o pondere de 55,8%, urmată de prestațiile sociale – 20,9%. Veniturile din activități pe cont propriu au contribuit cu 10,1%, iar transferurile din afara țării, deși încă semnificative (10,2%), au înregistrat o scădere de 0,9 puncte procentuale față de anul precedent.

Venitul lunar mediu în urban a fost cu 2 536,8 lei mai mare decât în rural, adică de 1,6 ori mai mare. În mediul urban, salariile contribuie cu 65% la veniturile totale, iar în rural – doar cu 44,4%. Gospodăriile din sate sunt mult mai dependente de activitatea agricolă (11,1%) și transferurile din străinătate (12,8%), față de 8,1% în urban.

Venitul mediu pe persoană scade odată cu creșterea numărului de membri ai gospodăriei. O persoană care locuiește singură dispune de 6 190,6 lei/lună, în timp ce într-o gospodărie cu 5 persoane și mai multe, suma scade la 3 367,7 lei/persoană.

Cheltuielile de consum au fost în medie de 4 407 lei/persoană/lună, în creștere cu 3,7% față de 2023, dar în termeni reali, populația a cheltuit cu 0,9% mai puțin. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru: produse alimentare și băuturi nealcoolice – 39,9%, locuință, apă, electricitate și gaze – 17,2% și îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7%.

Cheltuielile din urban au fost, în medie, de 5 611,6 lei/persoană, cu 2 132,6 lei mai mari decât în rural. Locuitorii urbani cheltuie mai mult pentru transport, sănătate, educație, cultură și restaurante, în timp ce cei din rural alocă mai mult pentru hrană (46,6%) și utilități (19,2%).

Cheltuielile în natură sunt mai frecvente în gospodăriile rurale (10,3% din total), reflectând autoconsumul din agricultură și ajutoarele primite.

În 2024, 10,8% din populație a cheltuit peste 10% din buget pentru sănătate (15,5% în urban și 7,2% în rural). Totodată, 11,4% din populație a alocat peste 30% din venitul disponibil pentru întreținerea locuinței – în scădere față de 13,6% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ