(VIDEO) Cea mai scumpă carne de vită din lume – imprimată 3D. Descoperirea oamenilor de știință din Japonia

01 Sept. 2021, 15:40
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Sept. 2021, 15:40 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Oamenii de știință de la Universitatea japoneză Osaka au găsit o modalitate de a imprima 3D carne de vită wagyu într-un laborator, scrie Business Insider. Aceasta este mai scumpă carne de vită din lume, originară din Japonia, prețul pentru un kilogram se ridică la 200 de dolari. Datorită acestui succes, cercetătorii spun că sunt cu un pas mai aproape de a face această carne sintetică disponibilă la scară largă.

Pentru a imprima această carne, oamenii de știință au folosit celule stem pe care le-au luat de la vacile wagyu. Astfel, cercetătorii și-au propus să creeze o structură cu marmorarea caracteristică văzută în carnea de vită wagyu care o deosebește de alte tipuri de carne.

Prin izolarea celulelor de carne de vită, oamenii de știință au organizat modul în care mușchii, vasele de sânge și grăsimea ar trebui să fie stivuite. După aceasta țesuturile au fost modelate sub forma unei fripturi folosind o tehnică numită bioprintare 3D, unde structurile celulare pot fi stratificate pentru a semăna cu țesuturile reale.

„Prin îmbunătățirea acestei tehnologii, va fi posibilă nu numai reproducerea structurilor complexe de carne, ci și modificarea subtilă a componentelor grase și musculare”, a spus Michiya Matsusaki, unul dintre cercatătorii care au participat la studiu.

Deși aceasta ar putea fi prima bucată de carne de vită wagyu care a fost vreodată tipărită 3D, aceasta nu a fost prima încercare. În luna februarie a acestui an, Aleph Farms și Facultatea de Inginerie Biomedică Technion din Israel au încercat să printeze atricot de vită folosind celule de vacă reale.

Cu toate acestea, ar putea trece ceva timp până când această carne printată va fi disponibilă publicului deoarece departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite (USD) și Food and Drug Administration (FDA) nu au creat în prezent un cadru de reglementare pentru astfel de produse.

Realitatea Live

22 Sept. 2021, 15:08
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
22 Sept. 2021, 15:08 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

În luna august leul moldovenesc avea tendința să se deprecieze. Astfel că la începutul lunii un euro a ajuns să coste 21,28 lei, însă ca urmare a intervențiilor BNM pe piața valutară la sfârșit de lună un euro costa deja 20,78 lei.

Pentru a menține echilibrul pe piața valutară BNM a intervenit pe piața interbancară locală, atât prin procurare, cât și vânzare de valută, în funcție de condițiile pieței.  Astfel, pe ansamblul lunii, BNM a vândut în volum net 8,2 milioane USD.

În luna august, leul moldovenesc a devenit mai tare, cu 1,6% în raport cu dolarul SUA, până la 17,7357 USD/MDL comparativ cu 18,0233 USD/MDL în luna iulie. Potrivit valorilor de la finele lunii august, leul s-a apreciat cu 1,3%4 în raport cu dolarul SUA.

În luna august 2021, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 79,8%, comparativ cu 97,9% în luna iulie.

În raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice a scăzut cu 16,3 milioane USD (-6,6%), iar cererea netă de valută din partea agenților economici a crescut cu 37,0 milioane USD (14,7%).

În structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea majoritară i-a revenit în continuare monedei unice europene (77,1%).

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală