(VIDEO/FOTO) Ce le-au urat moldovenilor la 30 de ani de independență Sandu, Iohannis, Zelenski și Duda

27 Aug. 2021, 15:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
27 Aug. 2021, 15:49 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cel al României, Klaus Iohannis, al Poloniei, Andrzej Duda, și cel al Ucrainei, Vladimir Zelenski, au susținut o conferință de presă comună în care șefa statului nostru le-a mulțumit omologilor pentru prezența la manifestațiile dedicate celor 30 de ani de independență ai Republicii Moldova, scrie Realitatea.md.

Maia Sandu le-a mulțumit și și-a exprimat gratitudine pentru acceptul de a fi alături de poporul moldovenesc la evenimentele dedicate Zilei Independenței.

„Vă mulțumesc dragi prieteni ai Republicii Moldova că astăzi ați ales să ne fiți alături. Succesul Republicii Moldova ca țară depinde în mare măsură de relațiile cu partenerii internaționali, cu țările vecine și celelalte state ale lumii. Nu există o țară independență și prosperă fără prieteni buni și parteneri credibili. Prezența colegilor și prietenilor mei astăzi la Chișinău e o dovadă în plus că în acești 30 de ani am reușit să construim lucruri frumoase. Aceste prietenii și parteneriate aduc beneficii directe cetățenilor. Sprijinul de la București, Varșovia sau Kiev, ne ajută enorm. Moldova are prieteni adevărați. Ea are parteneri regionali de încredere și își dorește o implicare mai activă la nivel regional și global”, a fost mesajul Maiei Sandu.

La rândul său, președintele României a venit cu un mesaj atât pentru Maia Sandu, cât și poporul țării noastre, care astăzi marchează 30 de ani de independență.

„Mă aflu la Chișinău astăzi și pentru a reconfirma angajamentul ferm și amplu al României în sprijinul proceselor de reforme și de integrare europeană asumate de autoritățile din Republica Moldova. Sunt deosebit de bucuros să revin la Chișinău în acest moment de sărbătoare, la aniversarea a 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova. Tot astăzi sărbătorim și 30 de ani de la stabilirea relațiilor noastre diplomatice, România fiind primul stat din lume care a recunoscut independența Republicii Moldova. De altfel, România și Republica Moldova sunt unite printr-o legătură extrem de trainică – comunitatea de limbă, cultură și istorie. Felicit cetățenii Republicii Moldova pentru maturitatea, responsabilitatea și spiritul democratic demonstrate. Nu poate decât să ne bucure că societatea din Republica Moldova a optat cu atâta fermitate pentru înscrierea pe un parcurs pro-reformă și european ireversibil și că oferă un exemplu demn de urmat întregii regiuni. Am încredere deplină că eforturile depuse de doamna Președinte Maia Sandu, de doamna prim-ministra Gavrilița și de Guvernul Republicii Moldova își vor arăta roadele, în beneficiul tuturor cetățenilor Republicii Moldova”, a transmis Iohannes.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, aflat pentru prima dată la Chișinău, în calitatea sa de șef al statului a felicitat cetățenii cu cei 30 de ani de independență și i-a mulțumit Maiei Sandu pentru invitație și participarea acesteia în cadrul summitul „Platforma Crimeea” din 23 august.

„Felicitări pentru țara voastră frumoasă, poporul frumos al Republicii Moldova. Cei 30 de ani de Independență se sărbătoresc în condiții deloc ușoare, în sensul securității. Doresc rezistență și putere. Fie ca independența să dureze mii de ani – pe terenul dumneavoastră să domine prosperitatea și liniștea. Dezvoltarea nu poate fi asigurată fără securitate și stabilitate. Ne-am întâlnit astăzi într-o companie de prieteni și parteneri, care ne-a permis să discutăm despre aspecte ce țin de securitate și interacțiune. Mulțumesc pentru inițiativa „Platforma Crimeea”! Apreciem participarea la summit-ul de inaugurare a președintelui Poloniei, președintei Moldovei, precum și prim-ministrul României”, a spus Vladimir Zelenski.

Și președintele Poloniei, care se află în țara noastră de ieri, 26 august, a venit cu un mesaj aparte pentru moldoveni, la celebrarea celor 30 de ani de independență, reafirmând sprijinul pentru țara noastră, în vederea reformării statului, pentru apropierea mai rapidă față de Uniune Europeană.

„Sincere felicitări cetățenilor acestei țări. Astăzi, aici cu ceilalți trei președinți de țară am discutat despre Parteneriatul Estic, dar și despre inițiativa regională a celor Trei Mări. Cele trei state, Republica Moldova, Ucraina și Georgia sunt cele mai apropiate state din această parte a Europei și vom face tot pasibilul ca Republica Moldova să se poată alătura Uniunii Europene cât mai repede”, a menționat președintele polonez.

Precizăm că, la evenimentele dedicate celor 30 de ani de la obținerea independenții Republicii Moldova, trei oaspeți, șefi de state, președintele României, Klaus Iohannis, al Ucrainei, Vladimir Zelenski, și cel al Poloniei, Andrzej Duda, au dat curs invitației Maiei Sandu și au participat la parada militară dedicată celor 30 de ani de independență a țării noastre.

Realitatea Live

03 Oct. 2022, 04:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Oct. 2022, 04:27 // Actual //  Lupu Eduard

Analiștii financiari spun că investiţia în criptomonede poate fi foarte profitabilă, în anumite cazuri de ordinul a sute sau mii de procente. În acelaşi timp presupune şi asumarea unor riscuri ridicate, care se pot dovedi a nu fi potrivite pentru orice investitor.

Astfel sunt mulți care au băgat bani în criptomonede despre care credeau că vor avea ceșteri, unele chiar au avut până la un moment dat, ca acum să se vadă cu cea mai mare parte din investiție pierdută. Unii aleg să aștepte până la un moment dat când piața va reveni. Alții, speriați de situația pe care nu o luaseră în calcul, la momentul investiției văzând doar potențialul profit, aleg să scoată banii chiar dacă ies în pierdere.

Valoarea criptomonedelor a scăzut însă foarte mult în această perioadă și chiar și cele considerate foarte stabile ca Bitcoin sau Ethereum s-au zdruncinat destul de mult. Astfel, rămâne întrebarea: ce facem dacă moneda în care am investit a scăzut foarte mult și nu mai dă semne de redresare?

Ce să faci dacă ai criptomonede care se devalorizează de la un minut la altul

Expertul economic Claudiu Năsui, a explicat într-un interviu acordat Ziare.com, cât de riscant este acum să bagi bani în criptomonede și în ce ai putea investi, totuși, dacă îți dorești neapărat să deții și un astfel de portofoliu.

Cum minimizezi pierderile dacă ai investit într-o critomonedă slabă? ”Vei fi mai mult pe pierdere dacă vinzi mai târziu”, a spus Claudiu Năsui.

”Este o greșeală care se face în investiții ”să te căsătorești cu portofoliul tău”. Adică cumperi o acțiune și ea scade și apoi tot aștepți să crească la cât era să poți să o vinzi. Câteodată ea nu mai crește. Deci este posibil să te adâncești în pierderi. Chiar dacă la un moment dat va crește, dacă anticipezi că va scădea, o vinzi și o cumperi mai jos și vinzi apoi la un preț mai mare”, a recomandat expertul.

Claudiu Năsui: Nu recomand cripto în perioada următoare decât dacă cineva are motive să creadă că moneda aceea va crește”

Tot specialiștii recomandă ca în criptomonede să fie investite doar sume pe care ești dispus să le pierzi şi care să nu îţi afecteze viaţa. Sunt mulți însă care, dornici de îmbogățire sau de ieșire din sărăcie, investesc banii de întreținere, de exemplu. De multe ori, rămân și fără aceia.

”Practic piața cripto, după mine, este bitcoin și restul. Nu zic ca celelalte criptomonede nu sunt bune pentru investiții dar cred că sunt ecosisteme prea mici pentru a nu fi influențabile de către cineva. Bitcoin a trecut niște teste ale pieței și încă se ține bine pe picioare.

Criptomonedele au mai scăzut în ultima perioadă, la fel ca și acțiunile în bursă.

Cei care au investit și investesc în active, fie că vorbim despre criptomonede, acțiuni, imobiliare, după mine riscă. Trebuie să aibă o probabilitate rezonabilă că va fi un randament foarte bun pe activul respectiv.

Ce se va întâmpla în viitorul apropiat? Nu recomand cripto în perioada următoare decât dacă cineva are motive foarte bune să creadă că o monedă va crește. Eu recomand ca lumea să stea pe dolar. Din informațiile care sunt în acest moment, aceasta este recomandarea mea”, a explicat Claudiu Năsui.

De ce își păstrează oamenii o parte din economii în criptomonede. ”Guvernele totalitare nu pot bloca finanțarea în bitcoin”

Cu toate că în această perioadă sunt destul de vulnerabile, mulți oameni aleg să își țină o parte din economii sau să facă plăți în criptomonede. Unde mai punem că există câteva guverne locale și naționale folosesc oficial bitcoin. El Salvador și Republica Centrafricană au adoptat Bitcoin ca mijloc legal de plată, în timp ce Ucraina acceptă donații în bitcoin pentru a finanța rezistența împotriva invaziei ruse, scrie wikipedia.

Pe de altă parte, statul nu poate impozita criptomonedele.

”Sunt un activ ca oricare altul care are numite specificități, iar în funcție de ele pariază sau nu pe acestea”, a spus Claudiu Năsui.

”Bitcoinul a fost folosit inclusiv pentru a transfera bani în Ucraina sau pentru dizidenți în regimuri totalitare pentru că este imposibil de oprit de către guvern. Guvernele totalitare nu pot bloca finanțarea în bitcoin.

În plus, statul nu are cum să pună poprire pe un cont în bitcoin. Doar dacă ar face ceea ce face un hacker, să decripteze. Dar îți trebuie o putere de calcul atât de mare încât niciun stat nu ar fi interesat să o folosească.

Într-adevăr, statul poate impozita doar sumele obținute din vânzarea criptomonedelor pentru că aceste tranzacții sunt făcute pe niște burse transparente”, a punctat expertul.

Năsui a mai spus că pe piață sunt zeci de mii de criptomonede și că ”este destul de ușor să faci o astfel de monedă, în prezent”.

Valoarea unei criptomonede bitcoin (BTC) a scăzut sub 20.000 de dolari, la mai mult de jumătate de cât valora la începutul anului.

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău