VIDEO CineMADE în România: Comedia românească „Despre oameni și melci”, duminică seara, în exclusivitate la RLIVE TV

03 Iul. 2024, 10:08
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Iul. 2024, 10:08 // Actual //  bani.md

Comedia „Despre oameni și melci” de Tudor Girugiu este al următorul film din seria „CineMADE în România”, difuzat în exclusivitate de RLIVE TV. Pelicula va putea fi vizionată duminică, la ora 21:00.

Producția relatează istoria lui George Petrescu, angajat la fabrica de mașini ARO. Întreprinderea falimentează și urmează să fie cumpărată de francezi, iar dintre cei 3000 de angajați, doar 300 își vor păstra locul de muncă.

Protagonistul nu avea somn într-o noapte, când a văzut la televizor că o bancă de spermă plătește 50 de dolari pentru fiecare donație. Așadar, un calcul simplu l-a făcut să creadă că fabrica la care lucrează poate fi salvată, dacă fiecare angajat va contribui, iar de aici au început aventurile.

Regizorul susține că filmul este inspirat din fapte reale, iar protagonistul are un „prototip” din Cîmplung, care într-adevăr a propus o idee „nebună” atunci când fabrica la care lucra s-a închis.

„Iniţial, scenaristul dorea să facă un film social, dar toată lumea râdea și mi s-a părut important să mai avem și momente de destindere, să mai și râdem”, recunoaște Tudor Giurgiu, citat de romania-actualitati.ro.

„Despre oameni și melci” a primit trofeul Goppo în 2013, la categoria „Premiul publicului, a fost apreciată la festivaluri din Varșovia și Valladolid, dar și la Festivalul Filmului Sud-Est European.

Din numeroasa distribuție fac parte mai mulți actori români, printre care Monica Bîrlădeanu și Andi Văsluianu, Cuzin Toma, Nicodim Ungureanu, Valeria Seciu. Pe ecran apare Puya, actorul basarabean Ion Grosu, dar și francezul Jean François Stevenin cu fiul său Robinson.

Filmul „Despre oameni și melci” de Tudor Giurgiu este difuzat în cadrul proiectului „CineMADE în România”. Cu intenția de a reflecta evoluția și diversitatea culturală și socială a României moderne, pe o piață dominată de producții din Rusia și SUA, RLIVE TV aduce duminică de duminică publicului din Republica Moldova filme românești contemporane. Abordarea va asigura prezentarea unui conținut inovator și relevant, diferit de filmele clasice românești, deja cunoscute și difuzate în țara noastră, dar și promovarea identității noastre culturale.

CineMADE in România” își propune să îmbogățească experiența cinematografică ale telespectatorilor, promovând în același timp cultura și arta românească.

Realitatea Live

12 Mai 2025, 14:47
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
12 Mai 2025, 14:47 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a dat câștig de cauză Asociației Juriștii pentru Drepturile Omului într-un proces împotriva Serviciului Fiscal de Stat (SFS) privind refuzul instituției de a oferi date publice despre activitatea economică a companiei SRL Magda Tur, implicată în evacuarea vehiculelor parcate neregulamentar în comuna Trușeni, între anii 2021–2023.

Solicitarea vizase veniturile obținute de companie din această activitate, considerată de interes public, însă autoritatea fiscală a refuzat transmiterea informației, invo¬când caracterul de „secret comercial”. În urma refuzului, asociația, prin avocatul Vitalie Zama, a depus o acțiune în contencios administrativ în martie 2025, notează anticorupție.md.

Pe 6 mai 2025, instanța a decis în procedură scrisă că refuzul SFS încalcă dreptul de acces la informațiile de interes public și a obligat instituția să transmită datele solicitate. Mai mult, judecătorii au aplicat SFS o amendă de 500 de lei, pentru încălcarea art. 28 lit. d) din Legea privind accesul la informațiile de interes public, intrată în vigoare în iunie 2023.

„Consider justă hotărârea instanței de fond, întrucât subiectul abordat este de un interes public deosebit pentru societatea noastră. În acest caz, vorbim despre activitatea unei companii private care desfășoară un serviciu cu caracter public – tractarea mijloacelor de transport și plasarea acestora într-o parcare specială”, a declarat avocatul Vitalie Zama pentru Anticoruptie.md.
El a subliniat că externalizarea serviciilor publice către operatori privați nu anulează obligația de transparență. Dimpotrivă, cetățenii au dreptul să cunoască cine administrează, cum sunt gestionați banii și cine beneficiază din astfel de contracte.

Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău.

Acest caz readuce în atenție importanța respectării principiului transparenței în activitatea instituțiilor statului și în colaborarea acestora cu agenții economici implicați în servicii de interes public.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE